Omikron: Nová hrozba, nebo naděje, jak zatočit s koronavirem? Jaké jsou hlavní příznaky? | Moje zdraví

Omikron: Nová hrozba, nebo naděje, jak zatočit s koronavirem? Názory odborníků se různí

Omikron: Nová hrozba, nebo naděje, jak zatočit s koronavirem? Názory odborníků se různí
covid • Autor: Profimedia.cz
17. ledna 2022 • 12:00

Zatím není zcela jasné, co nová mutace koronaviru omikron přesně způsobuje. Podle Světové zdravotnické organizace má jít o nakažlivější typ viru SARS-CoV-2, způsobující však lehčí průběh onemocnění. 

Světová zdravotnická organizace stále pracuje s technickými odborníky, aby pochopila potenciální dopad této varianty na současná opatření, která mají zabránit šíření nemoci covid-19, včetně vakcín. Pomalu se tak zjišťují informace, které mohou lidem pomoci rozpoznat, že se mutací omikron skutečně nakazili.

Video se připravuje ...
Aplikace třetí dávky očkování proti covidu – vše, co potřebujete vědětVIDEO 

„Předběžné údaje naznačují, že v Jihoafrické republice se zvyšuje počet hospitalizací, což však může být způsobeno spíše zvyšujícím se celkovým počtem nakažených osob než výsledkem specifické nákazy omikronem,“ uvedla na podzim WHO. Zopakovala však, že předběžné údaje naznačují, že může existovat vyšší riziko reinfekce touto variantou.

Podle WHO je totiž omikron skutečně nakažlivější než původní delta mutace, průběh onemocnění má mít však o něco lehčí projevy. 

Příznaky omikronu

Pokud jde o příznaky této variace koronaviru, prozatím bylo odhaleno následujících osm: 

  • škrábání v krku
  • rýma
  • únava
  • kýchání
  • bolest dolní části zad
  • bolest hlavy
  • noční pocení
  • bolest svalů

Příznaky omikronu jsou tak oproti běžným projevům koronaviru přece jen odlišné v tom, že se podobají projevům normálního nachlazení, které není teď v zimě ničím výjimečným. I proto může být prvotní náznak nemoci pro mnoho z nás zprvu matoucí.

Původ omikronu

Varianta omikron byla poprvé zjištěna v Jihoafrické republice na začátku tohoto měsíce. Mnoho zemí kvůli nové variantě tak zakázalo lety do JAR a z ní, což rozzuřilo představitele země. Mnozí Jihoafričané mají pocit, že jsou trestáni za svoji transparentnost a usilovnou práci při sledování způsobu mutace viru.

„První hlášené infekce byly mezi univerzitními studenty, mladšími jedinci, kteří mají tendenci mít mírnější průběh nemoci, ale pochopení úrovně závažnosti varianty omikron bude trvat od několika dnů po několik týdnů,“ uvedla WHO.

Omikron také v ČR

Nová mutace omikron již byla v listopadu potvrzena i v České republice. Podle biologa Jaroslava Flegra nebylo jasné, jak nebezpečně tato mutace nakažené postihuje. „Spojenci z jižní Afriky tvrdí, že mají podezřele hodně mladých lidí v nemocnicích. Jsou náznaky, že by částečně mohla prolomit ochranu vakcín. Rozhodně se nemůže podceňovat,“ má jasno evoluční biolog. Podle něj by však nová mutace koronaviru omikron mohla pomoct ukončit celkovou epidemii této nákazy. Ten by si také přál, aby se zakázaly hromadné akce nad 15 lidí.

„Byl bych pro to, aby se zavřely hranice pro virus. Aby lidé, kteří přiletí na jakékoliv letiště, byli testováni tak jako tak, nejen z Jihoafrické republiky. Není to záležitost pouze této varianty. My se jí bojíme, ale možná nám pomůže tuto epidemii ukončit. Jsou náznaky, že by mohla mít nižší patogenitu a méně by ubližovala nakaženým, což by byl dar z nebes,“ sdělil Flegr v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Variace koronavirové nákazy omikron byla na podzim potvrzena také u šedesátileté ženy z Libereckého kraje. Ta cestovala s dalšími osmi lidmi z ČR.

Inkubační doba

Inkubační doba této mutace koronaviru je kratší a odhaduje se na pouhé tři dny. U varianty delta se jednalo o čtyři až pět dní. Inkubační doba je obecně definována jako období od vlastního nakažení k rozvinutí symptomů.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.