Zvířata se také opalují: Co dělat, aby se nespálila a přežila horké letní dny ve zdraví? | Moje zdraví

Zvířata se také opalují: Co dělat, aby se nespálila a přežila horké letní dny ve zdraví?

Zvířata se také opalují: Co dělat, aby se nespálila a přežila horké letní dny ve zdraví?
I zvířata se v horkých dnech potřebují ochladit • Autor: iStock.com
3. července 2017 • 06:00

Domácí mazlíčci se na rozdíl od nás neopalují na lehátku na pláži. Přesto se mohou, podobně jako lidé, nejen opálit, ale i spálit.

V obzvlášť velkém ohrožení jsou při delším pobytu na sluníčku zvířata bez srsti. A také bíle či světle zbarvení jedinci. „Hodně záleží na tom, zda mají alespoň nějaký pigment," říká MVDr. Jaroslava Šeflová z Veterinární nemocnice AA-Vet v Praze. Svoji roli ovšem hraje i to, ve kterou denní dobu se na sluníčku pohybují a jak intenzivně sluneční paprsky hřejí. Pokud se při tom pohybují, je riziko o něco menší, než když leží na zahradě.

Ochranný krém i pro mazlíčky

Když se v horkém letním dni chystáte na výlet se psím naháčem, měli byste jeho kůži předem ošetřit. A totéž platí, pokud cestujete na dovolenou s bezsrstou kočkou plemene sphynx. „Použít se přitom dají normální lidské opalovací krémy s vysokým faktorem," radí doktorka Šeflová.

Při opalování bývá u lidí v obzvlášť velkém ohrožení nos. Zvířata jsou oproti nám v určité výhodě už proto, že jejich čenich bývá většinou pigmentovaný. Jinak řečeno kůže v těchto místech má obvykle dostatečnou ochranu. V letních měsících však u některých plemen může dojít k depigmentaci, obzvlášť při vysokém slunečním záření. Čenich může v takovém případě popraskat, změny bývají patrné rovněž mezi kůží a rohovinou. Obvykle je třeba ho pak ošetřit krémem s kortikoidy. Slunce ovšem může u zvířat vyvolat také solární dermatitidu.

Nejčastější obětí tohoto kožního onemocnění bývají světlá zvířata, například bílé kočky či dalmatini. Kůži mívají zarudlou, objevují se na ní šupiny a později i strupy. Postižená místa většinou veterináři ošetří dezinfekčním roztokem a čtyřnohému pacientovi předepíší antibiotika. Někdy se tato choroba může zvrhnout i v kožní nádor, ale to bývá u zvířat v našich klimatických podmínkách poměrně výjimečné.

Auto jako horká past

Velký problém může v horkých letních dnech nastat, pokud si chovatel odskočí na nákup a psa nechá zavřeného ve voze na sluníčku. „Auto se poměrně rychle prohřeje a zvířeti hrozí úpal," varuje Jaroslava Šeflová. K celkovému přehřátí organismu může ovšem dojít i při zdánlivě nevinném cyklovýletě, kdy pes běží dlouho u kola bez potřebných přestávek. Přehřátá zvířata zrychleně dýchají, mívají vysokou teplotu, sliznice jsou zarudlé a suché, později naopak hodně slintají. obzvlášť nebezpečné jsou tyto situace pro psy s krátkým čenichem, jako jsou boxeři a buldočci. Už proto, že mají kratší dýchací cesty i zúžený vstup do průdušnice a dýchání jim tak dělá větší problémy.

Psi se na rozdíl od lidí nepotí, mohou pouze ventilovat horký vzduch přes jazyk. Současně s tím však ztrácejí i hodně vody, dochází ke snížení srdečního výdeje, nedokrvení tkání a hromadění škodlivých látek.
Při nedostatečném prokrvení jim totiž špatně fungují ledviny i játra, v krajním případě může dojít až k selhání srdíčka nebo mozku. Hodně přitom záleží nejen na venkovní teplotě, ale i na plemeni, celkové kondici, stupni námahy a také na věku zvířete.

Rizika zvířecích seniorů

V nevýhodě jsou přitom zejména zvířecí senioři trpící nejrůznějšími chorobami, které celou situaci mnohdy zhoršují. Velká plemena trpí například v pokročilejším věku paralýzou hrtanu, a při větší námaze proto dříve začnou mít dechové problémy. Poměrně časté bývají u starších psů také problémy se srdíčkem či ledvinami. Jestliže dojde k oběhovému selhání a tkáně nejsou dostatečně zásobovány krví, hrozí právě těmto pacientům největší rizika.

„Pokud jsou ledviny delší dobu vystaveny hypoxii (pozn. red.: nedostatek kyslíku), může se stát, že selžou i poté, co zvíře zvládne šokový stav," upozorňuje veterinární lékařka.

„Nevratné změny mohou nastat také u déle trvajícího otoku mozku." Úpal a komplikace s ním spojené přitom hrozí častěji psům než kočkám. Ty se totiž na sluníčku chovají podobně jako obyvatelé jižních států.
Za horkých letních dnů se k náročným aktivitám nenechají vyprovokovat. A největší vedra prospí někde ve stínu.

Jak chránit zvířata před sluncem?

  • V autech bez klimatizace hrozí zvířatům riziko přehřátí. Obzvlášť když cestují v plátěné přepravce bez dostatečných větracích otvorů.
  • Snáz se přehřeje bernský salašnický pes než chrtík.
  • V hodně velkých vedrech je raději vhodné vyrazit na náročnější výlet se psem v ranních či večerních hodinách.
  • Zajistěte zvířatům vždy dostatečný přísun tekutin, předem zvažte jejich věk i zdravotní kondici.
  • Pobyt na sluníčku může také zhoršovat záněty spojivek, ale ne vyvolávat.
  • Krátkonosé perské kočky a bílé kočky mívají větší problém s přehřátím. Bílé kočky mohou onemocnět i solární dermatitidou, pokud k tomu mají predispozice.
  • Při přehřátí podávejte zvířeti vodu a přikládejte na čenich, tlapky a břicho chladné obklady. V žádném případě ho však neponořujte do ledové vody. A co nejrychleji ho dopravte k veterinárnímu lékaři.

Autor: Ivana Matyášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.