Obezita a geny: Proč jsme tlustí? | Moje zdraví

Za nadváhu nemohou geny. Přestaňme se vymlouvat

Za nadváhu nemohou geny. Přestaňme se vymlouvat
Za obezitu mohou geny jen z poloviny • Autor: iStock.com
29. ledna 2018 • 06:00

Pokud je někdo obézní, často se vymlouvá na jednu věc: „Za to mohou geny a já s tím nic nenadělám.“ Není to ale pravda. Za naši tělesnou nadváhu mohou totiž geny jen minimálně. Na vině je totiž něco úplně jiného. Chcete vědět co?

Faktem je, že někteří lidé už se s pár kily navíc prostě narodí. „Člověk si řekne, že korpulentní už přece byli tatínek, dědeček a další příbuzní. Záleží ale na stavbě těla každého jedince a skutečně není pravdou, že by za vším stály geny,“ vysvětluje pro Moje zdraví lékařka Lucie Nováková s tím, že nikdo v sobě prvoplánově zakódovanou štíhlost či naopak obezitu nemá.

„Samozřejmě ale existují některé formy obezity, které se dají odstranit jen velmi obtížně, takovým typem korpulentnosti ale trpí jen velmi malé procento populace,“ podotýká oslovená odbornice a dodává, že většina lidí trpí zcela běžnou obezitou, se kterou se dá velmi úspěšně bojovat i v dospělosti. Takže není čeho se bát.

Geny jsou za nadváhou jen z 50 procent

U běžné obezity může podle Novákové genetika za naši váhu maximálně z 50 až 60 procent. „Geny mohou za naši nadváhu skutečně jen z poloviny. Tím druhým faktorem jsme my sami a za své tělesné komplikace jsme z druhé poloviny zodpovědní skutečně jen my,“ říká odbornice. „Kvůli genům sice můžeme mít k obezitě předpoklady, rozhodně ale není třeba malovat čerta na zeď. Holt vás „hezká postava“ bude stát trochu víc úsilí, to je vše,“ uvádí lékařka.

Pro podobu našeho těla jsou podle Novákové velmi důležité životní styl a stravovací návyky. „Naše tělo bude vypadat podle toho, jak se k němu my sami chováme. Pokud ho budeme neustále „týrat“ stravou z rychlého občerstvení, pít slazené limonády, „válet“ se na gauči a nesportovat, není se pak čemu divit, že se na sebe do zrcadla nebudeme chtít ani podívat. Stačí přitom zajít dvakrát týdně do fitness centra, začít klidně zlehka a výsledek se dostaví.

K tomu je samozřejmě potřeba změnit svůj jídelníček. Je jen potřeba přestat vaši nadváhu považovat za psychický problém, musíte ze sebe odstranit ten tíživý blok ve smyslu: „Stejně je to marné, to nepůjde, kašlu na to“. Ještě jednou upozorňujeme, že „samo“ to rozhodně nepůjde – musíte hlavně chtít. Z hlavy tak musíme vystrnadit i stres, který zpomaluje metabolismus a vede k přejídání. O své tělo pak musíme komplexně pečovat – každý den je také dobré vyhradit si nějaký ten čas na nic nedělání, velmi to vašemu tělu i psychice pomůže. Netřeba také připomínat, že pro celý náš organizmus je velmi důležitý dostatek spánku.

„Častým problémem je i to, že pokud máme obézní příbuzenstvo, často nám už ani nepřijde naše postava nějak výjimečná a přejídání považujeme za standard,“ myslí si oslovená doktorka a varuje, že žádné přehnané diety nám v našem snažení nepomohou. „Musíme se zkrátka stravovat pravidelně a hlavně ne moc tučně, uvidíte, že to skutečně půjde, jen se nesmíte bát udělat první krok. Je to přece vaše tělo, vaše hlava, tak zkuste začít třeba tím, že každý den v práci uděláte jeden dřep a následně své snažení stupňujte,“ doporučuje Nováková.

Co je to obezita?

Jedná se o metabolické onemocnění, při kterém nám narůstá tělesný tuk. „Ten se v těle ukládá, pokud konzumujeme více kilojoulů, než jsme schopni za den spálit, a k tomu máme i genetický předpoklad pro obezitu,“ zmiňuje lékařka.

"Šetřící" thrifty gen

Že vám tento pojem nic neříká? Hned to napravíme. Takzvaný šetřící gen je celosvětově označován anglickým slovem  thrifty a je součástí naší genetické výbavy už od pradávna. „Naši předci totiž museli střídat dlouhá období bez jídla s obdobími hojnosti a tomu museli přizpůsobit i svou genetickou výbavu. Pokud má tak naše tělo méně potravy, aktivuje tento šetřící gen a náš organismus sníží rychlost spalování a tím samozřejmě i hubnutí,“ vysvětluje odbornice s tím, že pokud výrazně snížíme přísun potravy v nějaké špatné dietě, hubneme velmi pomalu a stačí nám pak chvilku zcela průměrně jíst a velmi rychle zase výrazně přibereme.

Jak už to tak bývá, nic se zkrátka nemá přehánět. Tak hodně štěstí a hlavně klid a žádný stres, pokud máte partnera či partnerku, určitě vás ve vašem snažení podpoří.




Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.