V hlavní roli kopřiva! Česká superpotravina, která obsahuje mnoho vitamínů a pročistí tělo | Moje zdraví

V hlavní roli kopřiva! Česká superpotravina, která obsahuje mnoho vitamínů a pročistí tělo

V hlavní roli kopřiva! Česká superpotravina, která obsahuje mnoho vitamínů a pročistí tělo
Ke kopřivě jděte blíž • Autor: iStock.com
31. března 2024 • 06:00

Kopřiva je jednou z prvních rostlin, které se už jako malé děti naučíme rozpoznat. Její dotyk bolí. Ale se správnou taktikou umí tato hojně rozšířená bylina člověku velmi pomoci.

Nejen mladé jarní kopřivy jsou známé svými pozitivními účinky na zdraví. Ať jsou součástí jarní očisty, běžného jídelníčku, či nás popálí na kůži. Pro mnohé z nás je kopřiva bylinou, které se spíše vyhýbáme, ale rozhodně bychom neměli.

Starověcí Egypťané používali kopřivu k léčbě artritidy a bolesti dolní části zad, zatímco římští vojáci si ji mazali, aby se udrželi v teple. V našem prostředí lze běžně potkat dva druhy kopřivy – dvoudomou (Urtica dioica) a žahavku (Urtica urens), která je o poznání menší. Obě dvě lze v klidu na jaře sbírat a zpracovávat.

Pochází z latinského slova uro, což znamená hořet, neboť rostlina má při kontaktu schopnost  způsobit dočasný pocit pálení. Listy mají vlasové struktury, které štípou a také způsobují svědění, zarudnutí a otoky. Jakmile je však kopřiva zpracována na doplněk, sušena, lyofilizována (sušena mrazem) nebo uvařena, lze ji bezpečně konzumovat a posilovat své zdraví.

Video se připravuje ...
Medvědí česnekVIDEO 

Mladé jarní kopřivy jako superpotravina

Nejen mladé jarní kopřivy, ale i ty, které rostou během celé sezóny, v sobě obsahují spoustu vitaminů a minerálů. Vitaminy A, C a K, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík. Dále esenciální aminokyseliny nebo pigmenty, jako beta-karoten či lutein. A mladé jarní kopřivy spoustu proteinu. „Mladé rostliny, které se objevují s nástupem jara, obsahují ve svých listech hojnost proteinu, železa, minerálů i zdravých tuků – a proto kopřivu můžeme nazvat typicky českou jarní superpotravinou. Díky svým hloubkově čisticím schopnostem umí vyburcovat lidský organismus k aktivitě, nedovolí mu pobývat v letargii a pomalosti, typických pro zimní období. Naopak, aktivizuje, stimuluje činnost vnitřních orgánů a pochodů, stejně jako se v přírodě vše naplno pouští do jarního života,“ říká herbalistka Veronika Alexová.

Co z nich připravit? Kopřivovou šťávu, která má svěží růžovou barvu, nebo čaj z čerstvých či sušených lístků, které zalijete horkou vodou. Velmi chutná a zdravá je obdoba špenátu, kopřivový špenát.

Kopřiva skvěle detoxikuje

Jedním z největších benefitů kopřivy je dle herbalistky Veroniky Alexové její schopnost detoxikovat. „Kopřiva odstraňuje z těla usazenou kyselinu močovou, která způsobuje artritidu, vyrážky a různá podráždění kůže, ledvinový písek a ledvinové kameny, čímž napomáhá správné funkci ledvin, navrací jim schopnost čistit krev tak, jak správně mají. Mužům pomáhá se správnou činností prostaty. Čištěním krve pak pomáhá ozdravným procesům pleti a kůže obecně.“ Kopřiva hraje hlavní roli v řadě detoxikačních kúr.

Pomáhá snížit zánět

Kopřiva dvoudomá obsahuje různé sloučeniny, které pomáhají snižovat zánět, což potvrdily i studie, kdy po aplikaci kopřivového krému nebo konzumaci produktů z kopřivy se zánětlivé stavy, jako je artritida, zmírňovaly. I užívání doplňku, který obsahoval extrakt z kopřivy dvoudomé, výrazně snížilo bolest při artritidě. Nejvhodnější je lokální použití listů kopřivy přímo na místo bolesti. Kopřiva významně snižuje bolest kloubů.

Pomáhá s alergiemi

Je to proto, že v sobě obsahuje látky, které blokují histaminové receptory a zastavují činnost imunitních buněk v uvolňování chemikálií, které spouštějí příznaky alergie, jako je kýchání, svědění, slzení očí či výtoky z nosu. Zmírňuje i příznaky senné rýmy. V oblasti dýchacích cest je také dle herbalistky Alexové prospěšná, neboť jemně napomáhá otevřít dýchací cesty u lidí, kteří mají tendenci k mělkému dýchání. Hlubší dech opět znamená větší rozproudění tělních procesů a více energie. Zklidňuje kožní vyrážky a pomáhá s pokožkou hlavy.

Zastavuje krvácení

Bylo zjištěno, že léky obsahující výtažek z kopřivy dvoudomé snižují nadměrné krvácení, zejména po chirurgických zákrocích.

Pomáhá s léčbou vysokého krevního tlaku

Kopřiva se k léčbě vysokého krevního tlaku používá odpradávna. Je to proto, že v sobě obsahuje sloučeniny působící jako blokátory vápníkových kanálů, které uvolňují srdce snížením kontrakcí, a tím je prevencí před vznikem mrtvice a dalších srdečních onemocnění.

Blahodárně působí na vlasy

A to zejména s jejich vypadáváním, ale i růstem. Při vypadávání vlasů je dobré si připravit vlasovou kúru skládající se z kopřivového odvaru – povařte 100 g jemně nařezané kopřivy v 1 litru vody okyselené octem půl hodiny a používejte ke spláchnutí vlasů při večerním mytí, a to po dobu 3 týdnů. Pro růst vlasů volte kopřivové přírodní šampony.

Pozitivní vliv na ženské zdraví

Velké pozitivum kopřivy vidí herbalistka Alexová i v oblastech ženského zdraví. Dle ní je vhodná i pro těhotné, u kterých pomáhá s nízkým tlakem a nedostatkem železa. Zde však s mírou či po konzultaci s lékařem, neboť kopřiva dvoudomá  může vyvolat stahy dělohy, což může zvýšit riziko potratu. Kojícím ženám však pomůže s laktací a mírní i menstruační krvácení. 

Jak ji zpracovávat?

Herbalistka Veronika Alexová doporučuje, aby byla kopřiva zpracována co nejdříve po utrhnutí, protože právě prospěšné proteiny mají tendenci rychle degradovat. „Ideální je čerstvé natrhané kopřivy ihned použít pro čisticí čajový nálev, nádivku, smoothie nebo naložit do kvalitní pálenky a vyrobit si domácí tinkturu, která může být prospěšná po celý rok. Později v létě je dobré sbírat kopřivová semínka, která rovněž vynikají obsahem proteinu a účinností na nedostatečně aktivní ledviny.“

Sbírá se nejen nať, ale také listy či její oddenek. Kopřiva se nejčastěji suší, a to volně na teplém a tmavém místě nebo pomocí sušičky nastavené na 60 stupňů Celsia. Lístky by vám však neměly zčernat.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.