Proč konzumovat špenát: Pomůže proti únavě a restartuje tělo! | Moje zdraví

Proč konzumovat špenát: Pomůže proti únavě a restartuje tělo!

Proč konzumovat špenát: Pomůže proti únavě a restartuje tělo!
baby špenát • Autor: iStock
17. března 2022 • 06:00

Svátky jara se blíží a co by to bylo za velikonoční tabuli bez špenátu, který je známý díky svým blahodárným účinkům na organismus. Je bohatý na vitaminy a minerály, navíc pomáhá při detoxikaci těla a prospívá trávení.

Velikonoční tradice říká, že o Zeleném čtvrtku byste měli jíst špenát, abyste byli po celý rok zdraví a drželi se vás peníze.

Video se připravuje ...
Co jíst při zácpě?VIDEO 

Špenát patří mezi první jarní zeleninu, která se každoročně objevuje na pultech obchodů. I proto by neměl chybět ve vašem jídelníčku, protože ta nejkvalitnější zelenina je právě ta sezónní.

Špenát je listová zelenina pocházející z jihozápadní Asie. Vytváří přízemní volné růžice sytě zelených dlouze řapíkatých listů trojúhelníkovitého nebo vejčitého tvaru. V létě vyhání stonky s bílými nebo nazelenalými květy, ale pozor, rostlina po rozkvětu ztrácí na kvalitě a hořkne. Listoví je tak třeba sklízet před nasazením na květ. V Evropě se špenát pěstuje asi od 14. století a předpokládá se, že původně byl vyšlechtěn z divoké lebedy.

Proč špenát konzumovat? 

Špenát patří mezi superpotraviny. Je bohatý na beta-karoten, železo a vitaminy B a C. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, posiluje svaly, snižuje krevní tlak, podporuje krvetvorbu a pomáhá při zácpě. V léčebné kuchařce svaté Hildegardy se o špenátu dočteme, že je známý pro svůj silně projímavý účinek. V kombinaci s pažitkou a yzopem je považován za lék na kožní obtíže. Není vhodný při onemocnění dnou a při ledvinových kamenech.

Dále také ovlivňuje srážlivost krve, obsahuje antioxidanty snižující riziko infarktu a slouží k prevenci rakoviny. Obsahuje karotenoidy, jež nám pomáhají proti stárnutí těla, a lutein, který může oddálit vznik onemocnění sítnice oka. Obsahuje také folát, jenž působí proti jarní únavě. Kvůli této látce se hodí i pro lidi trpící afty.

Špenát posiluje obranyschopnost organismu, stimuluje libido, odvodňuje tělo a pomáhá při hubnutí. Obsahuje mnoho cenných látek, ale měli bychom ho jíst v malých porcích. Při velkém množství začínají látky bojovat o to, kterou má organismus první zpracovat, a sliznice pak vstřebají jenom malou část.

Počátkem minulého století přispěla k oblibě špenátu kreslená postavička Pepka námořníka a tvrzení, že špenát je bohatý na železo. Později se však ukázalo, že tento prvek nedokáže lidský organismus kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové a listové zužitkovat (podobně jako vápník). Problematický může být i vyšší obsah dusitanů.

Známý je také jeho blahodárný vliv na pleť. Díky jeho pravidelné konzumaci vyhlásíte válku stárnutí organismu. Skvěle také poslouží, pokud plánujete jarní detox.

Vařit, nebo nevařit?

Špenát by (nejen na Velikonoce) neměl ve vašem jídelníčku chybět. Je ideální pro přípravu polévek, zeleninových jídel nebo jako příloha k masu. Použít ho můžete také do smoothies.

Vařením ztrácí vitaminy, a proto je vhodnější příprava v páře. Přidáním smetany nebo mléka se částečně neutralizuje velké množství kyseliny šťavelové. Kravské mléko však negativně působí na vstřebávání železa, proto se někdy doporučuje nahradit je mlékem rostlinným. Špenát nevydrží dlouho čerstvý, uchovávat se dá pouze zmrazený. Jako jeho náhrada může posloužit čtyřboč rozložitá, zejména v letních měsících, které nejsou pro pěstování špenátu vhodné.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.