Muži v přechodu: Neřešené problémy se projeví po letech. Jak? | Moje zdraví

Muži v přechodu: Neřešené problémy se projeví po letech. Jak?

Muži v přechodu: Neřešené problémy se projeví po letech. Jak?
Autor: istock.com
14. června 2019 • 06:00

Zatímco ženy ve zralém a vyšším věku trápí menopauza, lékaři tvrdí, že zhruba u poloviny mužů nastává podobné období, kterému říkají andropauza. U té sice neprobíhá vyhasínání hormonů tak bouřlivě jako u žen, na některé projevy "přechodu" by si ale muži přesto měli dát pozor.

Andropauza způsobuje podle odborníků návaly horka a výkyvy nálad podobně jako u žen menopauza, navíc se k nim ale přidávají problémy s erekcí. Projevit se může i nebezpečnou osteoporózou a zvýšeným rizikem infarktu či mrtvice. Tyto vážnější komplikace jsou o to zákeřnější, že se zpočátku nemusejí vůbec projevovat a naplno propuknou až po letech.

Prvotní příznaky jsou přitom podobné – úbytek sil, psychická nevyrovnanost, snížení zájmu o sex. U mužů přitom neexistuje jasný předěl, ale již po třicítce začíná klesat hladina testosteronu. Za každý rok jej ubude necelé jedno procento.

Problémy s psychikou či chutí na sex jsou sice nepříjemné, ale nepředstavují z lékařského hlediska větší ohrožení. “Vedle těchto obtíží však existují i daleko vážnější a zákeřnější důsledky klesající hladiny testosteronu. Zákeřnější proto, že na první pohled nejsou zřejmé a projevit se mohou až po mnoha letech od začátku přechodu. Jde například o řídnutí kostí, tedy osteoporózu, a nepříznivé kardiovaskulární změny s vysokou hladinou cholesterolu, vyšším rizikem vzniku hypertenze, mrtvice či infarktu,” vysvětluje sexuolog Pavel Turčan.

Řídnutí kostí z vás může udělat invalidu

Co všechno mužům hrozí? Stejně jako u žen je to osteoporóza čili narušení kostní hmoty a stavby kostí. “Ohroženy bývají typicky obratle, krček stehenní kosti, kosti předloktí či pánevní kost. Muži sice osteoporózou netrpí tak často jako ženy, na druhou stranu však statistiky ukazují, že se například po zlomenině kyčle hůře zotavují – jen pětina z nich si uchová původní hybnost. Časté jsou u mužů též zlomeniny obratle, například následkem pádu ze schodů či žebříku, po nichž může dojít i k trvalému upoutání pacienta na invalidní vozík,” vypočítává lékař.

Jako prevence proti osteoporóze slouží vhodný pohyb, zejména chůze. Výzkumy ale ukazují, že muži sice sportují víc, ale zase hůře jedí a méně chodí na preventivní prohlídky. Obecně platí, že čím jsou lidé starší a čím více váží, tím méně sportují, i když by to mnohem více potřebovali. Zjistil to projekt Aktivně a zdravě, který podrobně zkoumal zvyklosti Čechů ohledně pohybu, prevence a výživy.

Srdce v ohrožení

S narůstajícím věkem je třeba myslet i na zvyšující se výskyt kardiovaskulárních chorob, které jsou u nás i ve světě jednou z nejčastějších příčin smrti. Po přechodu, mužském i ženském, jejich riziko dramaticky roste. I zde je proto vhodné začít ihned po nástupu andropauzy přehodnocovat svůj životní styl a nepodceňovat ani prohlídky u praktického lékaře a příslušných specialistů.

Prvním varováním by vám měl být zvýšený krevní tlak, čtvrtina lidí přitom o něm neví. Podle statistik trpí vysokým krevním tlakem v Česku 45 procent lidí ve věku 25–64 let. Optimální hodnota tlaku krve je 120–130/70–85 mm Hg, za vysoký krevní tlak se považují opakovaně naměřené hodnoty od 140/90 mm Hg a výš. „Hypertenze není zdravotním problémem pouze seniorů, objevuje se ve všech věkových kategoriích, a to i u jinak zdravých jedinců. Důležitým problémem zůstává, že až čtvrtina postižených o svém zvýšeném krevním tlaku neví, a proto se neléčí,“ varuje kardioložka MUDr. Petra Vysočanová z Fakultní nemocnice Brno. Čím dříve se přitom na vysoký tlak přijde, tím spíše ho jde léčit bez toho, že by byly už narušené cévy.

Vysoký tlak určitě nepodceňujte

Nebezpečí hypertenze spočívá v jejích následcích a komplikacích, které se projevují nečekaně a s velkou razancí a mohou i ohrozit život. Kornatění tepen neboli arterioskleróza je stav, při kterém cévy ztrácí svoji pružnost a tuhnou. Jsou tak náchylnější k prasknutí nebo naopak ucpání. „Ischemická choroba a infarkt jsou následky ucpané srdeční tepny, mozková příhoda má příčiny v ucpání nebo prasknutí cévky v mozku. V obou případech mohou být následky pro pacienta velmi závažné,“ upřesňuje lékařka.

Zdraví srdce prospívá především pravidelná fyzická aktivita, velmi vhodné je například zmíněné plavání a jízda na kole. Z dietárních úprav se doporučuje omezit živočišný tuk – hlavně červené maso a jíst více rybího masa i čerstvé zeleniny a ovoce. Na všechny příznaky andropauzy příznivě působí také dostatek spánku. Testosteron totiž naše tělo v hojnější míře tvoří právě v noci a v brzkých ranních hodinách a spíše ve fázích hlubšího spánku.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.