Tvrdý vřed | Moje zdraví

Tvrdý vřed

Jde o nemoc kůže, je následkem nákazy syfilis.

Jak se pozná syfilis?

Nákaza se zhruba po třech týdnech projeví změnami na kůži, postupně na ní vznikají léze či poškození kůže. Nejdříve jde o ploché jakoby bradavice nebo pihy s červenou barvou, postupně se měnící ve vřed s vyvýšenými okraji. Tvrdý vřed je vlastně první stádium onemocnění.

Čím dříve se přitom nemocný léčí, tím lépe, zatímco dříve se na onemocnění umíralo, dnes jej lze úspěšně léčit antibiotiky. Varovat by mělo i zduření, respektive zvětšení lymfatických uzlin, zejména v tříslech.

Vřed vzniká v místech, kde došlo k přenosu nákazy, tedy nejčastěji na genitáliích. Může se ale objevit také na ústech, konečníku, jazyku či bradavkách. Vřed je tuhý a připomíná živé maso. Je velký zhruba 1–2 centimetry a na povrchu může mít  blanku, některé jsou ale spíše prokrvené. Sám o sobě nebolí, zhruba do 6–10 týdnů se zahojí, to ale neznamená, že nemoc je vyléčená. Naopak nastupuje další stádium.

Další stádium syfilis se pak projevuje zejména po dvou letech dalšími změnami na kůži, třetí stádium pak poškozuje nervovou soustavu.

Musím k lékaři?

Pokud máte problémy na genitáliích nebo i vředy někde jinde na těle, rozhodně okamžitě vyhledejte lékaře či dermatovenerologickou ambulanci. Nutná je také sexuální abstinence. I když lze nemoc léčit, je to vážné a infekční onemocnění. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.