Pohlavní nemoci: Jak poznáte HIV, kapavku nebo syfilis? | Moje zdraví

V Česku i ve světě přibývá nemocných s pohlavní chorobou. Které jsou nejzávažnější a nejčastější?

V Česku i ve světě přibývá nemocných s pohlavní chorobou. Které jsou nejzávažnější a nejčastější?
Autor: istock.com
18. června 2019 • 06:00

Z nejnovějšího průzkumu vyplývá, že lidé jsou celosvětově mnohem méně opatrní na své sexuální zdraví. Zpráva Světové zdravotnické organizace totiž uvádí, že je každý den po celém světě diagnostikován více jak milion nových případů sexuálně přenosných chorob. Podívejte se, jaké nebezpečné infekce vám hrozí, pokud si nebudete dávat pozor.

Jak organizace uvádí, pohlavní chorobou trpí každý 25. člověk. To znamená, že situace se od posledního monitoringu v roce 2012 nejen nezlepšila, ale data ukazují neuvěřitelně vysoký globální zásah, který sexuálně přenosné nemoci mají. „Šíření těchto infekcí naznačuje, že lidé riskují nejen své zdraví, ale také sexualitu a reprodukční kondici,“ tvrdí vedoucí studie a epidemioložka dr. Melanie Taylor. Mezi nejzávažnější a nejčastěji se vyskytující patří HIV a syfilis, kapavka a chlamydiové infekce.

HIV

HIV – virus lidského imunodeficitu (Human Immunodeficiency Virus) je vyvolavatelem onemocnění AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome), které se u neléčených pacientů vyznačuje těžkým poškozením a destrukcí imunitního systému, což vede v průběhu 8–12 let k smrti. Virus se vyskytuje hlavně v krvi, preejakulátu, spermatu a vaginálním sekretu infikovaných osob.

HIV je RNA virus, patřící do skupiny retrovirů a je schopen dlouhodobě přežívat v napadených buňkách. To je hlavní důvod, proč je infekce HIV celoživotní, ale v současné době dobře léčitelnou chronickou nemocí.

Laboratorní diagnostika

Po odběru krve se v laboratoři prokazuje přítomnost protilátek proti viru HIV. Důležité je si uvědomit, že imunitní systém každého člověka reaguje na přítomnost viru různě rychlou produkcí protilátek, která nastává přibližně za cca 5–12 týdnů. Z tohoto důvodu, i přes moderní diagnostické metody, lze svědomitě vyloučit pravděpodobnost HIV infekce až po třech měsících od rizikového chování.

Jak se pacienti léčí

Při léčbě HIV infekce se používají trojkombinace antiretrovirotik, které blokují množení viru. Moderní kombinace léku, úspěšná terapie a spolupráce pacienta vede k dobré odpovědi na léčbu. V současné době je velmi intenzivně diskutovaná otázka neexpoziční profylaxe HIV infekce (preventivní užívání léku). Jde o užívání léku HIV negativními osobami, které jsou ve vysokém riziku nákazy. Profylaxi si hradí zájemce sám, je předepisovaná v AIDS centrech a doprovází ji přísný dohled a pravidelné kontroly klienta.

Bezpečný sex je důležitý i po nakažení. Existují různé kmeny viru HIV a každý může být nakažený jiným druhem, který sám ještě nemá. Některé jsou odolnější vůči lékům.

Syfilis

Syfilis (česky příjice) patří mezi závažné infekční onemocnění, které vyvolává bakterie Treponema pallidum objevená v roce 1905.

Spirální bakterie Treponema pallidum proniká kůží a sliznicemi v oblasti genitálií, řitního otvoru a úst. Díky svému spirálovitému tvaru a vývrtkovitému pohybu dokáže rychle pronikat tkáněmi do lymfatických uzlin a krevního oběhu.

Syfilis postihuje různé orgány, nejčastěji kůži, oči, kardiovaskulární a centrální nervový systém. Inkubační doba se pohybuje v rozmezí 20 až 90 dnů. Neléčené onemocnění probíhá ve třech stadiích, ale klinicky se projeví asi jen u 30 % pacientů. Pro primární stadium je typický tvrdý vřed, tzv. ulcus durum, nejčastěji lokalizovaný na genitáliích, konečníku, ale i v ústech. S odstupem několika dnů dochází k zvětšení lymfatických uzlin. Po přechodu do sekundárního stadia můžeme u nemocných pozorovat únavu, horečku, bolesti svalů a vyrážku, která se objeví na dlaních a chodidlech. Terciální stadium syfilis se naštěstí v současnosti téměř nevyskytuje.

Laboratorní diagnostika

Základem je laboratorní stanovení protilátek v krvi pomocí dvou vyhledávacích testů.

Jak se pacienti léčí

V léčbě syfilis se používá terapie antibiotiky, která je velmi úspěšná. Je potřeba léčit všechny sexuální partnery, s nimiž měl nemocný kontakt během posledních dvou let. Důležité je si též uvědomit, že i po překonání infekce nevzniká trvalá imunita a člověk může onemocnět opakovaně.

