Bylinkové tinktury: Praktický manuál, jak je připravovat a používat | Moje zdraví

Bylinkové tinktury: Praktický manuál, jak je připravovat a používat

Bylinkové tinktury: Praktický manuál, jak je připravovat a používat
Vyzkoušejte účinnou tinkturu z lichořeřišnice • Autor: istock.com
30. července 2021 • 06:00

V minulém článku jsme si řekli základní pravidla o výrobě, uchovávání a užívání bylinkových čajů. Dnes se podrobněji podíváme na bylinné tinktury. Vše o tom, jak se připravují, skladují a užívají, vám prozradí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Co je tinktura?

Jako tinkturu označujeme alkoholový výluh z bylin. Po určité době louhování se z bylin (listů, květů, kůry, stonků i kořenů) uvolní látky, které jsou rozpustné pouze v alkoholu – pokud bychom z nich připravovali například čaj, tyto látky v něm obsažené nebudou. Je to tedy další způsob, jak léčivou sílu rostlin využít.

Česnekové a cibulové bylinky: Které jsou léčivé a které skvěle chutnají?VIDEO 

Jak ji připravit?

Příprava tinktury má určitá pravidla, která je vhodné dodržet.

  • Používáme kvalitní vysokoprocentní alkohol. Laciná vodka sice také svou službu udělá, ale s láskou a péčí sbírané a sušené bylinky si zaslouží důstojného partnera.
  • Pokud chceme užívat tinkturu vnitřně, zapomeneme na louhování bylin v Alpě, Lesaně či podobných přípravcích. Jsou do nich totiž přidávány látky nevhodné k vnitřnímu užívání.
  • Obsah účinných látek je vyšší v tinkturách připravených ze sušených bylin.
  • Tinktury připravené z čerstvých bylin se nazývají pratinktury a používají se zejména k výrobě homeopatických substancí.

  • U výroby tinktur ze sušených bylin vycházíme z poměru 1 díl byliny na 5–6 dílů alkoholu.
  • Při přípravě tinktur z kořenů postupujeme takto: Nasbírané kořeny omyjeme, očistíme a oddělíme od zbytku rostliny. Usušíme je, nasekáme na drobné kousky (nožem, nikoliv za pomoci elektrického mlýnku či mixéru) a v uzavíratelné nádobě se širokým hrdlem zalijeme požadovaným množstvím alkoholu. Necháme 15–20 dní při pokojové teplotě louhovat, denně protřepáváme, poté přecedíme, naplníme do lahviček z tmavého skla a uchováváme v chladu a temnu.
  • Pokud připravujeme tinkturu se sušených listů, květů a stonků, postup je takový: Usušené bylinky prsty rozemneme a naplníme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme odměřeným množstvím alkoholu, uzavřeme, protřepeme a necháme 10–14 dní louhovat. Stejně jako u tinktury z kořenů denně protřepáváme. Poté přecedíme přes kávový filtr, zbytky rostlin důkladně vymačkáme, naplníme do lahviček z tmavého skla a taktéž uchováváme v chladu a temnu.
  • Ideální je používat lahvičky s kapátkem, usnadňují dávkování.
  • Každou lahvičku opatříme etiketou s názvem byliny a rokem výroby.
  • Při výrobě nepoužíváme kovové či nerezové předměty. Při krájení je dobrým pomocníkem keramický nůž.

Jak tinktury užívat?

  • Tinktury užíváme 3x denně, zpravidla před jídlem.
  • Správnou dávku vypočítáme snadno: Tělesnou hmotnost vydělíme třemi a získáme tak počet kapek na jednu dávku. Příklad: osoba o váze 60 kg bude užívat ráno, v poledne a večer 20 kapek.

Způsoby užívání tinktury jsou tři:

  • 1. Tinkturu nakapeme přímo do úst. Nedoporučuji, pokud jste při výrobě použili opravdu silný alkohol.
  • 2. Tinkturu nakapeme do sklenice vody či vlažného čaje a vypijeme.
  • 3. Požadované množství kapek nakapeme na kostku cukru. Díky větší ploše se alkohol z větší části snáze odpaří a zůstane jen léčivý výtažek.
  • Tinktury můžeme použít i při přípravě mastí a obkladů.

 

Kdy se užívání tinktur vyhnout?

Vzhledem k obsahu alkoholu nepodáváme tinktury osobám, u kterých probíhá (či proběhla) léčba závislosti na alkoholu. I tak malé množství by je mohlo do závislosti opět uvrhnout. Stejně tak se vnitřnímu užívání tinktur vyhneme v těhotenství. Dětem tinktury podáváme, pouze pokud je to nezbytně nutné, raději volíme jinou možnost (čaj, inhalace, mast). Dáváme pozor samozřejmě i na to, z jakých bylin je tinktura vyrobená a jaké mají tyto bylinky kontraindikace. Trpíme-li chorobami jater, poradíme se před užíváním tinktur nejprve se svým lékařem.

Dva mé nejoblíbenější recepty

Mezi mé nejoblíbenější tinktury patří tyto dvě:

Jitrocelová tinktura

Skvělý prostředek na bodnutí hmyzem. Jitrocel chladí, mírní pálení, bolest i otok a napomáhá rychlejšímu zahojení. Můžeme ji využít i jako dezinfekci při drobných poraněních. Lépe se připravuje z čerstvé bylinky. Příprava je snadná.

Přísady:

  • čerstvé jitrocelové listy
  • vysokoprocentní alkohol

Postup:

  • Keramickým nožem pokrájíme listy nadrobno a vsypeme je do uzavíratelné sklenice.
  • Zalijeme alkoholem tak, aby byly všechny části ponořené.
  • Uzavřeme a necháme 10 dní louhovat. Denně protřepáváme.
  • Přecedíme, zbytky dobře vymačkáme a naplníme do lahviček z tmavého skla.
  • Tinktura je určena k vnějšímu užívání.

Jak se zbavit bolesti hlavy? Jde to i přírodní cestouVIDEO 

Tinktura z lichořeřišnice

Druhou mou oblíbenou je tinktura z lichořeřišnice: Ničí choroboplodné zárodky a působí jako přírodní antibiotikum – lichořeřišnici se říká i selský penicilin. Patří k báječným prostředkům proti zánětům močového ústrojí. I tato tinktura se připravuje z čerstvé rostliny.

Přísady:

  • plná hrst čerstvých listů a semen lichořeřišnice
  • vysokoprocentní alkohol

Postup:

  • Keramickým nožem nasekáme listy i semena nahrubo a vložíme je do uzavíratelné sklenice.
  • Zalijeme alkoholem tak, aby byly všechny části ponořené.
  • Uzavřeme a necháme 10 dní louhovat. Denně protřepáváme.
  • Přecedíme, zbytky dobře vymačkáme a naplníme do lahviček z tmavého skla.
  • Užíváme vnitřně.

Autor: Marie Bezděková, Markéta Janďourková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.