Hypochondrie: Jaké má příznaky a jak se jí zbavit? | Moje zdraví

Hypochondrie

Hypochondrie je duševní onemocnění, které nastupuje zejména v dospělém věku, u mužů zpravidla kolem třiceti let, u žen o deset let později. Postihuje přibližně 1 % světové populace, ale udává se, že až 20 % má k hypochondrii sklony nebo nadměrné obavy o své zdraví. Vyskytuje se rovnoměrně u mužů i žen.

Hypochondrie se projevuje neopodstatněným přesvědčením o těžké nemoci, nadměrným zájmem o svou tělesnost, zveličováním svých zdravotním problémům, strachem z různých onemocnění a vytvářením domnělých chorob.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Mozek

Příčiny hypochondrie

Příčin vzniku hypochondrie může být velmi široké spektrum a rizikové faktory nejsou příliš jednoznačné. Většinou je původ nemoci zakořeněn již v hlubokém dětství, například příliš úzkostný rodič nebo naopak lhostejný přístup, jehož důsledkem je snaha dítěte o upoutání pozornosti.

V dospělosti může být spouštěčem jiná prodělaná nemoc, se kterou se osoba psychicky nedokáže smířit, a i přes vyléčení se neustále zaobírá svým zdravotním stavem a pocitem, že by mohl trpět jiným onemocněním. Mohou se objevit i případy, kdy se pacientovi líbila péče a pozornost, jenž mu byla v průběhu léčby věnována a dožaduje se jí i nadále. Příčinou může být i pocit nedostatku lásky ve vztahu a snaha o větší pozornost partnera. Jako spouštěč se udává i nemoc nebo úmrtí blízké osoby, následkem čehož se pacient začne obávat i o své zdraví. Přehnané starosti o své zdraví můžou být ale i výsledek velkého stresu nebo problémů, které člověk nedokáže vyřešit.

Příznaky hypochondrie

Příznaky jsou nepřiměřené zabývání se svým zdravotním stavem, obavy o svou osobu, hledání nových nemocí, nedůvěra k lékařům, sebepozorování, odmítání psychické podstaty problému. Nemocní si ze strachu si nechávají dělat různé testy a nevěří jejich negativním výsledkům. 

Pacienti zveličují běžné zdravotní problémy, často si stěžují na bolest hlavy, bolest břicha, nechutenství a nespavost. Neustále studují zdravotní literaturu a různé nemoci. Častým jevem je také braní velkého množství vitamínů a jiných podpůrných preparátů. Projevy nemoci se obvykle zhoršují při stresu.

Léčba hypochondrie

U těžších případů je nutné vyhledat pomoc psychiatra. Nejprve je třeba stanovit, zda jde o hypochondrii, která se léčí antidepresivy a neuroleptiky. Anxiolytika se podávají jen vzácně, protože je u nich riziko vzniku závislosti. Jednoduchý návod, jak se zbavit hypochondrie, neexistuje, je třeba dlouhodobá léčba a konzultace s lékařem.

Psychické obtíže mírní pravidelné kontroly a důležitá je také terapie v péči psychologa. Psychoterapie zahrnuje důsledný rozhovor s pacientem, důležitý je citlivý přístup a snaha o zmírnění úzkostí. Velmi účinná je skupinová terapie, protože pacienti s hypochondrií se sobě navzájem rádi svěřují.

Léky

Lékař může předepsat v závažných případech antidepresiva nebo neuroleptika.

Bylinky

Psychické napětí léčí čaje z meduňky a třezalky. Uklidňující účinky má rovněž mateřídouška, levandule nebo chmel.

Homeopatika 

Vhodné je homeopatikum Lycopodium Clavatum.

Domácí léčba a babské rady

Velkou pomocí mohou být přátelé a příbuzní nemocného. Je dobré ho vyslechnout, ale nevěnovat velkou pozornost jeho zdravotním steskům, naopak ocenit jakékoliv jiné chování, které se k nemoci nevztahuje. Odborníci také doporučují pořídit si domácího mazlíčka, na kterého by se nemocný fixoval a směřoval by své obavy o svoje zdraví na něho.

Délka léčby

DlouhodobáMůže být celoživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Vyšetření

Lékař stanoví diagnózu na základě příznaků. Je důležité, aby byla vyloučena jiná nemoc než hypochondrie, zejména je třeba vyloučit systémová onemocnění jako je roztroušená skleróza, lupus, sklerodermie a nádorová onemocnění.

Možné komplikace

Komplikací je přidružené psychické onemocnění, například obsedantně kompulsivní porucha, schizofrenie a další. Rizikem je také to, že u hypochondra může být jiná nemoc přehlížena, protože je brána jako příznak hypochondrie.

Zdravotní cviky

Hypochondrům pomáhá zaměření na sport, alespoň rekreačně. Pravidelná fyzická aktivita je podle odborníků jedním z velmi pozitivních faktorů, které mají vliv na léčbu hypochondrie.

Prevence

Prevence musí začít už v dětství. Dítě by nemělo být odměňováno za nemoc, nemělo by s ním být zacházeno výrazně jinak než jeho zdravotní stav vyžaduje. Je třeba zachovávat zdravý rozum a nenechat sebou manipulovat, zvláště u prvorozených dětí je riziko přehnané péče ze strany nezkušené matky.

Kdy jít k lékaři

K lékaři hypochondr chodí s domnělými příznaky jiné nemoci, s diagnózou hypochondrie většinou přichází za jeho lékařem jeho okolí. Díky tomu nemusí být nemoc po dlouhou dobu rozpoznána.

Autor: Karolína Tomášková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.