Se strachem ze zubaře mohou pomoci homeopatika | Moje zdraví

Se strachem ze zubaře mohou pomoci homeopatika

Video se připravuje ...
14. května 2017 • 06:00

První návštěva zubaře je pro mnohé trauma, ze kterého plyne doživotní strach ze zubaře. Co můžeme jako rodiče udělat, aby to naše děti měly jinak?

Když se řekne „návštěva zubaře“, vybaví se asi většině dětí i dospělých dvě slova: strach a bolest. „Snažíme se to spoluprací lékařů s rodiči změnit tak, aby pro dítě slovo zubař neznamenalo automaticky negativní myšlenky,“ říká stomatoložka a homeopatka Ilona Ludvíková. Jak toho chtějí dosáhnout?

Poprvé jen na návštěvu

K zubaři by měly děti začít chodit už přibližně ve věku jednoho roku. Zubař jen zkontroluje, zda zoubky rostou v pořádku. „Za nějakou malou odměnu a v příjemném prostředí tak lékař může navázat s dítětem hezký vztah a děti to nevnímají jako stres,“ říká stomatoložka. Nejhorší je podle ní situace, kdy dítě přichází k zubaři až ve chvíli, kdy ho něco bolí. „Pak se to ošetření leckdy odehrává opravdu dramaticky a musím říct, že spousta dospělých takové zážitky z dětství má.

Přesto se může stát, že děti se prostě zubaře bát budou. Zvláště ve chvíli, kdy hrozí nějaký zákrok. Ilona Ludvíková zažila během své praxe děti, které z ordinace utíkaly nebo reagovaly velkou panikou. „V takových případech mám dobré zkušenosti s homeopatií, konkrétně s přípravkem Aconitum napellus 15CH,“ říká Ilona Ludvíková. „Dávkování je 5 granulí večer před spaním týden před návštěvou lékaře a potom ještě 5 granulí ráno v den návštěvy.“ Lék si dokáže poradit s úzkostí i obavami.

Zajímá vás, jak pečovat o první dětské zoubky? Jak vybrat první kartáček a jak dlouho dětem pomáhat? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Jak pečovat o dětské zoubky poradí stomatoložka Ilona LudvíkováVIDEO 

Autor: Irena Sládečková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.