Nová léčba HIV? Už u druhého pacienta tento vir způsobující AIDS zmizel | Moje zdraví

Nová léčba HIV? Už u druhého pacienta tento vir způsobující AIDS zmizel

Nová léčba HIV? Už u druhého pacienta tento vir způsobující AIDS zmizel
Autor: istockphoto.com
5. března 2019 • 14:00

Vhodný dárce kostní dřeně pomohl už druhému pacientovi s HIV, že jeho tělo nevykazuje žádné známky viru ani po dlouhých měsících po vysazení léků. Vědci se sice ještě zdráhají říct, že je tento člověk vyléčený, zároveň připouštějí, že tato metoda může v budoucnu vybrané skupině pacientů skutečně účinně pomáhat. HIV způsobuje onemocnění AIDS, které je považováno za nevyléčitelné.

Jelikož si přál zůstat v anonymitě, říká se mu londýnský pacient. Po takzvaném berlínském pacientovi je už druhým v pořadí, u něhož se vědcům podařilo díky transplantaci kostní dřeně od vhodného dárce docílit toho, že může vysadit léky proti HIV a vir u něho není detekován. Zpravodajský web BBC informoval, že londýnský pacient je bez léků už 18 měsíců.

Za vším je přitom speciální mutace, díky níž jsou její nositelé vůči viru HIV imunní. Vědci už ve dvou případech prokázali, že tato mutace může pomoci lidem, kteří se HIV nakazili. „Při výzkumu viru HIV došli vědci k velmi zajímavému zjištění. Některé osoby, které velmi často přicházely do styku s HIV pozitivní krví, buď neonemocněly AIDS, nebo dokonce nebyly ani HIV pozitivní,“ připomněla před časem společnost GHC Genetics, která nabízí genetické testování na rezistenci vůči viru HIV.

„Vědci pak našli dokonce několik genů, jejichž některé varianty chrání člověka před nákazou virem HIV nebo v případě nákazy tímto virem člověku neobyčejně prodlouží život. Virus ke svému vstupu do buňky potřebuje, aby na ní byly přítomny receptory umožňující vstup do jejího nitra,“ přiblížila GHC Genetics.

Vědecké týmy v případě berlínského a nyní i londýnského pacienta dokázaly ještě víc – vir HIV se v jejich těle nijak neprojevuje. Zatím se ovšem zdráhají uvést, že tím obě osoby vyléčily, spíše hovoří o takzvané remisi. To znamená, že pacient nemá žádné příznaky nemoci, ale její přítomnost se nadále předpokládá.

„Dosažením remise u druhého pacienta s podobným přístupem jsme prokázali, že berlínský pacient nebyl anomálií a že to byly opravdu léčebné přístupy, které eliminovaly HIV u těchto dvou lidí,“ uvedl podle BBC profesor Ravindra Gupta, vedoucí vědeckého týmu z University College London.

U berlínského pacienta, který byl později identifikován jako americký občan Timothy Ray Brown, zjistili lékaři HIV v roce 1995 a později se u něho ještě rozvinula leukémie. V roce 2007 a 2008 mu lékaři v Berlíně transplantovali kostní dřeň od dárce se zmiňovanou speciální mutací. Brown ihned po první transplantaci přestal užívat antivirotika a do současnosti u něj testy neodhalily přítomnost HIV.

Podobný případ se teď stal v Londýně. Tamnímu pacientovi identifikovali HIV v roce 2003. V roce 2012 se u něho navíc rozvinulo nádorové onemocnění mízních uzlin – Hodgkinův lymfom. O čtyři roky později pacient souhlasil s transplantací kostní dřeně.

Lékaři pod vedením citovaného Ravindry Gupty se pak soustředili na hledání správného dárce, což se jim podařilo. Podle agentury AP má speciální genetickou výbavu, která chrání před většinou virů HIV, přibližně jedno procento lidí s kořeny v severní Evropě.

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.