Syfilis patrně vznikl z nepříliš závažného dětského onemocnění vyskytujícího se u obyvatel Afriky již v paleolitu.

Lidé jsou v sexu méně zodpovědní než dřív • Autor: istock.com

Kapavka

Kapavka je bakteriální, sexuálně přenosná infekce, jejímž původcem je bakteria Neisseria gonorrhoeae. Kapavka se přenáší všemi druhy pohlavního styku, možný je ale i přenos z matky na novorozence během porodu. Vyznačuje se velmi krátkou inkubační dobou 2–6 dnů a bohatým klinickým obrazem.

O osobní zkušenosti s kapavkou čtěte ZDE.

Bakteria Neisseria gonorrhoeae (gonokok) napadají slizniční povrchy, přes které se dostávají do lidského organismu, kde následně vzniká hnisavý zánět. Děje se tak nejčastěji v urogenitálním traktu, konečníku, nosohltanu a očních spojivkách.

U mužů se kapavka může projevit řezáním a pálením při močení, nucením na močení a žlutozeleným výtokem. Následkem neléčené infekce může být zánět prostaty a jiné komplikace. Ke klinickému obrazu žen patří hnisavý výtok, zánět děložního hrdla a močové trubice. Neléčená infekce mužů a žen může vést k poruchám plodnosti.

Laboratorní diagnostika

Laboratorní stanovení kapavky se provádí ze vzorku moči a stěrem z postižených míst pro kultivační vyšetření, ke kterému patří i určení citlivosti na příslušná antibiotika.

Jak se pacienti léčí

Léčba kapavky spočívá v užívání přesně stanovených antibiotik. Nemoc ovšem v posledních letech „mutuje“ a stává vůči léčbě odolnou. 

Lékaři dokonce popsali případy, kdy nebyli na takzvanou super-kapavku schopni najít efektivní lék.

Chlamydie

Vyvolavatelem nejčastěji se vyskytující sexuálně přenosné bakteriální infekce je Chlamydia trachomatis. Kromě nechráněného pohlavního kontaktu je přenos možný i sdílením sexuálních pomůcek.

Chlamydie způsobuje především infekce a zánět urogenitálního traktu, během porodu může dojít i k infekci novorozence. K typickým projevům chlamydiové infekce patří hlenovitý výtok z močové trubice u mužů a z pochvy u žen, obtíže při močení a bolesti v podbřišku. U velké části pacientů probíhá infekce zcela asymptomaticky. Takto nepoznaná a neléčená infekce může zásadně ovlivnit reprodukční zdraví muže a ženy. U některých geneticky predisponovaných jedinců se v určitých případech mohou chlamydie podílet na vzniku zánětlivého autoimunitního onemocnění. Chlamydia žije uvnitř napadených buněk, na kterých je plně závislá a využívá je ke svému životnímu cyklu. Inkubační doba je 10–20 dnů.

Laboratorní diagnostika

Chlamydie diagnostikujeme ze vzorku moči nebo stěru z močové trubice či děložního čípku. Dnes se nejčastěji využívá molekulárně-biologické metody PCR, která poskytuje velmi citlivý a přesný výsledek.

Jak se pacienti léčí

Základem léčby je terapie antibiotiky. Při komplikované infekci se doporučuje kombinace antibiotik.

Testy na pohlavní choroby si můžete zařídit sami

Testy je možné podstoupit v různých centrech a klinických laboratořích i jako samoplátce. V reálu to funguje tak, že si například vyberete jedno z odběrových míst diagnostických laboratoří SPADIA, které jsou v Praze, Brně, Ostravě a Liberci. Tam si necháte odebrat krev a test uhradíte. Výsledek vyšetření je zpravidla k dispozici do druhého dne, kdy je pacientovi vydán osobně. Stěry na vyšetření chlamydií a kapavky vzhledem ke správnosti odběru by měl provést lékař (urolog, gynekolog). Všechny testy podléhají lékařskému tajemství, takže diskrétnost k pacientovi je samozřejmostí.

Infekce jednou sexuální nemocí výrazně zvyšuje pravděpodobnost onemocnění jinou pohlavní chorobou. Vědomé šíření pohlavní nemoci je trestným činem.

Kdy by se měli lidé nejčastěji nechat testovat?

- pokud se vystavují dlouhodobému a pravidelnému rizikovému chování
- pokud měli nahodilý rizikový sexuální styk
- před vytvořením nového partnerského vztahu – partneři by měli podstoupit vyšetření společně a měli by si být jisti, že se alespoň tři měsíce před testem chovali bezpečně
- existuje-li u nich podezření na pohlavní infekci – všechny pohlavní choroby a zejména pak infekce s vředovitými projevy velmi zvyšují riziko přenosu HIV infekce mezi sexuálními partnery

Mezi nejspolehlivější preventivní řešení, aby se sexuálně přenosné choroby nešířily, patří používání kondomu, vyhýbání se rizikovým partnerům a pravidelné testování. V případě výskytu nemoci je nutné léčit i všechny sexuální partnery. Více čtěte ZDE.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.