Jak přestat kouřit? | Moje zdraví

Osm rozšířených omylů, kvůli kterým se bojíte přestat kouřit

Osm rozšířených omylů, kvůli kterým se bojíte přestat kouřit
Stojíte na křižovatce a nevíte, jestli to zkusit znovu? Zkuste to, život bez cigaret stojí za to • Autor: iStock.com
18. ledna 2018 • 06:00

Kouření možná přináší slastné pocity, bere ale také mnoho let života. A vy, ačkoliv víte, že byste měli přestat, nemáte dostatek odvahy. Bojíte se nepříjemných pocitů při odvykání, depresí nebo selhání. V hlavě vám znějí věty, které vás ujišťují, že se vlastně nic tak strašného zatím neděje, že bez cigarety to bude vlastně horší. Většinou je ale pravdou přesný opak. Jaké jsou nejčastější mýty, které nám brání seknout s kouřením? A jaká je pravda?

1. Když přestanu kouřit, ztloustnu

Když budete místo cigaret jíst, tak určitě. Kouření prostě zrychluje metabolismus. Nedá se ovšem říct, že hubne za vás. Odnaučení kuřáci obvykle totiž chuť na cigaretu zahání sladkostmi, které vyvolávají podobně příjemné pocity jako nikotin. Že je to vytloukání klínu klínem, je asi nasnadě. Určitě se ale prvních pár dní či týdnů hlídejte. Udělejte si plán pro krizové situace. Vymyslete si dopředu zdravou variantu toho, co si dáte, když budete mít chuť na cigaretu. Budete štíhlí a ještě k tomu zdravější.

2. Když přestanu kouřit, budu mít ještě větší deprese

Naopak. Pokud už depresi máte, příznaky deprese se naopak při abstinenci zlepší. Komplexní výsledky byly zcela nedávno publikovány v prestižním časopise Annals of Behavioral Medicine. Hlavní autorka publikace MUDr. Lenka Štěpánková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN uvádí: „Ukázalo se, že příznaky deprese se po roce abstinence od cigaret významně zlepší, a to zejména u těžší deprese. Není tedy třeba se léčby závislosti na tabáku u těchto pacientů obávat, ale právě naopak, není etické ji neposkytovat,“ říká lékařka.

3. Jedna nebo dvě cigarety denně nevadí

Je to samozřejmě lepší než vykouřit celý balíček. U cigarety se nedá ale stanovit „bezpečná dávka“, tedy kolik jich můžete kouřit, abyste neonemocněli. Cigarety prostě nejsou zdravé v jakémkoliv množství. Každá obsahuje 4 000 škodlivých látek, z nichž je asi 50 přímo rakovinotvorných. Například dehet, formaldehyd, kyanid, benzen nebo oxid uhelnatý.

4. Nikotinové náhražky nepomůžou, stejně se budu trápit

To není pravda, náhradní nikotinová terapie zdvojnásobuje šanci na úspěch. Potlačuje totiž abstinenční příznaky, které většinu kuřáků nutí vrátit se zpátky ke svému zlozvyku.

5. Lehké a mentolové cigarety jsou zdravější

Zdravější cigareta neexistuje. Mohlo by se zdát, že lehké cigarety jsou méně nebezpečné, ale záleží na tom, s čím to porovnáváte. Lehká cigareta obsahuje méně nikotinu a dehtu než klasická. Často ale právě kvůli tomu může nutit kuřáky, aby více a častěji inhalovali, a paradoxně může být ještě škodlivější. Navíc obsahuje stejné rakovinotvorné látky (viz. výše). 

6. Zkouším to pořád znova, ale nedokážu to, asi nemám dost silnou vůli

Všichni mají tak silnou vůli, jak silnou si ji udělají. Kdo to nezkusí, nikdy nemůže uspět.
Podle magazínu Medical News Today se každý den snaží přestat kouřit 35 milionu lidí. Na první pokus se to povede jen třem lidem ze sta. Podle statistik je úspěšný v průměru až každý pátý pokus.

7. Znám kuřáky, kteří se dožili 80 let, kouření se zdravím nesouvisí

Ano, jsou výjimky, jsou lidé, kteří kouří, pijí alkohol, a přesto se dožijí téměř ve zdraví vysokého věku. V jejich genetickém fondu je vysoká odolnost vůči vnějším vlivům. Chcete otestovat, jestli ji máte taky? No co, v nejhorším případě zemřete třeba ve čtyřiceti, riskujete jen pár desítek let života, nic víc, nic míň.

Kuřáci trpí nejen rakovinou plic, ale kouření významně zvyšuje riziko nádorů v ústní dutině, na slinivce, rakoviny děložního čípku, ledvin, konečníku a močového měchýře. Urychluje rozvoj aterosklerózy, mozkové mrtvice a infarktu.

Zejména ženy by mělo zajímat, že kouřením se snižuje pružnost pleti, tvoří se více vrásek a pleť šedne.

Muži by zase měli přihlédnout k tomu, že kouření má vliv na jejich potenci a plodnost.

8. Kouřím jen elektronické cigarety, tam není nic škodlivého

Elektronické cigarety jsou širokým pojmem, výstižnější výraz je vapování: zahřívá se tekutina, neškodný glycerin a propylenglykol většinou s nikotinem, za vzniku páry, která se po vdechnutí a vydechnutí rozplyne. Tedy tyto výrobky se nekouří - nic v nich nehoří, a nevzniká tedy několik tisíc chemikálií jako v tabákovém kouři.

Selský rozum nám napovídá, že rizika jsou tedy oproti kouření minimální, podle odborníků nejméně o 95 % menší než při kouření. Nicméně je fakt, že smysluplná regulace zatím není a v některých výrobcích se našly i toxické látky. Vždy ale v mnohonásobně nižší koncentraci než v tabákovém kouři. Není ale pravdou, že by elektronické cigarety byly zdravé a tělu vůbec neškodily.

"Výraz “zdravější” není přesný, ale “méně škodlivé, méně toxické” zcela jistě. Navíc se ukazuje, že zejména vapování třetí generace, tedy kontejnery libovolných tvarů, mohou pomoci přestat kouřit. Obava, že vapování nikotinu povede ke kouření dětí, se zatím nepotvrdila, ačkoli to titulky některých článků hlásají," říká Prof. MUDr. Eva Králíková, CSc., Centrum pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN v Praze.

Ještě pořád máte chuť na cigaretu? Obraťte se na poradny po celé republice, kde vám s odvykáním kouření pomohou, více informací najdete například na stránkách Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku www.slzt.cz.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.