Ryby a rtuť | Moje zdraví

Jíte ryby, protože jsou zdravé? Omyl, můžou být i plné jedu

Jíte ryby, protože jsou zdravé? Omyl, můžou být i plné jedu
Konzervovaný tuňák je překvapivě, co se týče obsahu rtuti, zdravější než steak z tuňáka. Jedná se totiž o jiný druh ryby • Autor: iStock.com
30. srpna 2017 • 06:00

Rybu by měl člověk jíst alespoň jednou, ještě lépe dvakrát týdně. Je zdravá, má mnoho omega 3 mastných kyselin, bílkovin a její maso je dietní. Jenže není ryba jako ryba. Některé ryby mohou být plné toxických látek. Poradíme vám, jak si vybírat ryby tak, aby vám život zkvalitnily a ne naopak otrávily.

Při výběru ryby k večeři záleží na tom, jakou si dopřejete, zda sladkovodní, či mořskou. Mořské ryby jsou ideální volbou pro ty, kteří se chtějí udržovat fit. Obsahují zdravé tuky (omega-3 nenasycené mastné kyseliny), které jsou známé pro svou schopnost preventivně působit před onemocněními srdce a oběhové soustavy.

Ryby jsou navíc důležitým zdrojem živočišných bílkovin, vitaminů rozpustných v tucích a minerálních látek, které jsou pro zdraví člověka nezbytné, a organismus si je přitom nedokáže sám vytvořit. Kromě toho však obsahují některé mořské ryby nejen vysoký obsah jódu, ale i zbytky toxických látek ze znečištěných moří. Ty mohou vést k poruchám štítné žlázy.

Naproti tomu sladkovodní ryby mají menší podíl jódu a často žijí v méně znečištěném prostředí, to ale nezaručuje, že také nemohou obsahovat zdraví škodlivé látky. Množství toxických látek, které se mohou v rybách vyskytovat, je ovlivněno prostředím, ve kterém žijí, případně způsobem, jakým jsou chovány, a je pak jedno, zda se jedná o mořské ryby, či sladkovodní.

Mají malé děti jíst ryby?

Mezi další faktory patří stáří ryby, potrava, kterou se živí, a jak vysoko v potravním řetězci se nachází. V rybách se mohou nacházet dioxiny, polychlorované bifenyly, polycyklické aromatické uhlovodíky a nejvíce toxická rtuť či methylrtuť. Právě proto by ryby neměly jíst malé děti a těhotné ženy. Je však dobré, když děti od tří let naučíte ryby jíst jednou týdně, aby přivykly specifické chuti a v dospělosti se jim nevyhýbaly. Jak naučit děti jíst ryby, se dočtete v tomto článku na maminka.cz.

Hladina těchto látek je u většiny ryb taková, že by neměla ohrozit lidské zdraví. Opatrné by ale měly být těhotné a kojící ženy a děti do 3 let. Vyhýbat by se měly zejména velkým dravým rybám, které obsahují větší podíl rtuti. Pozor tedy na žraloka, mečouna nebo makrelu královskou. S tuňákem je to složitější. Steak z tuňáka se většinou podává z druhu Tuňák křídlatý a ten obsahuje rtuti hodně. Oproti tomu tuňák v konzervě se „vyrábí“ z jiné ryby a navíc je podíl rtuti kontrolovaný, takže není tak vysoký.

Můžete si tedy dopřát konzervovaného lososa, tuňáka, tresku, sledě, krevety, sardinky či pstruha. Recepty na tradiční i netradiční úpravu ryb najdete na recepty.cz

Jak vybírat ryby v obchodě? Poradí vám Karolína Hlavatá z iniciativy Vím co jím na našem videu.

Video se připravuje ...
Jak vybírat ryby v obchodě?VIDEO 

Kde se rtuť v rybách bere a proč je nebezpečná?

Hlavním zdrojem kontaminace je přirozené odpařování rtuti ze zemské kůry a oceánů, vulkanická aktivita či těžba. Rtuť se pak z kontaminované vody dostává do ryb, a tím pádem po jejich konzumaci i do lidského těla. V případě, že jí konzumujete zvýšené množství, ukládá se v pojivové tkáni, střevní stěně, v hormonálních žlázách, nervech a mozku. Tyto toxiny se hromadí v tukové tkáni člověka a jsou tam po celá desetiletí. Otrava rtutí může být smrtelná. Chronická otrava se může projevovat od lehké poruchy koncentrace přes nerozhodnost, nespavost až po závažná onemocnění, jako jsou například roztroušená skleróza či selhání ledvin

Abyste se tomuto riziku vyhnuli, je vhodné omezit konzumaci větších, starších ryb a zajímat se o jejich původ. Případně doplňovat omega-3 nenasycené mastné kyseliny kvalitními doplňky stravy. U těch věnujte velkou pozornost obsahu, původu a výrobci, protože i ty mohou obsahovat omega-3 kyseliny, které pochází z kontaminovaných ryb, a spíš než by vám pomohly, tak vám uškodí. 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.