Jakou nemoc signalizují krev ve spermatu, krev v moči, stále ztopořený penis, výrůstky na penisu, tvrdá varlata | Moje zdraví

Pohlavní orgány partnera prozradí, že je vážně nemocný. Jak to poznáte?

Pohlavní orgány partnera prozradí, že je vážně nemocný. Jak to poznáte?
Autor: iStock.com
1. července 2022 • 14:00

Ženské pohlavní orgány a jejich stav mohou v širším měřítku naznačit někdy i závažný zdravotní problém. Toto tvrzení pro vás asi není žádným překvapením, věděla jste ale, že podobné je to i u penisu vašeho partnera? Co znamenají různé odlišnosti?

Pokud vašeho muže penis svědí, bolí či na něm pozoruje nějaký otok, může to být příznak zdravotní komplikace. Příště, až půjdete do postele, tak se na svého partnera pořádně „podívejte“, a pokud zjistíte něco z níže uvedeného, směrujte ho k lékaři.

Video se připravuje ...
Penis vašeho partnera může prozradit vážnou nemoc. Jak to poznáte?VIDEO 

Ztopořený penis je zakřivený

Pokud je penis partnera zakřivený, jedná se zřejmě o takzvanou Peyronieho chorobu. Toto onemocnění může výrazně zhoršit kvalitu života pacienta a hlavně jeho sexuální stránku. Dříve se moc neobjevovala, dnes je ale dokázáno, že postihuje až 5 procent mužů. V tomto případě je nejlepší navštívit urologa, který zjistí, kde je problém. Muži s touto chorobou jsou totiž i ve zvýšeném riziku vzniku některého z druhů rakoviny. Faktem ale je, že zakřivený penis může být i důsledkem nějakého poranění, například při sportu.

Stále ztopořený?

Někdy se stává, že se muž nemůže zbavit ztopořeného penisu, v tomto případě se může jednat o cévní onemocnění. Partner může mít totiž zablokovanou lymfatickou žlázu. I v tomto případě je určitě dobré navštívit urologa.

Penis má jeden či více výrůstků

Často se objevují takzvané genitální bradavice. Jak už asi tušíte, i v tomto případě je nutné navštívit lékaře. Bradavice vám poté odborník může „vypálit“ nebo se mohou odstranit i díky speciálním lékům.

Pamatujte, že některé typy bradavic jsou i velmi nakažlivé. Pokud například partner často střídal partnerky, mohou se na jeho genitáliích objevit bradavičky zvané kondylomata. Velmi rychle se množí a vytvářejí vystouplé shluky. Problémem je, že jsou vysoce nakažlivé a ochránit vás před nimi nemusí ani kondom.

Bolest penisu

Pokud partner pociťuje na penisu bolest, může se jednat i o příznak syfilidy. Může to být ale také důsledek nebezpečného genitálního oparu. V obou případech je určitě dobré se mít na pozoru, jedná se totiž o virové infekce. Partner by měl proto urgentně vyhledat lékařskou pomoc. Odborník už následně zvolí nejlepší způsob léčby.

Krev v moči, problémy s močením

I když se v moči partnera objeví jen nepatrné množství krve, měl by vyhledat lékařskou pomoc. Příčinou totiž může být i rakovina. Ale žádnou paniku, krev v moči může také signalizovat například ledvinové kameny či infekci močového měchýře. Pokud naopak močení „nejde“ tak, jak má, může mít váš partner zvětšenou prostatu. V každém případě je dobré zajít za lékařem, který provede vyšetření na rakovinu prostaty.

Tuhá a nerovnoměrná varlata

Pokud na partnerově varleti cítíte tuhou nerovnost, může se jednat o nádor. Partner může cítit tahavou bolest. Někdy může objevit i krev ve spermatu. Pokud se tento typ rakoviny zachytí ještě v léčitelném stadiu, není třeba se ničeho bát. Takže pokud si myslíte, že partner něco na varleti „má“, poraďte mu samozřejmě návštěvu lékaře.


Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.