Nechte si změřit krevní cukr včas. Osm z 10 pacientů by to zachránilo před cukrovkou! | Moje zdraví

Nechte si změřit krevní cukr včas. Osm z 10 pacientů by to zachránilo před cukrovkou!

Nechte si změřit krevní cukr včas. Osm z 10 pacientů by to zachránilo před cukrovkou!
Autor: iStock.com
4. května 2019 • 06:00

V Česku bude co nevidět milion diabetiků. Nemoc, která zásadně souvisí s obezitou, se šíří doslova jako epidemie. Většinou jde ruku v ruce s obezitou a vysokým krevním tlakem.

Nárůst se týká takzvaného diabetu 2. typu, čili získaného, diabetes 1. typu, o kterém se také hovoří jako o vrozeném, takový vzestup nemá. Jde o stav, kdy si diabetik netvoří vlastní inzulín a ten je mu třeba dodávat. Ve druhém případě je porušen účinek inzulínu. Na vině jsou jednak dědičné sklony a zejména pak špatný životní styl.

Lékaři říkají, že včasné odhalení náběhu na cukrovku, například díky tomu, že si necháte změřit cukr v krvi, by dokázalo před diabetem zachránit až osm z deseti pacientů. Včasná léčba by totiž předešla nástupu vážných problémů a v krajním případě aplikaci inzulínu a komplikacím spojeným s cukrovkou. Prevenci by proto neměl nikdo ignorovat. Kromě lékaře vám hodnoty zjistí i v lékárnách. Trvá to jen pár minut.

Při včasném zachycení je velká naděje na úspěšnou léčbu. Velká část potenciálních pacientů ale není vůbec odhalena (v ČR je to cca 250 tisíc lidí) – buď o svém potenciálním onemocnění vůbec nic netuší, anebo se tak trochu bojí zjištění pravdy. Tím ale jen riskují své zdraví.

Kde si nechat změřit hladinu cukru?

Hladinu cukru v krvi si můžete nechat změřit u lékaře či při různých venkovních zdravotnických akcích, ale rovněž již v lékárnách. V rámci prevence vám ji každé dva roky změří i váš praktický lékař, rizikové osoby samozřejmě mají nárok na měření i častěji. „Screening diabetu v lékárnách má především informační a preventivní charakter. Lidé chodí do lékárny častěji než k lékaři a naše dosavadní výsledky potvrzují, že bylo správné rozhodnutí tuto službu zavést, a přispět tak ke včasnému záchytu diabetiků,“ komentuje Michala Belasová, garant odborných projektů BENU.

Zjistěte si svůj tlak

Cukrovka s sebou většinou nese i další komplikace. Lékaři hovoří o takzvaném metabolickém syndromu. Ten zjednodušeně řečeno označuje hlavní příznaky, které vedou k rozvoji cukrovky, ucpávání cév a následně k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici. Rozhodující je pak obvod pasu, který by u mužů neměl být větší než 102 centimetrů a u žen větší než 88 centimetrů. Důležitá je také vysoká hladina cholesterolu, cukrů a triglyceridů v krvi a vysoký krevní tlak. Žádný z příznaků nepřijde sám o sobě, a kdo má tři z nich, trpí metabolickým syndromem. Ten postihuje čtvrtinu obyvatel Česka.

Kromě hladiny krevního cukru by si proto diabetici měli dát pozor také na krevní tlak. Měli by ho mít dokonce o něco nižší, než je doporučený tlak u dospělého zdravého jedince, a to 120/70. Diabetici totiž mají sklon k vyšším hodnotám krevního tlaku, s čímž jsou spojeny nemoci srdce a cév.

„Většina nemocných cukrovkou trpí takzvaným diabetem 2. typu. Toto onemocnění je spojeno nejen s nedostatečnou produkcí inzulinu ve slinivce, ale také s nedostatečnou citlivostí tkání na inzulín, takzvanou inzulinovou rezistencí. A tu pravidelně provází také zvýšení krevního tlaku. Proto většina pacientů s cukrovkou má také zvýšený krevní tlak,“ dodává Michal Vrablík z kliniky endokrinologie a metabolismu VFN a předseda České společnosti pro aterosklerózu. Vysoký krevní tlak u diabetiků ztrojnásobuje riziko vzniku ischemické choroby srdeční a zdvojnásobuje riziko úmrtí na cévní mozkové příhody. Lékaři proto doporučují, aby pacienti svůj krevní tlak sledovali, a to i pomocí domácího měření.

Jak snížit krevní cukr?

A co dělat, pokud ho máte zvýšený? Nejlepším lékem je snížit svoji váhu. Jezte hodně zeleniny a hýbejte se! „Všechny typy pohybu jsou naprosto vhodné, s nutností volby dle typu a dalších možných onemocnění pacienta. Zařazení pravidelné aerobní fyzické aktivity, jako je rychlá chůze, rotoped či běh minimálně pětkrát týdně 30–40 minut. Optimálně ale sedmkrát týdně 30–40 minut povede k redukci nadváhy, která je častým podkladem rozvoje diabetu,“ říká Michala Pelikánová, vedoucí lékařka oddělení diabetologie na Poliklinice Budějovická.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.