Lilek pročistí celé tělo, prospívá našemu srdci i paměti | Moje zdraví

Lilek pročistí celé tělo, prospívá našemu srdci i paměti

Lilek pročistí celé tělo, prospívá našemu srdci i paměti
Autor: istock.com
3. dubna 2019 • 06:00

Lilek neboli baklažán koupíte v každém supermarketu. Kromě toho, že je chutný, má i pozitivní účinky na naše zdraví. Mimo jiné pomáhá při hubnutí a v arabských zemích je považován za afrodiziakum.

Lilek se v poslední době čím dál tím víc hlásí o slovo v našich kuchyních. „Obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek. Například draslíku obsahuje více než mrkev, zelí či cibule. Následují další prospěšné prvky, jako jsou hořčík, železo, zinek nebo mangan,“ uvádí výživová poradkyně Eva Dostalová. Z vitamínů je nejvíce zastoupený beta-karoten (provitamin A), který podporuje dobrý zrak a také imunitu. Dále vitamíny skupiny B, které prospívají našemu nervovému systému, a také určité množství vitamínu C. Je také bohatým zdrojem vlákniny.

Díky všem těmto blahodárným látkám napomáhá k čištění jater a celého organismu. Má močopudné účinky a díky tomu působí preventivně proti tvorbě ledvinových kamenů. Posiluje i naši paměť, podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Aby toho nebylo málo, působí i preventivně proti cukrovce a účinně funguje i proti zácpě. 

Pomáhá i při hubnutí

Lilek obsahuje velké množství vlákniny, takže dokonale zasytí. To vše při poměrně nízké kalorické hodnotě. Ve sto gramech najdeme jen kolem 102 kJ. „Díky tomu je vhodným doplňkem redukčních diet,“ popisuje Dostalová.

Jak si lilek připravit?

Syrový lilek se konzumovat nedá – obsahuje totiž toxický solanin, který najdeme třeba i v nezpracovaných bramborách. Výhodou lilku je, že ho můžeme tepelně upravovat na různé způsoby – dá se dusit, vařit, grilovat i péct. Pokud jste ale v režimu shazování kil, lilek nesmažte. Dokáže totiž do sebe nasát velké množství oleje, a značně se tak zvýší jeho kalorická hodnota.

Tip: Před přípravou je nejlepší jej nakrájený v misce trochu posolit a po pěti minutách jeho orosený povrch otřít utěrkou – zjemníte tak jeho hořkou chuť.

Pokud si pro něj jdete do supermarketu, tak vybírejte plody s lesklou a hladkou slupkou. Před jakýmkoliv zpracováním je nutné lilek oloupat. „Pod slupkou najdeme nejvíce tělu prospěšných látek,“ upozorňuje Dostalová. Jadérka vyjměte a následně zpracujte podle vámi zvoleného receptu. Pamatujte, že lilky v ledničce vydrží jen pár dnů.

Lilek se dá pěstovat i v bytech a sklenících v teplotě kolem 20 stupňů – více si přečtěte na Abecedě zahrady. 

Recepty

Lilek musíte krájet těsně před přípravou, aby vám nezhnědnul. Před jeho pečením vcelku je pak nutné jej na několika místech vidličkou či nožem propíchnout – díky tomu vám v troubě nepraskne.

Autor: iStock

Lilkové závitky se špenátem

Udělat si můžete třeba skvělé lilkové závitky se špenátem. Troubu si předehřejte na 220 stupňů. Poté si vezměte oloupané a na plátky nakrájené lilky a z obou stran je pomažte olivovým olejem. Následně je vložte na plech vyložený pečicím papírem. Zhruba do 20 minut by měly být dozlatova upečené. Nezapomeňte je v průběhu pečení otočit. Poté si vezměte listový špenát, který v cedníku přelijte horkou vodou. Vyždímaný jej pak smíchejte se solí, pepřem a tvarohem. Poté vyjměte lilky z trouby a nechte je vychladnout. Na konec každého lilkového plátku umístěte trochu vytvořené směsi a lilek zarolujte. Hotové rolky pak dejte do zapékací mísy – přelijte je zbytkem směsi a přidat můžete i strouhanku a sýr – vše následně znovu dejte do trouby. Výsledek pak můžete konzumovat s pečivem.

Vyzkoušet můžete lilek s rajčaty a sýrem nebo italský zapečený lilek. Další inspiraci najdete na www.recepty.cz.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.