Návaly horka: Kdy ženy potrápí a jak se s nimi vypořádat? | Moje zdraví

Návaly horka: Kdy ženy potrápí a jak se s nimi vypořádat?

Návaly horka: Kdy ženy potrápí a jak se s nimi vypořádat?
Návaly horka trápí nejen během menopauzy • Autor: iStock.com
26. září 2022 • 06:00

Náhlé pocení, zarudlý obličej a pocit horka, i když venku žádné není. Zrovna se dostavil nával, se kterým mají zkušenost nejen ženy blížící se k menopauze či ocitající se v ní. Kdy nás návaly horka doprovázejí? Co je způsobuje? Jak je zmírnit?

Nával horka je pocit intenzivního tepla, který není způsoben externím zdrojem. Mohou se objevit náhle nebo cítíte, že se objeví každou chvíli. Souvisejí se změnami v krevním oběhu a hormonální nerovnováhou. Návaly horka začínají, když se krevní cévy v blízkosti povrchu kůže rozšíří, aby se ochladily, takže se potíte. Některé ženy mají také rychlý srdeční tep nebo zimnici. „Mezi nejčastější příznaky patří náhlé zahřátí a zarudnutí pokožky v oblasti obličeje, krku nebo hrudníku, pocení v horní části těla, mravenčení v prstech a zrychlený tep,“ uvádí lékařka Traci C. Johnson z WebMD a doplňuje: „Frekvence a intenzita návalů se u žen liší. Jeden nával může trvat minutu nebo dvě – nebo až 5 minut. Návaly horka mohou být mírné nebo tak intenzivní, že narušují každodenní aktivity.“ Mohou nastat v kteroukoli denní dobu. Někdy k návalům horka dochází v noci, kdy vás probouzejí, ty pak označujeme jako noční pocení. Některé ženy návaly horka nezažijí nikdy nebo jen velmi krátce, jiné provázejí intenzivněji i po dobu 7–10 let. 

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou – 2. díl Pomohou bylinky?VIDEO 

Co návaly horka způsobuje?

Jednoznačně hormonální změny v těle a kvůli nim vyskytující se hormonální nerovnováha, která souvisí s různým obdobím ženy, ale i se spoustou onemocnění. „Není přesně jasné, jak hormonální změny návaly horka způsobují. Většina výzkumů však naznačuje, že návaly horka nastávají, když snížená hladina estrogenu způsobí, že termostat vašeho těla (hypotalamus) se stává citlivější na mírné změny tělesné teploty. Když si hypotalamus myslí, že je vaše tělo příliš teplé, spustí řetězec událostí – návalů horka – aby vás ochladil,“ uvádějí lékaři z Mayo Clinic.

Nejčastěji se s návaly horka setkávají ženy blížící se k menopauze či v ní. Výjimkou nejsou také při premenstruačním syndromu či během menstruace. Patří i mezi příznaky cukrovky, nádorových onemocnění, poruch příjmu potravy, poruch štítné žlázy a obezity. V průběhu těhotenství, při zvýšeném stresu a při úzkostech, jako vedlejší účinek některých léků, při užívání některých druhů antikoncepce, při chemoterapii či radioterapii. Ale jsou i průvodním jevem špatného zdravotního stylu, kdy v jídelníčku figuruje přemíra kofeinu a kořeněných jídel, a v neposlední řadě se s návaly horka setkávají kuřáci. I přetopené místnosti návalům horka nahrávají.

Jak návaly horka zvládat?

Většinou návaly horka zvládne člověk sám pomocí různých strategií, ale pokud mu silně ovlivňují život, měl by se poradit se svým lékařem, který může nasadit konkrétní léky. Jednou z prvotních strategií je vypozorovat, kdy se návaly horka dostavují – kdy, po jakém jídle, v jaké situaci, jak často – a zpočátku si vést záznamy. Díky těmto záznamům můžete udělat úpravy či změny v životním stylu. Přichází nával po ranní kávě, nebo odpoledne, když jste velmi unavení? S těmito informacemi můžete pracovat. Mezi další strategie patří používání vhodné kosmetiky nebo oblečení. „Ke zvládání návalů horka si u mě ženy pochvalují zejména biodynamickou kosmetiku dieNikolai a její hydratační fluid,“ říká kosmetička a bioblogerka Lucie van Koten. „Fluid má totiž díky výluhu z hroznových jader a obsahu vína Veltlín lehce chladivý efekt, a tak si jej chválí ženy trpící návaly horka. Obsahuje pouze jedenáct surovin a okamžitě se vstřebá – je tak vynikající nejen pro dodání pocitu svěžesti kdykoliv během dne či po sprše.“

Skvělé na zvládání návalů horka jsou i květové vody v bio kvalitě. „Přírodní květové vody jsou nezbytným pomocníkem nejen při letních horkých dnech, ale přinášejí osvěžující účinek plný bioaktivních látek pro hydrataci pleti, zchlazení a úlevu od návalů horka. S čím se však u nás v Nobilis Tilia setkáváme častěji v souvislosti s návaly horka, je pití čaje Čaj pro ženy, což je blahodárná směs bylin, která pomáhá při návalech horka v období hormonálních změn a menopauzy. Zároveň podporuje trávení a kvalitní spánek. Pozitivní účinky má také květinová vůně Růže v jojobě, jež harmonizuje ženské tělo i mysl a pomáhá zvládnout projevy premenstruačního syndromu a menopauzy. Zároveň vyživuje pokožku a zanechává ji příjemně hebkou,“ říká Alexandra Váňová z Nobilis Tilia.

Pomůže správná volba oblečení, sport i zdravé jídlo

Ženám, které trpí návaly horka je doporučováno oblékat se ve vrstvách, a to i v nejchladnějších dnech, takže si můžete oblečení přizpůsobit tomu, jak se cítíte. Zejména nosit bavlněné oblečení a používat bavlněné prostěradlo. Jakmile se nával horka dostaví, je dobré mít po ruce sklenici studené vody či mít na nočním stolku balíček s ledem. Pomůže také vyhýbat se kořeněný jídlům, potravinám s vysokým obsahem cukru, kouření a pítí přemíry alkoholu, stejně tak kofeinu či horkých nápojů. Chcete-li se vypořádat s návaly horka během těhotenství, udržujte místnosti v nižších teplotách a noste volné oblečení. Oplachujte si obličej studenou vodou a snažte se vyhýbat horkým a přeplněným místům. Rozhodně byste měli zařadit do svého života i sportovní aktivity – i ve vyšším věku můžete cvičit jógu, ta vám pomůže i při snižování stresu či zklidnění.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.