SARS (akutní respirační syndrom) | Moje zdraví

SARS (akutní respirační syndrom)

SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), česky také akutní respirační syndrom nebo syndrom náhlého selhání dýchání, je virové onemocnění vyvolané virem SARS.

Původcem nákazy je koronavir SARS-CoV (human pneumonia associated coronavirus), jehož výskyt byl poprvé hlášen v listopadu 2002 v čínské provincii Kuang-tung. Během několika následujících měsíců se nemoc rozšířila do dalších třiceti zemí, kde se nakazilo více než 8 tisíc lidí a zemřelo 774 pacientů.

Přenos

Nemoc přešla na člověka ze zvířat, a to pravděpodobně přes cibetky nebo psíky mývalovité. Typickým rezervoárem (přirozený zdroj a prostředí k přežívání nákazy) jsou některé druhy netopýrů.

SARS virus se šíří kapénkovou infekcí (při zakašlání nebo kýchnutí). Nakazit se však můžete také při kontaktu s předměty, které jsou potřísněné sekrety dýchacích cest nebo jinými tělními tekutinami a stolicí.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Příznaky

Inkubační doba je většinou 2–6 dnů. Příznaky jsou podobné jako u chřipky, tedy horečka, kašel, bolest v krku, zimnice, bolest hlavy, malátnost, zvracení a průjmy.

Nákaza vyvolává zánět plic, který vede k vzniku dušnosti, poruše okysličování krve a dechovému selhání. U dětí do 12 let probíhá onemocnění většinou mírně s dobrou prognózou. U seniorů a osob s oslabenou imunitou však často mívá smrtelný průběh.

Léčba

Léčba je především symptomatická, protože v současné době na SARS neexistuje žádný lék. Pacienti infikovaní SARS musí zůstat v izolaci, aby se tak zabránilo dalšímu šíření nemoci.

Léky

K léčbě nemoci se poté používá antivirotikum Ribavirin, které se kombinuje s kortikosteroidy. Dále to mohou být například interferony a antipyretika ke sražení horečky.

Vyšetření

Nejdůležitější je potvrzení kontaktu s nakaženou osobou, nebo pobytu v rizikové oblasti. K samotné diagnostice se poté používají různé testy včetně PCR a CT vyšetření plic.

Prevence

Ochrana proti SARS spočívá především v dodržování hygienických zásad. Důležité je pečlivě si mýt ruce teplou mýdlovou vodou a nedotýkat se úst, nosu a očí nemytýma rukama.

Nenašli jste, co jste hledali?nemocnákazaepidemieviruskoronavirus

Autor: Marie Bezděková
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.