Jak mít hezčí pleť? Jak se zbavit akné? Jak pleť dokonale vyčistit? | Moje zdraví

Tajemství krásné pleti? Důkladné čištění!

Tajemství krásné pleti? Důkladné čištění!
Pleť je nutné zbavit starých vrstev kůže a kosmetiky • Autor: iStock.com
2. března 2022 • 06:00

Ani sebelepší kosmetické produkty neprokážou pleti potřebnou službu, jestliže z ní nebudou odstraněny odumřelé kožní buňky a různé nečistoty. Po celý den se na naší pleti usazuje spousta mikročástic bakterií a prachu. Ani v noci, kdy spíme, tomu není jinak. Zásada číslo jedna pro svěží pleť tedy zní: Pravidelně ji zbavovat odumřelých buněk. Pak může dýchat a dobře regenerovat.

Kůže se neustále proměňuje, staré buňky zanikají a tvoří se buňky nové. Na povrchu pokožky se vytváří kožní film. Tvoří ho odumřelé kožní buňky, pot, maz, prach a další nečistoty z vnějšího prostředí. Další film si nanášíme samy: make-up, pudr, tvářenka… I proto je velmi důležité nejen to, co na pleť používáte, ale také a hlavně to, jak ji čistíte.

Video se připravuje ...
12 rad, jak se zbavit kruhů pod očimaVIDEO 

Nejsou-li všechny tyto nečistoty pravidelně a důkladně odstraňovány, na kůži oxidují a mohou způsobit ucpávání pórů, podráždění a další zánětlivé reakce.

O odstraňování zbytků krémů, make-upu a dalších líčidel pleťovým mlékem, pěnovým krémem, pleťovou vodou nebo čisticím gelem se dozvíme brzy, jakmile začneme používat dekorativní kosmetiku. To by mělo být samozřejmostí při běžném večerním odličování. Ani ráno na čištění pleti nesmíme zapomínat. Zatímco spíme, pokožka regeneruje a je velmi aktivní: Pracuje její samočístící proces, vylučuje pot a maz, obnovuje buňky a vylučuje nečistoty, které „spolykala“ během dne. Alespoň jednou týdně, ale podle potřeby i častěji, bychom měly pokožce poskytnout důkladnou očistu, aby „prokoukla“.

Jemné obroušení

Běžně využívaným způsobem čištění je peeling, někdy se mu říká také scrub, kterým se obrousí pleť a podpoří prokrvení kůže. Pokožku zbaví odumřelých kožních buněk, ale moc hluboko se nedostane a také není příliš vhodný pro citlivou pleť, protože ji může mechanicky poškodit.

Masky jdou hlouběji

Hlubší čištění nabízejí masky. Připravit pleť na masku znamená zbavit ji všech kosmetických přípravků. Aby se dostaly hluboko do pórů, měl by jim předcházet peeling nebo napaření obličeje. Některými účinnými přísadami masek jsou jíl, kaolin nebo bahno. Jejich výhodou je, že jsou to přírodní látky, a hodí se proto i pro mastnější pleť se sklony k ucpaným pórům a akné

Navíc absorbují přebytek kožního mazu, vážou toxické látky, jsou zdrojem minerálů, takže pleť nejen čistí, ale zásobují ji i důležitými stopovými prvky.

Když je pleť citlivější

Mezi důležité mechanické exfolianty patří také gomáž, kterou se z pleti odstraňují odumřelé buňky. Gumovací krém nebo maska jsou jemnější než peeling, takže se hodí i pro citlivou a suchou pleť.

Výkonné kartáčky

Ještě lepší službu nám prokáže čisticí kartáček s ultrazvukovou technologií. Díky až třem rychlostem odstraňuje jemnou masáží nečistoty usazené hluboko v pórech. Ultrazvukové vlny pronikají do pokožky, kde ji čistí a zjemňují. Po ošetření je kůže prokrvenější, rozzářená a dokáže lépe přijímat výživné látky. Ještě důkladnější je pro dosažení hladké a jemné pleti sonický kosmetický kartáč, který odstraní všechny hluboké nečistoty a zlikviduje tak černé tečky.

K pokožce je přitom velmi šetrný a nezanechává žádné viditelné otoky nebo skvrny. Navíc takto důkladně vyčištěná kůže dokáže lépe absorbovat výživné látky z krémů.

Hloubkové čištění pomocí přístrojů

Ideálním pomocníkem při hloubkovém čištění je systém Hydrafacial. Spočívá v čištění a exfoliaci, tedy v odlupování odumřelých povrchových buněk podtlakem. V dalším kroku se nečistoty a mazové zátky rozmělní šetrným chemickým peelingem, potom se ze znečištěných pórů odsaje nečistota. Nakonec se do pokožky vpravují speciální hydratační a antioxidační koktejly. Přístroj je vhodný i pro ošetření zánětlivé pleti s akné, protože působí na bakterii tohoto zánětlivého onemocnění.

Na co se také hodí diamanty

Dalším z velmi účinných pomocníků je diamantová mikrodermabraze. Je to šetrná neinvazivní metoda, odstraňující vrchní vrstvy již neživých kožních buněk. Lze ji doporučit nejen k redukci rozšířených pórů a odstranění mastné pleti, ale také k jejímu omlazení. A neuškodí ani pleti s akné. Mikrodermabraze je vhodná téměř pro každý typ pleti a nemá žádné nežádoucí účinky.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.