Krevní tlak ohrožuje i mladší ženy! Jak poznáte riziko mrtvice | Moje zdraví

Krevní tlak ohrožuje i mladší ženy! Jak poznáte riziko mrtvice

Krevní tlak ohrožuje i mladší ženy! Jak poznáte riziko mrtvice
Autor: iStock
23. února 2019 • 06:00

Zatímco u mužů se na riziko vysokého tlaku myslí poměrně brzy, u žen se často podceňuje. Jejich cévy jsou totiž až do menopauzy chráněny ženskými hormony a tlak se jim obvykle nahoru vyšplhá až potom. Neplatí to však vždy.

Proč je vlastně vysoký krevní tlak pro hodnocení rizika vzniku mozkové mrtvice nebo infarktu tak důležitý? Urychluje totiž vývoj aterosklerózy, čili tvorbu sklerotických plátů ve stěně tepen, a to včetně mozku. Poškozené tepny se pak, především v důsledku neléčeného nebo špatně léčeného vysokého krevního tlaku, ucpávají, mohou prasknout nebo se ucpat krevní sraženinou vzniklou na sklerotickém plátu a následně způsobit infarkt nebo mozkovou mrtvici. Souhrnně tomu lékaři říkají nemoci srdce a cév. 

Odpovědné jsou téměř za polovinu všech úmrtí v Evropě. Zabíjejí víc než všechny typy rakoviny dohromady, přičemž u žen je toto procento vyšší než u mužů. Většina lidí si přitom myslí, že je to opačně. 

“Znepokojující je, že v posledním období vídáváme mozkové příhody u mladších lidí. V nedávné době jsem se setkal se čtyřmi případy žen ve věku mezi 30–40 lety, které dostaly mozkovou příhodu, přičemž při jednom z nich šlo o ženu v sedmém měsíci těhotenství. Ženy mají téměř třikrát častější mozkové příhody než muži," říká kardiolog Gabriel Kamenský. 

Kardioložka Petra Vysočanová z Fakultní nemocnice Brno pak připomíná, že vysoký tlak není jen problémem starých lidí, objevuje se ve všech věkových kategoriích, a to i u jinak zdravých jedinců. Nemusí přitom vůbec jevit jiné rizikové faktory, bývají i štíhlí, hýbou se, zdravě jedí. “Důležitým problémem zůstává, že až čtvrtina postižených o svém zvýšeném krevním tlaku neví, a proto se neléčí,“ varuje doktorka Vysočanová. 

Zděděný vysoký krevní tlak

Část pacientů s vysokým krevním tlakem tvoří lidé, kteří jej zdědili a nemůžou to ovlivnit. Co by vás mělo přimět k tomu, abyste si tlak změřili? “Riziko onemocnění zvyšuje předčasný výskyt kardiovaskulárních onemocnění u rodičů a sourozenců – u otce a bratra mladších 55 let, matky a sestry mladších 65 let," vysvětluje doktor Jan Peleška, specialista působící v České společnosti pro hypertenzi. 

Při domácím měření se někdy dokonce i náhodou zjistí, že některý z členů rodiny má zcela nečekaně vysoký tlak. To samozřejmě ještě nemusí nic znamenat, může jít o náhodu nebo i chybu, ale vždy je lepší si potvrdit podezření u lékaře. Odborníci upozorňují, že většina pacientů, kteří používají digitální tonometr pro měření tlaku v domácím prostředí, bohužel nezná zásady správného měření tlaku

Jak si správně změřit tlak? 

Jaké jsou hlavní zásady? Před měřením tlaku krve alespoň pět minut v sedě odpočívejte. Tlak si měřte vsedě s opřenými zády a s paží podepřenou o stůl, obě nohy mějte na zemi (nezkřížené). Během měření nemluvte a nehýbejte se. Vyhrňte si rukáv – nikdy nedávejte manžetu přes oblečení. Na paži si dejte manžetu tonometru, okraj manžety by měl končit zhruba dva centimetry nad loketní jamkou. Mezi manžetou a paží by měl být prostor maximálně na jeden prst. Předloktí mějte volně opřené o stůl tak, aby manžeta byla v úrovni srdce. Tlak měřte vždy na stejné paži. 

„K měření tlaku doma jsou potřeba klidné prostředí a klinicky ověřené tlakoměry s kvalitní, dostatečně velkou manžetou. Pacient by si měl tlak měřit pravidelně jednou nebo dvakrát týdně, před každým měřením by měl být minimálně pět minut v klidu, nepít alkohol ani nekouřit. Tlak se měří vždy na stejné holé ruce, nikdy ne přes rukáv,“ potvrzuje doktorka Vysočanová. 

Prevence, i když opožděně

Pokud vám lékař zjistí, že váš tlak sice ještě není tak vysoký, abyste potřebovali léky, je třeba začít i když opožděně s prevencí. Buďte fyzicky aktivní minimálně 30 až 60 minut denně, mírná fyzická aktivita přitom znamená, že se lehce zapotíte a zadýcháte. Zhubněte, jezte zdravě, nepijte příliš alkoholu, nekuřte nestresujte se a tak dále. Prostě rady, které jste slyšeli stokrát. Ano, ale je to jediná možnost, jak předejít problémům a nutnosti do konce života užívat léky.

„Pokud změna životního stylu nestačí, je potřeba navštívit praktického lékaře, který už zváží vhodnost snižování krevního tlaku léky. Těch je v současnosti dostupná celá řada, a je tedy možné každému pacientovi vybrat vhodný, individuálně dobře snášený lék nebo lékovou kombinaci,“ dodává kardioložka Petra Vysočanová.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.