Mutace Covidu-19 delta a lambda: Co všechno o nich víme? | Moje zdraví

Mutace Covidu-19 delta a lambda: Co všechno o nich víme?

Mutace Covidu-19 delta a lambda: Co všechno o nich víme?
Autor: istock.com
1. července 2021 • 06:00

O koronaviru jsme toho už slyšeli víc než dost, přesto nad ním ještě zdaleka nemáme vyhráno. Díky očkování počty nakažených celosvětově klesly, v současné době nás ale nejvíc ohrožují nové mutace: konkrétně delta a lambda původem z Indie a Peru. Musíme se jich opravdu bát?

Laboratoře v Česku dosud potvrdily přes 100 případů koronaviru varianty delta. Vyskytly se v Praze, Libereckém, Ústeckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji a na Vysočině.

Varianty delta v Česku přibývá. Zpoždění v sekvenaci je až 10 dní, kapacita neomezená • Autor: Archiv Blesku

Mutace se šíří i ve světě

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se o mutaci koronaviru Covid-19 s názvem delta velmi zajímá, což znamená, že představuje zvýšené riziko přenosu i vážného průběhu nákazy. Podle jeho údajů se k 19. červnu nakazilo až 20 % lidí v USA právě mutací delta.

Také v Británii se dominantním kmenem nákazy stala varianta delta, která nahradila britskou alfu. Znepokojivé je, že kvůli deltě se objevuje víc případů nákazy ve věkové kategorii 12 až 20 let. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock uvedl, že delta je přibližně o 40 % přenosnější než SARS-CoV-2, což znamená, že se může šířit rychleji a snadněji než původní kmen Covid-19.

Objevily se dokonce už i zprávy o nové verzi varianty delta, nazvané delta plus, která se vyskytuje na několika místech včetně Velké Británie, Indie a USA.

Co víme o mutaci delta

Tato mutace byla podle CDC původně odhalena v Indii v prosinci 2020. Je to vlastně mutace nebo sub-varianta B.1.617, takzvaný kmen „dvojitých mutantů“, kterému se v dubnu dostalo velké pozornosti.

„Jak tyto viry mutují a vyvíjejí se, vypadají podobně jako rodokmen znázorněný na obrázku stromu,“ říká odborník na infekční choroby a profesor medicíny John Sellick. „Tato konkrétní dílčí varianta způsobila v Indii katastrofu,“ dodává. A teď se zdá, že se šíří po celém světě.

Proč je mutace delta tak nebezpečná?

Tato mutace má komplikovanější spike prortein SARS-CoV-2, což jí může pomoci šířit se snadněji než jiné formy viru. CDC konkrétně uvádí, že tato mutace  je přenosnější a představuje „potenciální snížení“ účinnosti vakcíny proti Covidu-19 a schopnosti některých protilátek působit proti viru.

„Mutace, jako je tato, se může rychle rozrůst a stát se primárním kmenem cirkulujícím v této oblasti,“ říká profesor medicíny, biostatistiky a epidemiologie Stanley Weiss. Odborníky ale znepokojuje také proto, že mutace má potenciál alespoň částečně se vyhnout ochraně pocházející z vakcín. Delta je také potenciálně problematická, protože ohrožuje mladé generace včetně těch, kteří dosud nemají nárok na vakcínu proti Covidu-19.

Jaké jsou příznaky varianty delta?

Příznaky varianty delta se mírně liší od příznaků první varianty, která se rozšířila po USA. „Covid se v této podobě projevuje jinak. Je to spíš jako těžká rýma, takže si lidé můžou myslet, že se jen nachladili,“ vysvětluje profesor epidemiologie Tim Spector na King's College v Londýně. 

Vysvětluje, že hlavním příznakem číslo jedna u pacientů s variantou delta je bolest hlavy, po níž následuje bolest v krku, rýma a horečka. „To nejsou úplně typické příznaky koronaviru,“ říká Spector. Na páté příčce mezi příznaky je kašel, ten je však vzácnější. Zajímavé také je, že mezi top desítkou hlášených příznaků u pacientů s variantou delta nefiguruje ztráta čichu. Z poznatků v Indii vyplývá, že mutace delta také způsobuje víc případů průjmu, bolesti žaludku, nechutenství a nevolnosti – to ovšem zatím není zcela prokazatelné.

Máme se bát mutace lambda?

Ve Středočeském kraji se objevila zatím nezachycená varianta lambda, která je dominantní v Peru, její zdroj je pravděpodobně v Německu.

Této mutaci věnuje zvláštní pozornost Světová zdravotnická organizace, která už zaznamenala, že se lambda šíří hlavně v latinskoamerických zemích. I tato verze koronaviru by podle ní mohla být nakažlivější a náročnější pro léčbu. Zatím o ní ale chybí průkazné studie a informace.

Mutace lambda byla poprvé identifikována už v srpnu loňského roku v Peru. Přiřazeno k ní bylo od dubna 81 % všech analyzovaných případů koronavirové nákazy v této zemi.

Světová zdravotnická organizace zavedla nový systém pro pojmenovávání různých variant koronaviru. Začala pro ně používat řeckou abecedu, přičemž se řídí tím, kde byly mutace poprvé objeveny. Takzvanou britskou mutaci nyní označuje jako alfa, jihoafrická je beta, brazilská gama, indická nese název delta a mutace z Peru je označována jako lambda.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.