Zlepšete s jarem svůj životní styl: Omezte příjem cukru a podpořte tak správnou funkci vašeho těla | Moje zdraví

Zlepšete s jarem svůj životní styl: Omezte příjem cukru a podpořte tak správnou funkci vašeho těla

Zlepšete s jarem svůj životní styl: Omezte příjem cukru a podpořte tak správnou funkci vašeho těla
Autor: iStock.com
8. března 2022 • 06:00

Jaro symbolizuje nový začátek. Vše kolem nás se pomalu probouzí a obnovuje. Jaro je tak skvělým obdobím také pro celkové zlepšení životního stylu. Jak na to? 

Jsme to, co jíme

Strava je skutečně jedním z hlavních aspektů úpravy životního stylu, ale také zlepšení zdraví. Jídlo nám totiž dává energii a sílu k životu. I proto je jaro ideálním obdobím, jak na sobě začít pracovat a ozdravit své tělo i duši.

Video se připravuje ...
Petr Havlíček: Jarní detox? Z malého zdravotního problému může být velký!VIDEO 

Celkově jde o to, abychom se naučili respektovat přírodní cykly a s nimi vše, co se kolem nás děje. V zimních měsících bychom se měli zklidnit a zpomalit, abychom na jaře a v létě mohli využít nahromaděné zdroje energie a síly.

Problém je, že to děláme přesně naopak. Do Vánoc a silvestra máme spěch a shon, přejídáme se, ponocujeme, abychom s úderem Nového roku začali držet mnohdy až drastické diety a stresovat tělo nadmírou cvičení. Do toho si často střihneme krátkou dovolenou někde v tropech a naše biologické hodiny tím dorazíme úplně. Pak přijde jaro, období, kdy by se v nás měla probudit nová síla k tvoření (nejen nového života), a my místo toho prožíváme jarní únavu, deprese a jsme rádi, že se udržíme na nohou.

Nikdy není pozdě znovu začít

Možná si teď říkáte, že „pozdě bycha honiti“, že už se stalo. Tělo je však natolik úžasný mechanismus, který nám vždy dá možnost na nápravu škod.

I podle čínské medicíny je právě jaro tím nejlepším obdobím, jak své tělo rejuvenovat a zlepšit tak svůj životní styl. Nyní je čas na nápravu toho, co jsme již stačili pokazit. Zima je podle čínské medicíny obdobím prvku vody, kterou v těle reprezentují ledviny, močový měchýř, kosti a páteř, ale také vlasy a uši. Uchovávají takzvanou esenci Ting, jakousi „hydrataci“ našeho života, kterou postupně spotřebováváme a která se jen těžce doplňuje. A pokud prožijeme zimu tak, jak jsme si řekli, odnesou to nejen ledviny, ale i my sami a s příchodem jara to jistě poznáme. A protože radí, že „voda rodí dřevo“ a že dřevo jsou v čínské medicíně právě játra a jaro, je jaro ideální dobou na detox a očistu těla i duše.

Pozor na cukry

Játra jsou tedy jakousi velkou biochemickou továrnou našeho těla a v naší západní civilizaci dostávají mimořádně zabrat. A to nejen kvůli přemíře alkoholu a konzumaci chemických léků, ale také kvůli naprosto obyčejným surovinám, jako je cukr. Zmínit bychom měli např. fruktózu, která jako cukr obsažený v ovoci sama o sobě zas tolik nevadí (není jí tolik a je navázaná na vlákninu), její problém ale spočívá v tom, že je to stále klasický cukr – sacharóza, která je tvořena jednou molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy. Tento typ cukru pak najdeme téměř ve všem kolem nás, od sušenek a sladkostí přes slané pečivo až po uzeniny, ve kterých se objevuje jako konzervant.

Přemíra fruktózy (ale i vyšší množství glukózy) se v krevním oběhu chová agresivně – váže se na bílkoviny, červené krvinky, enzymy (tomuto procesu se říká glykace a vzniklým vazbám „AGE“, což je příhodné, protože urychlují stárnutí. Měření takzvaného dlouhého cukru u diabetiků je vlastně určení množství červených krvinek poškozených cukrem a jím způsobenou následnou glykací. Jde o test nazývaný glykovaný hemoglobin. Játra fruktózu vychytávají a přeměňují na tuk. Část tohoto tuku se uloží přímo v játrech, ta ztuční (nealkoholová steatóza jater) a část vyšlou k uložení po těle v podobě LDL cholesterolu, který známe jako ten „zlý“.

Komu hrozí inzulinová rezistence?

Pokud celý život (a nejlépe 6x denně) přijímáte potraviny bohaté na sacharidy, vaše tělo po každém takovém jídle vyloučí inzulin, aby srovnal hladinu cukru na bezpečnou hladinu. Možná vás to překvapí, ale udělá to tak, že přemění tento cukr na tuk a uloží ho. Pokud se tak děje několik desítek let, buňky, které na inzulin mají reagovat, na něj přestanou být citlivé, přestávají slyšet jeho příkazy. Tělo tak musí vylučovat inzulinu mnohem více, aby tyto „nahluchlé“ buňky překřičel. A vzniká takzvaná inzulinová rezistence, která vede ke zvýšenému krevnímu tlaku, obezitě, diabetu 2. typu, k demenci a podporuje ještě více tučnění jater.

Pokud máme dlouhodobě vyšší hladinu krevního cukru, dojde i u LDL cholesterolu k jeho poškození uvedenou glykací a stoupne riziko v podobě aterosklerózy a hrozícího infarktu či mrtvice.

Co mám tedy změnit?

Vyměňte všechny sacharidové přílohy, jako je pečivo, těstoviny, rýže a luštěniny, za zeleninu. Vybírejte hlavně tu nadzemní, zelenou, podle čínské medicíny patří zelená barva právě k játrům a k jaru.

Používejte kvalitní nerafinované tuky – máslo, sádlo, olivový a kokosový olej či avokádo, tučné ryby či rybí tuk. Dodají vám energii na dlouhé hodiny, působí protizánětlivě a pomohou vám zvrátit inzulinovou rezistenci.

Zařaďte pomalu a dlouho vařené vývary z kostí a chrupavek. Po 15 hodinách mírného varu je vývar plný kolagenu, kyseliny hyaluronové, je v něm více než 19 aminokyselin a minerálů. Obsahuje i glukosamin a chondroitin, a dokonce i vitaminy A a K. Takový vývar silně vyživuje, působí protizánětlivě, zlepšuje zažívání, vyživuje klouby, šlachy, vazy, kůži, kosti, léčí sliznici trávicího traktu, podporuje hojení propustného střeva, posiluje imunitní systém a díky obsahu glutathionu pomáhá detoxikovat… A skvěle doplňuje právě esenci ledvin, o kterou jsme v průběhu zimy moc nepečovali.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.