Trpíte úzkostí a depresemi? Braňte se! | Moje zdraví

Trpíte úzkostí a depresemi? Braňte se!

Trpíte úzkostí a depresemi? Braňte se!
Poroblémy ve vztahu mohou přerůst až v depresi • Autor: iStock.com
9. ledna 2018 • 06:00

Deprese přichází nečekaně a může zkazit dlouhé měsíce života. Jejich spouštěčem může být skutečně cokoliv. Není dobré se jim poddávat, ale aktivně se bránit. My vám ukážeme jak.

Léčba deprese, respektive pocitu nevysvětlitelného a dlouhodobého smutku a rezignace, je samozřejmě individuální, ale i tak některé obecné pravdy skutečně zabírají. Slyšeli jste třeba o osobním kouči?
Nejprve se ale podívejme na nejčastější příčiny smutku, lidově nazývaného deprese.

Jedním z hlavních spouštěčů jsou finance. Ať už se jedná o samoživitelku na mateřské dovolené či o dlouhodobě se léčícího člověka, který žije jen díky nemocenské. Pokud totiž nemáme stabilní příjem a nemůžeme se navíc na koho spolehnout, může se nám zhroutit celý život a pocitů úzkosti a marnosti se pak zbavujeme jen velmi těžko.

Obecně deprese často nastává kvůli bezmoci v pracovním i osobním životě a vyvolána je i dlouhodobě nahromaděnými problémy. Pokud jsou například na komplikace s financemi dva, přece jenom je to o něco lepší. Deprese a obavy o budoucnost mohou ale také společné soužití definitivně zničit.

Komunikace mezi partnery je v těchto situacích často na bodu mrazu a nezachrání to ani sebevětší láska.
Co v takových situacích dělat? I pro manžele je nejlepší podstoupit ne skupinovou, ale individuální terapii. Deprese a úzkosti totiž pocházejí od každého zvlášť, proto se s nimi musí každý jedinec vypořádat sám.

Jak bojovat proti depresi?

Jak se úzkosti co nejlepším způsobem zbavit? Nejlepší je spolu v páru zkrátka mluvit. Říct partnerovi: „Cítím X a od tebe teď potřebuji Y.“ Pomůžeme tak identifikovat naše problémy a nahlas je vyslovíme. Pokud v sobě cítíte nahromaděnou úzkost, partnerovi to sdělte a nebojte se, že to bude znít strojeně. Časem si na to totiž zvyknete. Nemusíte pak navštěvovat psychiatra, problémy si jednoduše vyřešíte ve vašem obýváku. Uvidíte, že po několika měsících si o svých niterných stavech zvyknete s partnerem mluvit a všechno se zlepší.

O osobních problémech se ale časem nemusíte bát mluvit ani se třetí osobou. Vypovídání se někomu dalšímu z vás totiž také dokáže dostat negativní energii ven. Někdy stačí si to, co cítíte, i napsat, ale nezabírá to pořád, mohli byste se tak totiž znovu uzavřít jen do svého světa, což není rozhodně cílem.

S čím pomůže osobní kouč?

Odborníci veřejnost nabádají, že změnit se dá skutečně cokoliv, a to i to, co se nám zdá jako nepředstavitelné. V mnoha případech je skutečně potřeba, aby vás někdo vedl a pomohl vám vaše negativní myšlenkové programy odstranit. Takzvanému myšlenkovému koučinku se tedy také nebraňte. Právě s pomocí osobního kouče totiž můžeme konečně zjistit, jak se depresí a stresů zbavit.

Osobní kouč nám nejlépe ukáže, že skutečně můžeme své myšlení změnit a začít na věcech vidět zase to dobré. Veškeré situace tak budete řešit ke své spokojenosti a ke všemu se budete umět mnohem lépe postavit. Pozitivně budete vnímat i okolí. Kouč vás zkrátka naučí dívat se na svět i na problémy z úplně jiného úhlu pohledu. Vrátí vám vaši sebeúctu i radost ze života a z všedních maličkostí. Naučí vás také znovu ovládat váš mozek.

Díky kouči zjistíte, co je konkrétní příčinou vašeho stresu a obav. Naučíte se na sebe dívat jinýma očima. Přestanete se také bát a různé situace budete řešit mnohem efektivněji. Už se nikdy nebudete obávat neúspěchu, naučíte se prohrávat. Problémy nebudete držet v sobě a budete se umět poradit s partnerem, rodinou či blízkým přítelem.

Říkáte si, že je to sice hezké, ale možná v zahraničí, že v České republice nic takového nemáme? Není to pravda, různých koučů a koučinkových center je v tuzemsku dost a určitě si vyberete. Stačí si do internetového vyhledávače zadat heslo „osobní koučink“ a můžete začít vybírat.

Autor: Daniel Mareš, Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.