Agorafobie: Co to je, jaké má příznaky a dá se léčit? | Moje zdraví

Agorafobie

Patří mezi úzkostné poruchy. Původně jí byl označován strach z otevřeného prostranství. V současnosti se pod tuto fobii zahrnují obavy z prostor, kde je více lidí (kina, obchodní domy, metro) nebo kde je člověk sám (výtah) a odkud je v případě potíží obtížné uniknout.

Příznaky agorafobie

Člověka trpícího agorafobií pronásledují myšlenky na to, že se mu něco stane, bude potřebovat pomoc, která nebude k dispozici, že se ztrapní, v horším případě že omdlí nebo zemře.

Více o fobiích čtěte zde.

Člověk trpící agorafobií se vyhýbá situacím, kdy musí vyjít ven, nakupovat nebo cestovat. Pokud mu nic jiného nezbývá, vyžaduje doprovod, situace však nesnáší dobře, panikaří a cítí úzkost. Porucha se může kombinovat s projevy paniky – tehdy se nemocnému zrychluje pulz i dýchání. Pacienti pociťují bušení srdce, sucho v ústech, mohou se dostavit bolesti hlavy, na hrudi, pacient může mít až panickou ataku.Tato porucha se nejčastěji objevuje po třicítce.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

úzkostná porucha

Léčba

Jako vhodná se jeví léčba pomocí kombinace psychofarmak (antidepresiv) a kognitivně behaviorální psychoterapie. Ta pomůže pacientovi změnit způsob myšlení, aby zvládnul své pocity a chování. Díky tomu se úzkost postupem času začne snižovat. Užívá se mnoho technik, například pomalé vystavování pacienta situacím, které v něm vyvolávají strach a úzkost.

Léky

Pacient užívá antidepresiva, pouze však na doporučení lékaře.

Homeopatika

Kalium carbonicum je vhodným lékem pro ty, kteří se bojí samoty a jsou vystrašení z toho, že se jim něco stane. Staphysagria pomáhá při strachu z cizích lidí a velkého prostranství.

Vyšetření

Vyšetření probíhá na základě pohovoru s odborníkem, který následně stanoví vhodnou léčbu. Používají se i dotazníky.

V těhotenství

Úzkostné poruchy se během těhotenství zintenzivňují, což nepříznivě působí na plod. Časté jsou pak porodní komplikace a problémové chování dítěte. Je tedy vhodné agorafobii léčit ještě před otěhotněním, případně být v kontaktu se svým lékařem, který ženu seznámí se vším potřebným.

Trvalé následky

Pokud se člověk neléčí, tak kvůli této fobii ztratí sociální kontakty jak v osobním, tak pracovním životě a vede život v ústraní.

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Vyhýbat se celkově stresujícím životním situacím, jako jsou problémy v zaměstnání či v partnerském životě, které mohou postupem času vyústit v úzkostnou poruchu. Naučit se stres zvládnout a stresové situace, kterým se nelze vyhnout, řešit.

Kdy jít k lékaři

Pokud začínáte mít úzkostné stavy při samotě, v otevřeném prostranství nebo na místě, kde je více lidí. Postupem času již nechcete vycházet z domu a izolujete se před ostatními v případě strachu ze samoty, pokud nedokážete být sami a obáváte se, že se vám něco stane.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.