homeopatika a menstruace | Moje zdraví

Pomoc při nepravidelné menstruaci? Homeopatika

Pomoc při nepravidelné menstruaci? Homeopatika
Nepravidelná menstruace může být důsledkem stresu nebo hormonálních změn • Autor: iStock.com
22. července 2017 • 06:00

Co považujeme za nepravidelnou menstruaci? Je to jakákoli odchylka od menstruačního cyklu a normálního průběhu menstruace. Pravidelná menstruace je závislá na vývoji zdravé děložní výstelky a na dostatečné produkci hormonů. 

Délka menstruačního cyklu se může velmi lišit, některé ženy mají menstruaci každých 25 dnů, ale měla jsem i pacientky, které pravidelně menstruovaly každých 60 nebo i 90 dní. Tuto anomálii gynekologové často považují za patologii, ale pokud žena nemá žádné potíže a gynekologický nález je v normě, není potřeba se obávat ani nasazovat hormony na "zpravidelnění" cyklu. I při tomto typu cyklu mohou ženy bez problémů otěhotnět a porodit.

"Naskočení" po antikoncepci

Problémy s menstruací mají často ženy, které po delší době užívání vysadily hormonální antikoncepci a jejich vlastní hormonální řízení je natolik potlačeno, že spontánní nástup menstruace může trvat několik měsíců až jeden rok. Pokud žena nemá žádné potíže a gynekologický nález je v normě, je vhodné nezasahovat do organismu znovu hormonálně, ale stimulovat vlastní hormonální řízení homeopatickými léky. V tomto případě používáme lék Thuya occidentalis 9 CH, 2x denně 5 granulí, vybrat 1 balení, následně Thuya occidentalis 15 CH, 5 granulí 1x denně po dobu 2 měsíců.

K tomu přidáváme Folliculinum 15 CH, 1x denně 5 granulí, rovněž 2 měsíce. Oba léky umožňují vyčistit organismus po dlouhodobém působení hormonů. Po této kúře podáváme k nastavení menstruace léky Luteinum 5 CH, 5 granulí 1x denně od 5. do 25. dne cyklu (pokud žena vůbec neví, kdy měla poslední menstruaci, nasadí léčbu a bude počítat dny podle kalendáře, jako by cyklus probíhal ve 28denních intervalech). K tomu podáváme Folliculinum 9 CH, 5 granulí 1x denně jen 8. a 18. den cyklu.

Pomoc při anemii

Ženy, které trpí na nedostatek železa, nízký tlak a únavu, mají bledou pokožku a kruhy pod očima, potřebují lék Ferrum metallicum 15 CH, 5 granulí 2x denně.

Bolesti břicha a v kříži

Má-li žena menstruaci vždy nepravidelnou, stěžuje si během ní na bolesti v kříži a nucení na stolici, krvácí tmavou až téměř černou krví, podáme lék Nux vomica 15 CH, v dávce 5 granulí 1x denně. Actaea racemosa 15 CH je lékem pro ženu, která má bolesti těsně před začátkem krvácení, bolesti jsou v celé pánevní oblasti a v zádech, krvácení je hojné, krev tmavá a při menstruaci se vždy zhorší kožní problémy. Podáváme 2x denně 5 granulí. Záchvatovité pulzující bolesti hlavy a citlivost na chlad doprovázející opožděnou menstruaci vyžadují podávání léku Belladonna 15 CH, 1x denně 5 granulí. Tato žena mívá pocit nafouklého břicha a často na své okolí reaguje podrážděně.

Ruku v ruce s emocemi

Pokud je opožděný začátek menstruace důsledkem emočních poruch a žena je celkově velmi soucitná a vnímavá, podáváme lék Causticum 15 CH, 1x denně 5 granulí. Typickým příznakem pro výběr tohoto léku je menstruační krvácení, které v noci ustává a další den se znovu spustí. “Žena, která je uzavřený typ, má nepravidelné hojné krvácení, suchou pochvu, vodnatý dráždivý výtok mezi menstruacemi a po skončení menstruace prudkou bolest hlavy, potřebuje lék Natrum muriaticum 15 CH, 1x denně 5 granulí. Častým lékem na nepravidelné menstruace bývá i Sepia oficinalis. Po opožděném začátku menstruace je krvácení velmi slabé a spouští se pomalu. Tyto ženy bývají často unavené, tmavovlasé, mají sklon k depresím, jsou náladové a jejich stav i nálada se vždy zlepšuje fyzickou zátěží (tanec, běh apod.). U mladých dívek tohoto typu se často místo menstruace objevuje průhledný výtok. Lék podáváme rovněž v ředění 15 CH, 1x denně 5 granulí.

Časté infekce a únava

Je-li menstruace opožděná kvůli častým infekcím dýchacích cest, žena je slabá a unavená, podáváme lék Kalium carbonicum 15 CH, 1x denně 5 granulí. Pro zlepšení stavu podáváme výše uvedené léky vždy minimálně 3 měsíce. Léků na regulaci menstruačního cyklu je mnohem více, jejich výběr však vyžaduje podrobný rozbor příznaků. Pokud jste tedy nenalezly lék, který má ve svém popisu vaše potíže, vyhledejte lékaře-homeopata, který provede podrobnou anamnézu a bude vás cíleně léčit. 

Některé ženy nemají pravidelnou menstruaci celý život. Pokud nechtějí trvale užívat hormonální přípravky, můžeme doporučit specifickou homeopatickou léčbu. Pro ženy, které mají sklony k dlouhému cyklu a první menstruace se dostavuje později, je vhodným lékem Graphites 15 CH, 1x denně 5 granulí. Menstruační krev je světlá a krvácení slabé. Jiný lék potřebují ženy, které mají cyklus nepravidelný, často se prodlužuje, zvláště po delší koupeli nebo při nadměrném stresu. 

Nepravidelná menstruace se objevuje často na začátku puberty, v přechodu a v období kojení, to však není považováno za anomálii, nýbrž za projev hormonálních změn, které jsou spojeny s určitým životním obdobím ženy. První menstruace zpravidla nastává až po 15. roce věku. Když začne, mění se její intenzita nebo může být krvácení přerušované. Tyto ženy potřebují lék Pulsatilla 15 CH, 1x denně 5 granulí. Jsou to ženy jemné a mírné povahy, citlivé, snadno se rozpláčou. Calcarea carbonica 15 CH je lékem pro ženu, která má silnější kostru, potí se na hlavě a první menstruace je vždy zpožděná, poté bývá cyklus nepravidelný. Podáváme 1x denně 5 granulí. 

Autor: MUDr. Kateřina Formánková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.