Suchá pokožka: Proč nás trápí především v zimě? | Moje zdraví

Suchá pokožka: Co jí nesvědčí a jak o ni pečovat?

Suchá pokožka: Co jí nesvědčí a jak o ni pečovat?
Autor: istock.com
9. ledna 2022 • 06:00

Se suchou kůží vyhledávají lidé dermatologa nejčastěji na podzim a v zimě, kdy se sníží venkovní teplota, zmenší se příjem vitaminů a oslabí se imunita celého organismu včetně kůže. Co jí nejvíce škodí a jak jí naopak pomoci?

Suchá pokožka se objevuje v důsledku snížené produkce mazových žláz, takže pleť ztrácí vlhkost, objevují se suchá a loupající se místa. Vrstvy kůže se ztenčují, jsou napjaté a křehké. 

Video se připravuje ...
7 rad, jak zatočit s aknéVIDEO 

Mezi typické příznaky suché pokožky patří svědění, pálení, začervenání, pocit napjaté pokožky, drobné šupinky či prasklinky, rozšířené cévy a ztráta lesku.

Lékaři rozeznávají tři stupně suché pokožky:

Suchá pokožka: je dehydratovaná, hrubá a napjatá, má nižší koncentraci přirozených hydratačních látek a sníženou schopnost vázat vodu.

Mimořádně suchá: je drsná, popraskaná a tvoří se na ní šupinky, které se odlupují. Nejčastěji se nachází na rukou.

Suchá atopická pokožka: je oproti ostatním náchylnější na vznik atopického ekzému, který vede k olupování, svědění, zarudnutí a zanícení pokožky.

Co nejčastěji způsobuje vysoušení pokožky a jak s tím naložit?

Horká voda a dlouhé koupání

Pokud milujete horkou lázeň, neměli byste ležet ve vaně déle než 15 minut. Ideální je sprchování, nejlépe s použitím koupelových olejů. Hned po mytí, ideálně do tří minut, se natřete tělovým mlékem.

Špatná kosmetika

Některé přípravky pleť vysušují. Zjistěte, co vám vyhovuje, vybírat byste ale rozhodně měli mezi produkty určenými speciálně pro suchu pleť. 

To platí nejen pro sprchové gely a mýdla, ale i pro přípravky určené k péči o pleť. Mary L. Stevenson, dermatoložka z New Yorku, dává přednost krémům s ceramidy a skvaleny. Ceramidy jsou přírodní tuky nacházející se ve vnější vrstvě kůže. Když jich není dostatek, kožní bariéra nechrání tak, jak by měla. Skvalen je přirozeně se vyskytující olej v těle, ale produkce se zpomaluje po dosažení věku 30 let, takže produkty s touto složkou přispívají k rehydrataci pokožky. Vyhněte se naopak přípravkům s retinolem, který může vysušovat.

Nevhodné oblečení

Vaše suchá pokožka určitě neocení umělá vlákna. Noste oblečení z přírodních materiálů (nejlépe z bavlny), které jsou prodyšné, v chladu rozhodně nezapomínejte na rukavice.

Nedostatečný pitný režim

Pokožku je třeba hydratovat nejen zvnějšku, ale i zevnitř. Lidské tělo a také kůže obsahují až 70 % vody, a dostatečné množství tekutin denně je tak jediný přirozený způsob, jak hydratovat hlubší struktury pokožky. Vypít byste měli kolem 1,5–2 litrů vody denně, záleží ovšem na věku, denních aktivitách, teplotě okolního vzduchu a tak dále.

Slunce

Vyhněte se nadměrnému slunění. Určitě to neznamená nechodit na slunce vůbec, naopak, vitamin D, který si tělo tvoří ze slunečních paprsků, je důležitý! Nezapomeňte ale svoji pleť chránit přípravky s UV filtry, a to po celý rok. A rozhodně dejte přednost těm minerálním před chemickými. 

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.