Jak vyléčit opar: Způsoby, které skutečně fungují | Moje zdraví

Jak vyléčit opary: Babské rady a další tipy

Jak vyléčit opary: Babské rady a další tipy
Vznikající opar nikdy nemaskujte make-upem, aby se nezanítil. Pomažte ho vazelínou. • Autor: iStock.com
9. února 2022 • 14:00

Jak vyléčit opar? Chystáte se na ples nebo na důležitou schůzku, hoříte nedočkavostí, těšíte se a najednou pocítíte to známé svědění rtu. Mastička na opary není po ruce a vy přemýšlíte, co teď rychle s tím. Přinášíme pár tipů, jak si poradit bez přípravků z lékárny.

To, že se opar objeví obvykle před nějakou velkou událostí, není náhoda. Virus herpes simplex (HSV) typu 1 zůstává v organismu a aktivuje se při každém oslabení organismu, tedy i stresu, delším pobytu na sluníčku, u žen často před menstruací. Mimochodem – tento virus má v těle až 70 % z nás.

Video se připravuje ...
VIDEO 

Do těla se přitom většinou dostane už v dětství a nakažený člověk o tom nemusí ani vědět. Někdy je infekce doprovázena vznikem puchýřků, často je ale provázena jen mírně zvýšenou teplotou a únavou, kterou přičteme jiným důvodům.

Vir HSV 1 může v ojedinělých případech napadnout i jiné části těla a vyvolat například genitální opar, který je primárně způsoben virem HSV 2. Nebezpečný je zejména v těhotenství, proto by infikované ženy neměly spolu s těhotnými například sedět ve stejný čas v čekárně u gynekologa. I s „obyčejným“ oparem by se v přítomnosti těhotných žen měla dodržovat zvýšená hygienická opatření. Důležité je zejména nepít ze stejných hrnečků, nepoužívat stejné ručníky a nelíbat se.

Bojujte s oparem pomocí přírodní dezinfekce

Při boji s oparem máte na výběr z několika možností. Kromě klasických mastí a náplastí vám lékař v závažných případech může předepsat i antivirotika.

Existuje také nepřeberné množství přírodních pomocníků. Doporučuje se potírat ret stroužkem česneku nebo šťávou z cibule, která působí jako dezinfekce. Hojivé účinky má pak med. Trochu kontroverzní je šťáva z octa, která opar sice nezahojí, ale omezí jeho další šíření.

Pro boj s HSV je důležité posílení imunity a přísun vitaminu C. Najdete ho v citrusech, červené paprice a samozřejmě v zelenině a ovoci obecně.

Vhodné jsou také obklady z meduňky nebo jedlé sody. Převařenou vodu smíchejte s jedlou sodou, aby se utvořila kaše, a tou pak postižené místo pomažte.

Někteří lidé nedají dopustit na pomazání oparu zubní pastou, která postižené místo vysuší.

Homeopatika jsou skvělou alternativou

Skvělou příležitost pro uzdravení poskytují také homeopatika. „Na začátku, když pociťujeme jemné mravenčení na rtu, užijeme jednu tubičku léku Oscillococcinum, potom každou hodinu 5 granulí léku Apis mellifica 15CH,“ uvádí MUDr. Ilona Ludvíková v knize Poznáváme homeopatii.

Další volbou může být přípravek Rhus toxicodendron 15 CH. Ten se užívá, pokud se nezachytí časná fáze výsevu a na rtu se již tvoří drobné puchýřky. „Užívá se 5 granulí každou hodinu. Omezí se výrazně velikost oparu a urychlí se jeho hojení,“ píše MUDr. Ludvíková.

Pokud jsou ložiska oparu opravdu veliká, užívá se Cantharis 15 CH, a to také 5 granulí každou hodinu.

Jako ochranu proti opakovaným výsevům oparu je vhodné užívat pravidelně jednou týdně po dobu tří měsíců například Natrum muriaticum 15 CH. Je vhodný, pokud se objevuje opar při slunění, z úleku, při únavě nebo horečce. Užívá se 10 granulí jednou týdně.

Pokud výskyt oparu souvisí s nástupem menstruace, případně se objevuje v genitální oblasti, užívá se Sepia officinalis 15 CH.

I přes uvedené rady opar může a bude pravděpodobně trvat 2 až 3 dny. Abyste zamezili zanícení, můžete opar potírat lékařskou vazelínou. V žádném případě ho však nedrhněte zubním kartáčkem, jak to někteří dělají. Hrozí, že si ho roznesete i na další místa. Kartáček byste také měli po vyléčení oparu vyměnit, protože na něm virus zůstává.

Další informace o léčbě oparů čtěte zde.





Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.