Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Když kůže svědí a pálí: Jak ulevit solární alergii?

1. září 2022 • 14:00

Svědí, pálí a pokryje kůži pupínky. Solární alergie nám může silně znepříjemnit pobyt na sluníčku a prázdninové radovánky. Poradíme vám, jak se s problémem popasovat.

Každý z nás má určitě kolem sebe někoho, kdo zápolí se solární alergií. Sluneční ekzém, jak se také toto onemocnění označuje, postihuje až 20 procent populace. Lidem, kteří jsou k němu náchylní, mohou i po krátkém pobytu na slunci naskákat na pažích, v dekoltu, na krku nebo v obličeji svědivé zarudlé pupínky, případně vodnaté puchýřky. Bývají to menší, symetricky lokalizované vyrážky, ale i větší plochy, které pak působí jako klasický ekzém. „Někdy se přidají i celkové příznaky, jako jsou bolest hlavy, zimnice nebo nevolnost. Projevy vznikají během několika hodin, maximálně dní od prvního slunění. Nejčastěji se objevují při prvním vystavení kůže sluníčku na jaře nebo na první dovolené v teplých krajinách,“ říká MUDr. Barbora Grillová z Kliniky preventivní dermatologie a uklidňuje, že projevy obvykle samovolně do jednoho či několika týdnů odezní.

Video se připravuje ...
Jak rychle ulevit kůži od spálení sluníčkem?VIDEO 

Přehnaná reakce

Podle MUDr. Grillové bychom měli hledat příčiny v genetice. Imunitní systém takto citlivého člověka přehnaně reaguje na molekuly, které v kůži vznikají po jejím kontaktu s UV zářením (zejména spektrem UVA). Vzácněji se projeví jako solární kopřivka. „To už se jedná o skutečnou alergickou reakci, která nastoupí velmi rychle, už do několika minut po oslnění. Typicky jde o růžové, ostře ohraničené kopřivkové pomfy neboli pupeny, které silně svědí, až pálí. Nemocný je může pozorovat i na kůži, kterou před sluníčkem chrání oblečením. Vše samovolně odezní do jedné až dvou hodin (maximálně do jednoho dne). Ve vzácných případech se ale solární kopřivka může rozvinout do potíží charakterizovaných jako anafylaktický šok se zástavou krevního oběhu,“ připouští dermatoložka.

Trénink kůže

Solární alergie sice nejčastěji postihuje ženy ve středním věku, ale nevyhýbá se ani mužům. Jak jsme již zmínili, stojí za ní vrozená dispozice, kterou si v sobě neseme celý život. Přesto se asi u poloviny lidí po několika letech od propuknutí přestane projevovat. Jejich kůže pak na slunce reaguje jen velmi slabě nebo vůbec. Pravděpodobně si na slunce postupně zvyká. Pokud víme, že nám alergie hrozí, měli bychom se včas připravit. Ideální prevencí je ochrana pokožky kvalitními krémy s UV filtry (ideálně proti UVA i UVB spektru), ale je správné myslet i na vhodné oblečení s ochranným faktorem (označení UPF). „Dobrý efekt má i takzvaná desenzibilizace neboli ,skin hardening‘. To znamená, že pokožku postupně necháváme zvykat si na zvyšující se dávku UV záření. Provádí se na specializovaných dermatologických pracovištích, kam pacient pravidelně dochází na fototerapii se specifickým spektrem UVB a UVA záření,“ radí MUDr. Grillová, ale hned varuje, abychom fototerapii nezaměňovali se solárii. „Ta jsou naopak absolutně nevhodná, protože pokožka dostane velmi vysoké dávky UV záření, a pobyt v nich může naopak alergii vyvolat.“

Nejde jen o první pomoc

Když už nás solární alergie postihne, existuje poměrně dost prostředků, které nám mohou rychle pomoci. Dermatolog nám může předepsat krémy či mastičky s obsahem kortikosteroidů, které přinášejí úlevu. „Když je reakce větší, mohou zabrat celkové kortikosteroidy ve formě tablet. V případě sluneční kopřivky se navíc používají klasická antihistaminika jako u jiných forem této nemoci. Je-li průběh závažný, je nutné dočasně nasadit imunosupresiva, která velkou alergickou reakci utlumí.“ I v případě solární alergie odborníci stále přicházejí s novinkami. Jednou z nich možná v dohledné době bude i suplementace beta-karotenem nebo omega-3 nenasycenými kyselinami. „Zatím se užívání těchto doplňků nedoporučuje plošně, protože chybí dostatečné množství odborných dat, ale postupně se ukazuje, že by lidem mohlo užívání beta-karotenu nebo omega-3 nenasycených kyselin skutečně pomoci. Pro nemocné trpící na solární kopřivku může být dobrou zprávou možnost využití biologické léčby, která se již řadu let používá k léčbě chronické alergické kopřivky vzniklé z jiných příčin,“ přidává ještě dobrou zprávu doktorka Barbora Grillová.

Imunitní systém citlivého člověka přehnaně reaguje na molekuly, které v kůži vznikají po jejím kontaktu s UV zářením.

náš odborník MUDr. Barbora Grillová

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.