Arnika horská | Moje zdraví

Arnika horská

Prha arnika, známá také jako arnika horská, je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovité. Jde o ceněnou léčivou rostlinu, používanou zejména zevně na poranění a záněty. Pozor, tato bylinka je jedovatá.

Popis

Arnika horská (Arnica montana) je víceletá vytrvalá rostlina, která dorůstá do výšky 20 až 60 cm. Je nápadná svými většími, svítivě žlutými, trpce vonícími květy, které mají 14 až 20 jazykovitých obvodových květů kolem terčů. V době květu proměňuje arnika horské pastviny na vonící louky zbarvené do sytě žluté barvy.

Účinné látky

Bioaktivní látky zařadily arniku mezi nejsilnější léčivky. Bylinka obsahuje významné množství vonných silic, karotenoidů, aminů, cholinu (vitaminu B8), minerálů a tříslovin. Karotenoidy jsou silnými antioxidanty přírodního původu, aminy ovlivňují metabolické procesy v organismu a cholin podporuje činnost nervové soustavy.

Účinky na zdraví

V 18. století byla arnika považována za všelék „Panacea lapsorum“. Bylinka dokáže uvolňovat krevní sraženiny a hodí se tudíž při pohmožděninách po pádech nebo při úrazech. Stejně účinná je na různé otoky, svalový revmatismus, štípance od hmyzu, zánět křečových žil, akné či při namožených svalech po sportovních výkonech. Rostlina působí blahodárně také při křečích v žaludku, zánětu průdušek, arteroskleróze nebo zánětech kloubů. Prokrvuje věnčité cévy a se souhlasem lékaře ji můžete vyzkoušet k léčbě degenerace srdečního svalu. Dále pomáhá při chudokrevnosti, snižuje srážlivost krve, působí močopudně, povzbuzuje činnost střev a podporuje léčbu antibiotiky. Arnika se hojně přidává do masážních olejů, mastí, tinktur nebo gelů.

Každý den si můžete dopřát až 2 g prášku z květů arniky. Tato dávka obsahuje dostatečné množství látek potřebné pro léčivé účely.

Výskyt

Vyskytuje se i v České republice, kde patří k ohroženým druhům a je chráněna zákonem. 

Sběr

Arnika kvete od května do konce srpna. Listy se sbírají před květem a suší se přirozeným způsobem. Květy sbíráme v plném květu a nejlépe za suchého počasí. Po uschnutí se musí jak lístky tak květy schovat na tmavé místo nejlépe i v tmavé nádobě. 

Domácí recepty

Mast z arniky

Přísady:

  • 60 g tinktury z arniky horské
  • 60 g lanolinu (tuk z ovčí vlny)
  • 120 g vepřového sádla
  • 20 kapek oleje ze sibiřské jedle

Postup: Na mírném plameni rozehřejeme v kastrůlku vepřové sádlo a lanolin. Směs mícháme, aby se nepřipalovala. Jakmile se tuky rozpustí, přidáme tinkturu z arniky. Pak nastává pracnější část receptu, protože směs odstavit z plamene a míchat až do zchladnutí. Poté přidáme olejíček s jedlovou silicí a vše důkladně promícháme. Plníme do uzavíratelných nádobek. V lednici vydrží až půl roku.

Mast použijte na namožené svaly a klouby po fyzické námaze, třeba po sportovním výkonu. Je skvělá na celkovou regeneraci těla.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.