Hysteroskopie: Jak vyšetření probíhá a je bolestivé? | Moje zdraví

Hysteroskopie

Hysteroskopie je gynekologický výkon, který umožňuje prohlédnout dutinu děložní speciálním nástrojem (hysteroskopem), cíleně odebrat vzorky tkání, případně provést léčebný zákrok. Stále častěji se přistupuje k ambulantnímu výkonu, který se provádí bez anestezie nebo s použitím jen krátkodobé anestezie. Ambulantní hysteroskopie je alternativou pro mnoho žen, které by jinak kvůli pouhému odebrání vzorku nebo vyčištění dělohy musely být hospitalizovány. 

Co je hysteroskopie

Cílem výkonu je důkladně prohlédnout dutinu děložní a nepřehlédnout lokální patologii, získat cílenou biopsii a řešit drobné léze. Může být využita k diagnostikování stavu, ale i k léčbě (operační hysteroskopie, která se provádí pod narkózou). Po ambulantním výkonu odchází žena ihned, v případě krátkodobé anestezie po několika hodinách.

K indikacím pro hysteroskopii patří například:

  • diagnostika a odstranění myomů,
  • abnormální krvácení,
  • problémy s bolestivou menstruací,
  • neplodnost daná děložními faktory,
  • neschopnost donosit dítě,
  • kontrola po operacích na děloze,
  • odstranění reziduí po porodu a potratu a další.

Vyšetření a drobné zákroky se provádějí velice tenkým operačním nástrojem hysteroskopem, který má průměr pouhé 3 mm. Je opatřený optikou. K jeho zavedení ani k zavedení tenkých operačních nástrojů do dělohy není potřeba rozšíření děložního hrdla.

K operačním výkonům, které jsou rozsáhlé, je nutné použít systém, který je širší. Tento typ operací je prováděn vždy v narkóze. Pacientka je krátkodobě hospitalizována.

Jak probíhá hysteroskopie

Hysteroskopie se provádí na malém operačním sálku (ambulantní), vleže na zádech v gynekologické poloze. Lékař provede dezinfekci genitálu a pochvy a zavede gynekologická zrcadla. Jakmile jsou správně umístěna, lehce je rozevře, čímž dosáhne fixace děložního čípku. Po vizuálním zhodnocení čípku opatrně zavádí hysteroskop. S pomocí optického zařízení pak prohlédne dutinu děložní.

Je-li to potřebné, odebere vzorky na vyšetření, eventuálně odstraní polypy, myomy (jen ty, jež jsou uloženy v dutině děložní), rozrušuje srůsty. Podezřelé nálezy zdokumentuje fotograficky. Poté je pacientka podle typu zákroku dostatečně dlouho sledována, případně převezena na pokoj nebo propuštěna domů. Byl-li zákrok proveden v anestezii, nesmí pacientka po dobu dvou hodin jíst ani pít. V případě rozsáhlejších výkonů je možné podat léky proti bolesti. V závislosti na obtížnosti trvá výkon 15 až 30 minut. Kontrola probíhá podle zvyklostí zdravotnického zařízení za jeden až dva týdny. Návrat k běžným aktivitám je možný po několika dnech, podle individuálního stavu.

Hysteroskopie patří k diagnostickým, ale i léčebným metodám. Výsledky jsou známy hned, laboratorní výsledky vzorků zhruba po týdnu.

Nenašli jste, co jste hledali?dělohaneplodnostmenstruacemyomypotrat

Cena vyšetření

Indikovaná hysteroskopie patří k výkonům hrazeným ze zdravotního pojištění. Některá soukromá zařízení tuto službu poskytují za úhradu.

Co dělat před vyšetřením

Před hysteroskopií byste vždy měla přijít nalačno, od půlnoci nepít a nekouřit. Povolí-li vám lékař vzít si pravidelné léky, je dovoleno zapít je jen co nejmenším množstvím vody. Před ambulantním zákrokem můžete po dohodě s lékařem užít ibuprofen nebo paracetamol. Odložte si všechny šperky, vyjměte kontaktní čočky a zubní náhradu, přijďte nenalíčená a s nenalakovanými nehty. Před plánovaným operačním výkonem je nutné předložit předoperační vyšetření; protože vás čeká krátkodobá hospitalizace, vezměte si s sebou hygienické potřeby, přezůvky, doklady i věci osobní potřeby.

Co nedělat před vyšetřením

Od půlnoci nejíst, nepít, nekouřit.

V těhotenství

V těhotenství se hysteroskopie obvykle neprovádí.

Zkušenost s vyšetřením

"Sama jsem prodělala hysteroskopické vyšetření pro potvrzení myomatózy. Celé to proběhlo v krátkodobé (zhruba 20 minut) anestezii. Po výkonu jsem byla převezena na luxusní „dospávací" pokoj, kde jsem strávila dvě hodiny. Potom mne syn dovezl domů. Nález potvrdil výskyt myomů vrostlých do děložní sliznice, kvůli kterým jsem dlouhodobě krvácela, a doporučili mi odstranění dělohy a vaječníků. Toto vyšetření proběhlo v soukromém zdravotnickém zařízení, platila jsem 1000 Kč."

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.