Nákaza covidem-19 po očkování: Záhadné kýchání a další oficiální příznaky | Moje zdraví

Nákaza covidem-19 po očkování: Záhadné kýchání a další oficiální příznaky

Video se připravuje ...
6. srpna 2021 • 06:00

Vakcíny proti covidu-19 jsou podle zdravotnických institucí po celémm světě nejlepším způsobem, jak se proti nákaze ochránit. Jak už to tak ale bývá, nic není stoprocentní, a tak se můžeme covidem nakazit i po očkování. Průběh nemoci je pak ale naštěstí mírnější. Jaké jsou nejčastější příznaky koronaviru po aplikaci vakcíny?

Případy, kdy se lidé nakazí koronavirem, jsou známé jako takzvané průlomové infekce a mohou lidem přivodit příznaky podobné koronaviru – nebo také vůbec žádné.

Aby výzkumníci lépe přiblížili lidem, jak nákaza koronavirem po očkování probíhá, dali dohromady studii. Podíleli se na ní vědci a lékaři z prestižních zahraničních ústavů, škol a klinik: Massachusetts General Hospital, Harvard T.H. Chan School of Public Health, King’s College London a Stanford University School of Medicine. 

Nejčastější příznaky

Podle hlášení, která výzkumníci obdrželi, patří mezi nejčastější příznaky nákazy covidem po očkování tyto:

Můžete je porovnat s oficiálními příznaky nákazy koronavirem bez očkování, které najdete zde.

Studie tak zjistila, že očkovaní lidé zaznamenali příznaky koronaviru podobné těm, které hlásili lidé bez očkování, měli jich ovšem méně a v kratším časovém rámci. To podle autorů studie naznačuje, že „onemocní v případě očkování probíhá mírněji a rychleji se léčí".

Příznaky po jedné dávce

Studie také odhalila, že některé příznaky (včetně přetrvávajícího kašle) se častěji objevují u lidí, kteří dostali pouze jednu dávku vakcíny Pfizer nebo Moderna nebo nebyli očkováni vůbec.

Mezi nejčastější příznaky covidu po aplikaci jedné dávky očkování patří:

  • bolest hlavy
  • rýma
  • kýchání
  • bolest v krku
  • přetrvávající kašel 

Záhadné kýchání

„Je zajímavé, že lidé, kteří byli očkováni a poté pozitivně testováni na covid-19, častěji hlásili kýchání jako symptom ve srovnání s těmi, kteří nedostali žádnou vakcínu," napsali autoři studie.„Pokud jste tedy byli očkováni a začnete bez vysvětlení hodně kýchat, měli byste si pro jistotu udělat test na koronavirus," doporučují vědci ve své zprávě. Současně ale upozorňují na to, že bez očkování možná nebudete kýchat, může se u vás ale objevit několik dalších nepříjemných příznaků onemocnění a samozřejmě také těžší průběh nákazy s náročnější léčbou.

Je dobré si taky pamatovat, že plně očkovaní lidé mohou mít i zcela asymptomatický (bezpříznakový) průběh onemocnění a existuje u nich jen malá šance, že virus přenesou na své okolí. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.