Popenec břečťanolistý | Moje zdraví

Popenec břečťanolistý

Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea) je vytrvalá, léčivá rostlina. V lidovém léčitelství se nejlépe uplatňuje při léčbě nemocí močového ústrojí. Popenec lze pěstovat jako trvalku k pokryvu půdy i jako pokojovou či balkonovou rostlinu. 

Popis

Popenec může dorůst až 30 cm výšky, většinou je ale nižší, běžně má kolem 15 cm. Během sezony se však může až plazit po zemi. Má vstřícné listy a v jejich úžlabí se vyskytují modrofialové květy.

Účinné látky

Popenec obsahuje až 7 % tříslovin, hořčiny, cholin, organické kyseliny, silici, saponiny. minerální soli (mnoho draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a železa), karotenoidy. Vitamín C se vyskytuje v množství kolem 50 mg ve 100 g natě, dále obsahuje také vitamín A.

Účinky na zdraví

Popenec je účinný při léčbě průduškového astmatu; na záduchu se osvědčil především u starších mužů. Čaj z popence pomáhá také na kašel, dušnost a nemoci dýchacích cest. Popenec je účinný také v boji proti chorobám močového ústrojí. Uvolňuje, při delším užívání i pomalu rozpouští močové kameny, písek v ledvinách a žlučové kameny. Odstraňuje bolesti při zánětu močového měchýře a močových cest, uvolňuje s tím související zástavu močení. Obsahuje větší množství vitamínů, což dále rozšiřuje jeho použití jako posilujícího prostředku při hypovitaminóze (nedostatku vitamínů v organismu), chudokrevnosti a chřipce.

Výskyt

Vyskytuje se hojně v lužních lesích, křovinách, na loukách a stráních, podél cest. Pokud máte starou zahradu, která nebyla dlouho rekultivovaná, jsou se tam i pampelišky, jitrocele, sedmikrásky, tak je velmi pravděpodobné, že tam naleznete i popenec. Má rád vlhčí stanoviště.

Sběr

Sbírá se celá nať v době květu. Kvete od konce dubna do poloviny července. Je však možné ji sbírat a používat do jídla hned jak začne v březnu vykukovat. Je to skvělá divoká bylina pro oživení jídel na jaře. Suší se ve stínu nebo při umělém teple, které nesmí přesáhnout 30 °C.

Domácí recepty

Popenec můžeme používat jako jakoukoliv jinou oblíbenou bylinku v podobě čerstvé, sušené či mražené natě. Můžeme jej přidat do vaječné omelety, míchaných vajíček, nádivy s masem i bez, plněné zeleniny v kombinaci s tvarohem či sýrem, do bramborového salátu, sekané atd.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.