Jak si přidat pár let života? Osm příjemných tipů, se kterými můžete začít hned! | Moje zdraví

Jak si přidat pár let života? Osm příjemných tipů, se kterými můžete začít hned!

Jak si přidat pár let života? Osm příjemných tipů, se kterými můžete začít hned!
Autor: istock.com
12. července 2019 • 06:00

Oslavit sté narozeniny může vypadat jako bláznivý sen. Lidé se ovšem toho jubilea dožívají stále častěji. I když svou roli hrají určitě geny, přeci jen se dají vypozorovat nějaké společné životní postoje nebo styl. Na co se zaměřte?

1. Dívejte se na svět růžovými brýlemi

Život není vždy jen zalitý sluncem. Pokud si ale řeknete, že vás život je vlastně fajn, odrazí se to nejen na vaší délce života. Optimisté jsou také zdravější, což potvrzují i odborné studie. Získat pozitivní pohled na svět je ovšem práce na celý život. Zkuste si ale pro začátek vyhradit pět minut denně, ve kterých budete myslet na to, co na sobě a svém životě máte rádi. Řekněte si, na co se těšíte, co dobrého můžete udělat a co se vám povedlo. Výzkum publikovaný v časopise Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry uvedl, že účastníci, kteří tuto denní pětiminutovou aktivitu prováděli, se již po 14 dnech cítili lépe. Jděte do toho také a vydržte nejméně tři týdny. Uvidíte, že se váš pohled na svět stane mnohem přívětivější.

2. Vychutnejte si šálek kávy

Chvíle klidu a káva, to je ideální kombinace. Konzumace kávy má příznivý vliv pro zdraví, protože je spojována s nižším rizikem srdečních onemocnění, cukrovky II. typu, Parkinsonovy nemoci a některých typů rakoviny. Za příznivé účinky však tentokrát neděkujte kofeinu, ale antioxidantům, které brání působení volných radikálů. Takže pokud raději pijete kávu bez kofeinu, nemusíte se bát, že o tyto výhody pro delší život přijdete.

3. Jděte na masáž

Masáže nejsou jen příjemně stráveným časem, ale zvyšují i produkci oxytocinu, tedy hormonu, který snižuje stres a pomáhá udržovat hladinu krevního tlaku. Není samozřejmě v silách a peněženkách každého chodit na masáž každý týden. Ale zkuste uzavřít dohodu s partnerem a masírovat se navzájem.

4. Procházejte se

Pohyb prospívá zdraví, dobrá zpráva ale je, že nemusíte být sportovní maniak a trávit 150 minut cvičením týdně. Každý pohyb se počítá. Podle výzkumu zveřejněného v britském časopise British Medicine of Sports Medicine totiž i menší, ale pravidelná fyzická aktivita prospívá vašemu srdci a cévám. Překonejte svou pohodlnost a vyrazte po večeři na krátkou procházku. Parkujte auto o 500 metrů dál než obvykle, jděte dvě stanice cestou z práce domů pěšky. A stáhněte si na telefon aplikaci na měření kroků, uvidíte, že vás chůze začne mnohem více bavit.

5. Více ryb na talíř

Ve vašem jídelníčku by se měly objevit ryby, zejména ty bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Odborná společnost Heart Association doporučuje jíst ryby nejméně dvakrát týdně, ideální volbou je losos. A pokud máte pocit, že ryby jsou drahé, zkuste jíst méně vepřového nebo hovězího. Češi jsou beztak v konzumaci těchto mas přeborníci a podle výživářů by je měli více nahrazovat zeleninou.

6. Chroupejte ořechy

Ořechy chrání buňky před poškozením, mají protizánětlivé účinky, přispívají k prevenci před nemocemi srdce, chrání i před vznikem rakoviny. Jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitaminy, minerály a železo. Pomáhají regulovat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu. Kolik si jich dejte? Stačí hrst denně. Víc není kvůli jejich kalorické hodnotě třeba.

7. Sledujte západ slunce

Ano, je to tak. Západ slunce si ale vychutnávejte v klidu na vlastní oči. Jde o vaši duši, ne o fotku na Instragram. Při pozorování západu slunce dochází podle některých studií ke snižování hladiny stresového hormonu kortizolu v těle. Navíc dochází i produkci melatoninu, hormonu, který zvyšuje kvalitu spánku a zároveň snižuje oxidační stres a záněty. Oba faktory významně přispívají k dlouhověkosti.

8. Více holčičích večírků

S dobrými přítelkyněmi se žije lépe. To není žádné překvapení. Ale žije se s nimi i déle. Vyrážejte pravidelně s dobrými přáteli ven, chatování na internetu nenahradí setkání tváří v tvář. Blízcí přátelé jsou pro vás klíčem k delšímu životu stejně intenzívně jako sport, přiměřená váha a nekuřáctví.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.