OCD: Co je to obsedantně kompulzivní porucha a jak se léčí? | Moje zdraví

Obsedantně kompulzivní porucha

Obsedantně kompulzivní porucha (OCD) patří mezi neurotické poruchy. Člověk trpící touto poruchou má nutkavé myšlenky, posedlost, že musí udělat nějaký rituál, jinak trpí strachem a úzkostí. Objevuje se většinou kolem dvacátého roku života. Nemoc někdy může být nesprávně zaměňována s autismem.

Obsedantní myšlenky jsou nejrůznější nápady, představy nebo nutkání, které se opakovaně objevují v mysli postiženého. Většinou vyvolávají negativní prožitky, mohou mít násilnou nebo obscénní náplň.
I když je člověk vnímá jako nesmyslné, nemůže je potlačit, zastavit. Už jen z toho důvodu jsou velmi nepříjemné a bývají spojené s pocity úzkosti.

Nutkavé akty jsou opakující se úkony, které nejsou spojeny s realizací užitečných cílů ani nevedou k pozitivním prožitkům. Uplatňují se často za tím účelem, aby se postižený pokusil odvrátit něco negativního, co by mohlo nastat, co by sám mohl způsobit.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Mozek

Příznaky obsedantně kompulzivní poruchy

  • nutkání k opakovaní určitých úkonů
  • nutkavé denní rutiny
  • úzkosti
  • shromažďování předmětů

Pacient s OCD má nutkání k určitému chování, které musí často opakovat. Typickým příkladem je neustálé kontrolování při odchodu z domu, zda je správně zamčeno, a to i třeba několikrát za sebou. U jiných pacientů se může projevit jako strach z nákazy viry či bakteriemi, což je vede k tomu, že se nedotýkají madel v dopravních prostředcích, klik u dveří, nechtějí si podávat ruce s jinými osobami a ruce si nadměrně často a intenzívně dezinfikují a myjí.

Typické je kontrolování věcí znovu a znovu. Určitou formou OCD je i střádání věcí (starých novin, nepotřebných a rozbitých věcí, odpadků).

Lidé s tuto poruchou jsou si vědomi nereálnosti svého chování, ale nejsou schopni ho zastavit. Může být nebezpečná, lidé trpící OCD si například mohou celé hodiny škrábat a mýt kůži až do krve, protože jsou přesvědčeni, že je špinavá.

Léčba obsedantně kompulzivní poruchy

K léčbě obsedantně kompulzivní poruchy se používají léky a psychoterapie, zejména kognitivně behaviorální terapie. Při psychoterapii je pacient postupně vystavován situacím, které mu působí úzkost, a to tak dlouho, dokud nedojde k jejímu poklesu. Těmto situacím musí čelit, aniž by vykonal kompulzi, tedy chování, ke kterému ho jeho nemoc nutí.

Léky

K léčbě se používají antidepresiva. Ta by se měla užívat 12 až 16 týdnů. Některá antipsychotika také přispívají k dobrým výsledkům. Psychoterapie může být dlouhodobější až celoživotní.

Bylinky

Proti úzkosti a na uklidnění pomáhá Třezalka tečkovaná. Meduňka lékařská pomůže na zklidnění a lepší spánek.

Homeopatika

Po dohodě s lékařem je možné užívat Compulsin nebo CalmUltraPack.

Vyšetření

Psychiatr provede vyšetření na základě klinických příznaků. Těmi jsou: přítomnost obsesí, kompulzí nebo obojího, pacient si je vědom, že jeho chování je přehnané, ale nedokáže mu čelit, obsese a kompulze mu způsobují nadměrnou úzkost a výrazně ovlivňují jeho každodenní život. Obsese také nesmí být vyvolány jinou nemocí či užíváním drog a léků.

Očkování

ne

Délka léčby

Léčba antidepresivy trvá 12 až 16 týdnůPsychoterapie je dlouhodobější, někdy doživotní.
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Opakováním nevhodného chování si pacient může přivodit vážné zranění až smrt.

Trvalé následky

Lidé s touto nemocí se obvykle samovolně vyloučí ze společnosti, nejsou schopni normálního života, práce a udržení vztahů.

Kdy jít k lékaři

Při nutkavém myšlení, které vás nutí dělat (často opakovaně) nesmyslné věci, kterých jste si vědomi, ale nedokážete se ovládnout.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.