Přerušované močení | Moje zdraví

Přerušované močení

Přerušované močení signalizuje poruchu některé části močových cest.

Zánět močových cest

Příčinou může být zánět močových cest. Bakteriální záněty postihují častěji ženy, protože mají kratší močovou trubici. Zánět se projevuje také pocity pálení a řezání, bolestí při močení, bolestí na konci močení nebo častým nutkáním k močení, i když člověk nakonec vymočí minimum.

Zvětšená prostata

U mužů signalizuje přerušované močení často zvětšenou prostatu. Mezi příznaky benigní (nezhoubné) hyperplazie prostaty (BHP) patří slabý proud moči, opožděný začátek nebo přerušované močení, pacient se plně nevymočí a po krátké době je nucen jít na toaletu znovu. Může se též objevit časté močení v noci, které narušuje spánek pacienta.

Rakovina prostaty

Přerušovaný proud moči může být příznakem karcinomu prostaty. Příznakem jsou problémy s močením – s jeho začátkem, neschopnost se dlouho vymočit, časté močení hlavně v noci, slabý nebo přerušovaný proud moči, bolest a pálení při močení. Další příznak, který dostane pacienty do ordinací, je bolestivá ejakulace, krev v moči nebo ve spermatu, častá bolest nebo ztuhlost v zádech, bocích nebo horní části stehen.

Zánět prostaty

Pokud přerušovaný proud moči a další obtíže s močením doprovází horečka, může se jednat o zánět prostaty, který bývá také velmi bolestivý.

Hormonální porucha

Přerušované močení může vznikat také v důsledku hormonální poruchy.

Musím jít k lékaři?

Přerušované močení by měl člověk vždy konzultovat s lékařem.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.