Bylinné masti: Jak se vyrábí, co léčí a tipy na recepty
Někdy nemáme chuť na bylinný čaj či nemůžeme užívat tinkturu. A jít do práce omotaní léčivým zábalem také není to pravé. Nebo uvedené metody nejsou pro naše zranění vhodným prostředkem (například popálený prst pitím čaje nevyléčíme). V tu chvíli přichází na řadu vysoce účinné bylinné masti. Vše o nich se dozvíte od naší bylinkářky Markéty Janďourkové.
Kdy se masti používají?
Masti jsou ideálním řešením při bolestech kloubů, drobných popáleninách a řezných rankách, při odřeninách a naraženinách – tedy přesně tam, kde je třeba přímý kontakt s léčivou složkou. Některými mastmi můžeme podpořit další léčbu – například tymiánovou mastí namazanou na hrudník, záda a čelo při nachlazení.
Jak se masti připravují?
Pro přípravu masti používám dva způsoby. Prvním je příprava masti s tinkturou. Vše o přípravě tinktur čtěte zde.
Potřebujeme:
- 240 g mandlového oleje
- 80 g včelího vosku či kakaového másla
- 100–125 ml tinktury
Postup:
Do porcelánové misky vložíme vosk a zalijeme olejem. Ve vodní lázni zahříváme, dokud se vosk nerozpustí a nespojí se s olejem. Za stálého míchání přikapáváme tinkturu. Na nejnižším stupni zahříváme zhruba 30 minut, aby se alkohol z větší části odpařil. Stále mícháme. Naplníme do kelímků, necháme vychladnout a uzavřeme. Popíšeme datem výroby a složením masti.
Při druhém způsobu potřebujeme:
- požadovanou bylinku (nebo směs bylin)
- mandlový olej
- včelí či carnaubový vosk
- vazelínu, lanolin, případně kakaové či bambucké máslo
V základu postupujeme tak, jak je uvedeno u tymiánové masti – viz níže.
Recepty a návody
Tymiánová mast
Z aromaterapeutického hlediska tymián povzbuzuje, zbavuje strachu, dodává odvahu, odstraňuje pesimismus a zlepšuje náladu. Takže přesně to, co potřebujeme, když nám zrovna není nejlépe.
Vzhledem k tomu, že mastička neobsahuje mentol, kafr či eukalyptové silice, je velmi vhodná i pro nejmenší děti. Těm ji natíráme na hrudník, záda a čelo.
Potřebujeme:
- 50 ml mandlového oleje
- 5 g kakaového másla
- 5 g včelího vosku
- 10 g čerstvého tymiánu
- dále nůž, uzavíratelné kelímky, zavařovací sklenici s víčkem, hrnec, kádinku / druhou zavařovací sklenici a cedník
Postup:
Předehřejeme troubu na 70 °C. Tymián omyjeme, osušíme a velmi jemně nasekáme. Nasekané lístky vsypeme do zavařovačky, zalijeme olejem, uzavřeme a na dvě hodiny vložíme do vyhřáté trouby. Po dvou hodinách vyjmeme (v rukavicích!) a přecedíme do druhé zavařovačky. Lístky důkladně vymačkáme. Přidáme kakaové máslo a včelí vosk a ve vodní lázni zahříváme, dokud se vše nerozpustí. Nevařit! Tekutou směs naplníme do kelímků a necháme vychladnout. Uzavíráme, až když je mast ztuhlá a studená. Popíšeme a uchováváme v chladu – tak má mast trvanlivost až jeden rok.
Chilli mast
Chilli papričky obsahují kapsaicin, barviva, éterické oleje, minerální látky, flavonoidy a vitamíny A, C a E. Podporují prokrvení, tiší bolest, zabraňují zánětům a pomáhají nastartovat látkovou výměnu. Po fázi pálení nastupuje fáze umrtvení – a to nejen při požití, ale i při užití například masti. Chilli se tak hodí i k tlumení chronických bolestí. Chilli mast není náročná na výrobu. Pokud si ji chceme vyrobit, potřebujeme ovšem nejprve chilli olej a chilli tinkturu.
Postup:
Olej vyrobíme zalitím 1 čajové lžičky chilli prášku 250 ml kvalitního olivového oleje. Směs necháme dva týdny stát na teplém místě, denně protřepáváme a na závěr přecedíme.
Tinkturu připravíme podobně – jen stejné množství prášku zalijeme 250 ml vysokoprocentního alkoholu a dále postupujeme stejně.
Při přípravě masti rozehřejeme olej (musí být horký, ale nesmí se z něho kouřit) a přidáme 50 g včelího vosku. Za stálého míchání zahříváme, dokud se vosk nerozpustí. Pak odstavíme, dále mícháme a postupně přikapáváme tinkturu, dokud ji krém pojímá (to znamená, pokud se vám další kapka nepovede vmíchat a stále zůstává „oddělená“, je krém hotov). Krém naplníme do kelímků, po úplném vychladnutí uzavřeme a uchováváme v chladu. Používáme při bolestech svalů, revmatických bolestech kloubů a mimo jiné i při zánětu šlach.
Mast ze švédských kapek
Švédské kapky jsou fenoménem známým již léta. Známá rakouská bylinkářka Maria Treben vyráběla ze švédských kapek i mast, která našla využití při bolestech kloubů, svalové horečce po námaze, bodnutí hmyzem, ošetření jizev, revmatu, artróze, ztuhlém krku a používala se i k následné péči po neštovicích, popáleninách a vyrážkách. Vyrobit takovou mast není vůbec složité.
Potřebujeme:
- 25 ml olivového oleje
- 4 g včelího vosku
- 15 g lanolinu
- 25 ml švédských kapek
- 10 kapek tea tree oleje
Postup:
Olivový olej dáme spolu s lanolinem a včelím voskem do vysoké nádoby, švédské kapky nalijeme do druhé nádobky a obě postavíme do vodní lázně. Zahříváme tak dlouho, dokud se lanolin a včelí vosk v oleji nerozpustí, a nevznikne tak tekutá směs. Postupně vmícháme do tekutiny švédské kapky. Pak odstavíme a stále mícháme. Když hmota zchladne tak, že ji bez problému snesete na pokožce, přimícháme tea tree olej. Opět promícháme, naplníme do uzavíratelné nádobky a před uzavřením necháme úplně vychladnout. Uchováváme v lednici.