Nespíte? Zkuste homeopatika | Moje zdraví

Nespíte? Zkuste homeopatika

Nespíte? Zkuste homeopatika
Autor: iStock.com
6. listopadu 2021 • 06:00

Není nic horšího, než když začínáte den po takřka probdělé noci. Jenže spánek si nevybírá. Když není, tak není. Jak na něj ale vyzrát? Na to se podíváme v následujícím článku.

Problémy se spánkem má v dnešní době kde kdo. Říká se, že jde o jakousi krizi moderní doby. Dlouhodobými problémy pak trpí zhruba 25 % dospělých a alespoň jednou za život se s nimi setká naprosto každý.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak rychleji usnoutVIDEO 

Jednoduché řešení

Diagnostikovat problémy se spánkem je pro neurology trochu alchymie. Pomoci si však můžeme sami, a to především úpravou životního stylu a matkou přírodou, tj. přírodními léky neboli homeopatiky.

Poruchy spánku

Ač za nespavostí může stát také jiné onemocnění, nejčastěji lze říci, že se zkrátka nevyspíme zrovna dorůžova. Obraz tohoto spánku se skládá z několika rovin, z nichž můžeme jmenovat např. problémy s usínáním, mělkost spánku jako takového, časté probouzení během noci anebo předčasné probuzení v brzkých ranních hodinách.

Samotná nespavost pak může být buď přechodná, ta by neměla trvat déle jak čtyři týdny, anebo horší, chronická, která se může zdát nekonečná. A někdy i bohužel je.

Na vině je stres

Nespavost může způsobit stres, špatná spánková hygiena, ale také tělesné choroby či nedostatek vitamínů. V každém případě je však nutné problém řešit, neboť jeho důsledky mohou být být velice závažné. Zmínit můžeme např. podrážděnost, problémy s pamětí, ale také halucinace. Dlouhodobě neléčené problémy se spánkem pak mohou způsobit obezitu či poruchy imunitního systému.

Co dělat?

Kromě úpravy životního stylu a doplnění vitaminů a pohybu do vašeho denního rozvrhu můžete zkusit také homeopatika. Ta jsou na přírodní bázi a nemají žádné vedlejší účinky. Jako nejvhodnější na kvalitu spánku jsou:

Arnica montana je lékem na problémy se spánkem po nadměrné fyzické námaze či operaci. Bývá doporučována i jako lék jet lagu.

Arsenicum album je lékem pro pacienty úzkostné a neklidné. Úzkost, strach a starosti jim brání v klidném spánku.

Ignatia amara je lékem nespavosti z nedávného zklamání anebo zármutku. Spánek je velmi lehký, člověk slyší vše, co se kolem něj děje, a také neustále přemýšlí nad minulými nepříjemnými zážitky.

Cuprum metallicum pomáhá v situacích, kdy spánek ruší bolestivé křeče v nohách a Zincum metallicum je osvědčeným pomocníkem při tzv. syndromu neklidných nohou, který ruší klidný spánek.

Nux vomica je známým lékem manažerů. Usínají večer, probouzí se kolem 3.–4. hodiny ranní s aktivní myslí a znovu usnou až nad ránem. Důsledkem není pouze nevyspalost, ale také podrážděnost.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.