Homeopatikum Aconitum: Pomůže při angíně, horečce i zánětech ucha | Moje zdraví

Homeopatikum Aconitum: Pomůže při angíně, horečce i zánětech ucha

Homeopatikum Aconitum: Pomůže při angíně, horečce i zánětech ucha
Aconitum je také lék při začínající angíně • Autor: iStock.com
10. dubna 2017 • 14:56

Typické pro volbu léku Aconitum je onemocnění vzniklé „z hodiny na hodinu“, nejčastěji po půlnoci. Spouštěčem onemocnění bývá suchý chlad nebo studený vítr, ale také úlek.

Pacient, který potřebuje lék Aconitum, může mít následující potíže: vysokou horečku bez pocení (po prochlazení nebo prožitém strachu), zimnici, chrapot či kašel a jeho potíže se zhoršují chladem.
Na úrovni psychiky jsou to zpravidla projevy akutního strachu a akutní záchvaty paniky. Pacienti jsou úzkostní a neklidní, trpí různými obavami (například strach přejít ulici, strach z davu lidí, strach ze smrti).
Lék se podává po prožitém šoku nebo po bezprostředním pocitu ohrožení života (hypertenzní krize, dopravní nehoda, pád na lyžích, z kola apod.). V takových případech podáváme lék v ředění 30 CH, 5 granulí každých 15 minut, po stabilizaci pak 2–3x denně 5 granulí.

Při náhlé, akutně vzniklé horečce, která se nejčastěji projeví okolo půlnoci, podáváme lék v ředění 9 CH, 5 granulí každou půl až jednu hodinu. Jedná se o teplotu kolem 39–40 °C. Pacient se nepotí, je vystrašený, má zimnici a velkou žízeň. Častý je rovněž laryngeální kašel nebo chrapot. Zhoršení nastává chladem, větrem, pohybem, průvanem, zlepšení v klidu a pocením.

Aconitum je také lék při začínající angíně, zánětu středního ucha, zánětu ledvin, počátečním stadiu chřipky nebo při jiné viróze. Pacienti si často stěžují na prudké, nesnesitelné bolesti, pocit ztuhnutí, mravenčení. V akutním stavu podáváme lék v ředění 9 CH – každou hodinu 5 granulí, postupně prodlužujeme intervaly a vysazujeme během 1–2 dnů.

Příběhy pacientů a léku Aconitum

Jednoho dne odpoledne do poradny přišla matka s 18měsíčním dítětem na preventivní prohlídku – chlapec byl zdráv, veselý, klinický nález je zcela v normě. Druhý den ráno ale matka volala vyděšená, že chlapec měl od půlnoci teplotu 40 °C a nezabírají žádné léky ani zábaly. Vyzvala jsem ji, aby přišli na středisko, abych mohla dítě prohlédnout. Po celkovém vyšetření jsem musela konstatovat, že kromě teploty nebyl patrný žádný patologický nález. Vysvětlila jsem mamince, že není samo sebou, aby dítě mělo zničehonic takovou teplotu bez klinického nálezu, a ptala jsem se, co dělali odpoledne po návratu z preventivní prohlídky. Matka vyprávěla, že se nic pozoruhodného nepřihodilo, chlapeček si hrál na dvorku, pak přišla návštěva s dalšími dětmi a všechno bylo v pořádku. Nakonec ale dodala, že jakmile návštěva odešla, šla chlapci udělat pití a nechala ho chvilinku na dvorku bez dozoru.

Vrátila se tehdy, když uslyšela silný pláč. Chlapečka mezitím klovla na dvorku slepice. Plakal dlouho a nemohl se uklidnit. Matce tato příhoda nepřišla příliš důležitá, ale z pohledu dítěte to byl šok, když ho napadla slepice, kterou znal a dětsky naivně od ní neočekával žádný útok. Typ horečky rovněž nasvědčoval reakci „typu Aconitum“ (vysoká teplota, která vznikla náhle, z plného zdraví kolem půlnoci, spouštěcím faktorem byl velký strach a úlek). Chlapec dostal lék Aconitum 30 CH, 5 granulí rozpuštěných ve 100 ml vody, 1 lžičku každou půlhodinu. Během necelých 3 hodin teplota klesla k normě. Neobjevily se žádné další příznaky nemoci a dítě se chovalo zcela normálně.

Druhý příběh byl spojen s vysokým tlakem, tzv. hypertenzní krizí. Stará paní, asi 80letá, přišla do ordinace z důvodu nočních záchvatů vysokého tlaku (obvykle 220/150), které ji budily vždy kolem půlnoci a občas byly spojeny i se zrychleným tepem. Tlak nešel klasickou medikací snížit, proto byla často volána rychlá záchranná služba. Moje doporučení znělo podávat lék Aconitum 30 CH, 5 granulí večer před spaním a v noci při záchvatu každých 10 minut lžičku roztoku (5 granulí na 100 ml vody, před podáváním vždy promíchat) a takto pokračovat až do úplného zlepšení. Díky tomuto způsobu užívání léku noční obtíže poměrně rychle ustoupily a během měsíce už stačila pouze preventivní dávka 5 granulí léku večer před spaním. Po dalších dvou měsících brala pacientka jen jednu dávku léku 2x týdně a poté byl lék vysazen. Potíže se pak již znovu neobjevily.

Lék můžeme použít (i v prevenci) u všech náhlých, prudkých reakcí, například v důsledku výrazných změn teploty (prochlazení ve studeném větru, pád do ledové vody, úžeh), případně u náhlého strachu. Dále u akutních hypertenzních záchvatů jedinců, kteří předtím byli v dobrém zdravotním stavu, u neuralgií „e frigore“ (bolesti nervů vzniklé působením chladu či chladného větru) a u každé horečky, kdy se pacient ještě nepotí a je patrná velká prudkost příznaků.

Autor: MUDr. Kateřina Formánková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.