Jak na domácí bylinkové sirupy: Přísady, recepty a další rady | Moje zdraví

Jak na domácí bylinkové sirupy: Přísady, recepty a další rady

Jak na domácí bylinkové sirupy: Přísady, recepty a další rady
Autor: istock.com
6. srpna 2021 • 14:00

Nechutnají vám bylinkové čaje a tinktury nemůžete kvůli obsahu alkoholu užívat? Pak jsou bylinné sirupy to pravé pro vás. Stejně tak jsou vhodné, pokud musíte z nějakého důvodu omezit přísun tekutin. Sirupy můžeme rozdělit na dva druhy – na ty, které užíváme ze zdravotních důvodů, a na sirupy k přípravě nápojů. Obě skupiny se liší také v přípravě, jak vám ukáže naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Zdravotní sirupy

Univerzální přísady:

  • 2 díly cukru či medu
  • 1 díl silného bylinného čaje či bylinné šťávy

Připravte si domácí levandulový sirupVIDEO 

Univerzální postup:

  • Cukr a bylinný čaj důkladně promícháme.
  • Užíváme po lžičkách.

Jak na bylinkové tinktury? Více čtěte zde.
Jak správně připravit bylinkový čaj? Manuál najdete zde.

Recepty

Proskurníkový sirup proti kašli

Je vhodný zejména pro děti. Příprava zabere zhruba hodinu a půl, práce se však vyplatí. Proskurníkový sirup je nejen velmi účinný, ale také chutný.

Přísady:

  • 50 g sušeného kořene proskurníku
  • půl čajové lžičky alkoholu
  • 100 ml vody
  • 100 g cukru

Postup:

Kořen proskurníku rozdrtíme v hmoždíři a drť nasypeme do kávového filtru umístěného nad vhodnou nádobou. Zalijeme směsí vody a alkoholu. Tekutinu zachytíme v nádobě. Filtr s kořenem přesuneme nad druhou nádobu a tekutinou ho opět přelijeme. Toto provádíme zhruba hodinu. Zbylou tekutinu smícháme se 100 g cukru a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu, ihned odstavíme a naplníme do lahvičky. Uchováváme v chladu.

Čekankový sirup

Je vhodný na potíže s játry, žlučníkem a při obtížích s látkovou výměnou.

Přísady:

  • jeden díl čerstvých okvětních lístků čekanky
  • tři díly cukru

Postup:

Okvětní lístky nasekáme keramickým nožem nahrubo a rozdrtíme je v (kameninovém či keramickém) hmoždíři. Smícháme s cukrem, naplníme do uzavíratelné nádoby a postavíme na slunečné místo. Po několika dnech se ve sklenici začne tvořit tekutina. Takto vzniklý sirup užíváme po lžičkách.

Sirupy k přípravě nápojů

Léto zakonzervované v láhvi, přesně tak se dají tyto sirupy popsat. Na rozdíl od zdravotních se neužívají neředěné po lžičkách, ale ředí se vodou či minerálkou. A kromě toho, že vás osvěží, mají samozřejmě i blahodárný vliv na vaše zdraví. Jejich příprava je snadná, stačí se držet jednoduchého návodu:

  • Bylinky nasbíráme a vložíme je do dostatečně velké skleněné nádoby.
  • Přidáme 1–3 pokrájené citrony v biokvalitě a zalijeme převařenou vodou. Necháme 48 hodin odstát.
  • Pak přecedíme, vymačkáme, přidáme cukr a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu, odstavíme, naplníme do čistých lahví a ještě horké uzavřeme.

Recepty

Jeřabinový sirup

Chutný, osvěžující, navíc podporuje látkovou výměnu.

Přísady:

  • 3 litry zralých jeřabin
  • 2 l vody
  • 3 citrony v biokvalitě
  • cukr (množství podle získané šťávy)

Postup:

Jeřabiny podrtíme vařečkou, zalijeme vodou a přidáme na kolečka pokrájené citrony. Zakryjeme a necháme 24 hodin stát. Občas promícháme. Přecedíme, zbytky dobře vymačkáme a vzniklou šťávu odměříme. Na každý litr šťávy přidáme ¾ kg cukru. Za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu, odstavíme, naplníme do čistých lahví a ještě horké uzavřeme.

Jak dopadly ovocné sirupy, z kterých rodiče připravují pití pro děti?VIDEO 

Sirup „co nám roste na zahradě"

Na tento sirup můžeme použít všechny bylinky, které bychom použili i na přípravu čaje. Je to ideální využití přebytků bylinek. Sirup můžeme zředit vodou a pít jako osvěžující nápoj či ho neředěný použít například na pokapání zmrzliny či palačinek.

Přísady:

  • 1 l bylinek (máty, meduňky, květů brutnáku, růží a ostatních jedlých bylinek) Do odměrky neplníme bylinky volně, spíš je tam mírně namačkáme.
  • voda
  • cukr

Postup:

Bylinky vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly pokryté, a necháme 30 minut mírně vařit. Přecedíme, zbytky dobře vymačkáme. Tekutinu odměříme a na každých 500 ml přidáme 350 g cukru. Za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu, odstavíme, naplníme do čistých lahví a ještě horké uzavřeme.

Autor: Markéta Janďourková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.