Co pomáhá na spáleniny? Pěna na holení | Moje zdraví

Může pěna na holení léčit spáleniny? Někteří dermatologové tvrdí, že ano

Může pěna na holení léčit spáleniny? Někteří dermatologové tvrdí, že ano
Jedinou obranou proti spálení od sluníčka je pořádně se namazat • Autor: iStock.com
20. července 2018 • 08:00

Když jedna Američanka jménem Allen žijící v Texasu před nějakou dobou zveřejnila na svém facebookovém profilu několik fotografií a informaci o domácím prostředku na spálenou kůži po opalování, nečekala, jaká se kvůli tomu strhne lavina. Její příspěvek byl totiž jen v prvním dni sdílen téměř pěttisíckrát. O týden později už měl 223 tisíc lajků a 48 tisíc komentářů. V té době už jej začala přejímat i některá americká média. A co je na něm tak úžasného? To vám hned řekneme.

Tím zázračným prostředkem není nic jiného než mentolová pěna na holení. Poté, co zjistila hojivé účinky, Američanka zakoupila šest balení a nestačila se prý divit. Protože žije v Texasu, kde není o nadměrná vedra nouze, její vynález se tak obyvatelům velmi hodí, uvedla v komentáři na sociální síti.

První balení prý dostala od své tchyně, která jí poradila, že pěnu může použít i úplně jinak. Proto jí Allen začala „testovat“ na svém manželovi a dětech. A jak to celé funguje? „Nejprve na spálené místo naneste trochu pěny a klasicky ji lehce rozmažte po kůži a nechte jí klidně působit,“ uvedla na Facebooku.

Po asi třiceti minutách si prý máme dané místo opláchnout vlažnou vodou. Postup následně zase další den zopakujte. Spálenina díky tomu prý „zmizí“. Stále ale berte ohled na to, že se jedná o informace z Facebooku, které nejsou nijak vědecky ověřené. Výše uvedené tak berte spíše jako zajímavost. Ale pokračujme dále.

Allen dále zveřejnila i fotky své spálené kůže po opalování na texaském slunci. Na prvním snímku má červenou barvu s viditelnými spáleninami. Na druhé fotce má záda pokrytá pěnou a na poslední jsou její záda třetí den po aplikaci pěny. Na ní je vidět jasné zlepšení. Už po prvním ošetření se jí prý mnohem lépe spalo a kůže ji pálila jen velmi málo.

Neexistují žádné odborné důkazy

Je na výše uvedeném aspoň zrnko pravdy, nebo je to všechno jen náhoda a nesmysl? Dermatologové z amerického Wake Forest Baptist Medical Center uvádí, že o tom v životě neslyšeli a nemají s tím žádné zkušenosti. Podle nich neexistují žádné důkazy ani výzkumy, které by výše uvedené podpořily. Díky tomu, že holicí pěnu má doma každý, se jednalo o jednoduché a přitažlivé řešení, na které lidé jednoduše „skočili“.

Faktem ale stále zůstává, že holicí pěna by skutečně mohla bolest na popáleném místě zmírnit. Najdeme v ní totiž vodu, takže pro naši pokožku působí pěna hydratačně. Následně v ní je i palmový či kokosový olej, který pomáhá poškozenou pokožku obnovovat. Další přísadou je i glycerin a aloe – což je už tisíciletí používaný lék na spálenou pokožku. Nutno podotknout, že „patlání“ pěny na spálená místa je neškodné, což je to hlavní. Lidé jsou totiž díky příspěvkům na internetu schopní provést hodně bláznivé věci.

Rozhodně se k této metodě nesmíte upnout. Všechno je to totiž individuální a velmi záleží na typu vaší pokožky. Pokud nejsou popáleniny tak hluboké, díky nadměrné hydrataci, třeba holicí pěnou, se skutečně může proces hojení urychlit. Pokud je však popálení silnější a zasahuje hlouběji do kůže, puchýřkům a loupání kůže se pravděpodobně nevyhnete.

Nejdůležitější věcí, kterou je třeba mít na paměti, je ta, že bychom měli jakémukoliv spálení kůže od slunce zabránit. Rozhodně tak neležte dlouho na přímém slunci, raději si vyhledejte stín. Nadměrné opalování vám totiž může kromě popálenin přivodit i rakovinu kůže. Jen v USA je takto diagnostikováno více než 5 milionů pacientů ročně.

Pokud nechcete experimentovat, ošetřete si spáleniny po dohodě s lékařem protizánětlivými léky a studenou sprchou. Popálené místo musí být následně také v kontaktu s velkým množstvím vody. Pokud máte zimnici, horečku a objeví se vám na těle bolestivé puchýře, máte pravděpodobně vážnější popáleniny a měli byste vyhledat lékaře.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.