Problém s vyjadřováním emocí. Proč někteří lidé nedokážou říct, co cítí? | Moje zdraví

Problém s vyjadřováním emocí. Proč někteří lidé nedokážou říct, co cítí?

Problém s vyjadřováním emocí. Proč někteří lidé nedokážou říct, co cítí?
Neumím vyjádřit emoce • Autor: iStock.com
30. ledna 2022 • 06:00

Necítí radost ani smutek. Nerozpláčete je ani jejich oči neuvidíte zářit štěstím. Chybí jim schopnost cítit emoce. Říká se jim „alexové“, neboť trpí poruchou zvanou alexithymie.

Alexithymie je široký pojem pro popis problémů s emocemi. Nejedná se o velmi častý problém, dle výzkumů jím trpí 1 z 10 lidí. Jedná se o jakýsi druh emoční „barvosleposti“, která lidem brání vnímat nebo projevovat mnoho odstínů pocitů, které jsou běžnou součástí našich životů. Tento stav se vyskytuje u přibližně 50 % lidí s autismem, ale mnoho „alexů“ (jak se sami nazývají) nevykazuje žádné jiné autistické rysy, jako je kompulzivní nebo obsedantní chování. Často je alexithymie vnímána jako sekundární diagnóza u jiných již existujících duševních poruch a postižení, včetně deprese a autismu.

Video se připravuje ...
Barborka Běčáková (12) trpí autismem. Rodiče se pro ni snaží zajistit tu nejlepší péči.VIDEO 

Život bez pocitů

Představte si, že se vám narodí miminko. Zažijete povýšení v práci. Nastěhujete se do nového domu. Příval pozitivních emocí lásky, radosti, štěstí nezná mezí. Stejně jako na opačné straně hluboký smutek ze ztráty či konce. Člověk trpící alexithymií vám řekne, že v takových situacích zažívá stejné pocity, jako když jde rutinně nakoupit rohlíky. Americký psycholog dr. Timothy Legg poukazuje ještě na to, že takový člověk nejenže necítí emoce, ale také je velmi často ani nedokáže projevit. „Lidé, kteří mají alexithymii, se mohou popsat jako osoby, které mají potíže s vyjadřováním emocí, které jsou považovány za společensky vhodné, jako je štěstí při radostné příležitosti.“ Žít pak vedle takového člověka může být velmi komplikované. Avšak může mít takový člověk vůbec vztah? Může se zamilovat, když necítí lásku ani ji nedokáže vyjádřit?

Špatná komunikace mezi hemisférami

Něco cítí, ale jejich emoce je miniaturním střípkem toho, co cítí normální člověk. Mnohem větší problém mívají s vyjádřením emocí a neschopností empatie. Když byla alexithymie poprvé popsána v roce 1972, měli vědci za to, že souvisí s jazykovým stadiem. Hluboko uvnitř se lidé s alexithymií cítili stejně jako všichni ostatní, ale nedokázali vyjádřit emoce slovy. Vědci předpokládali, že to může být způsobeno poruchou komunikace mezi dvěma hemisférami. Nedocházelo k přenosu signálů z emocionálních oblastí převážně vpravo do jazykových oblastí převážně vlevo. Dnes se ví, že může existovat mnoho typů alexithymie. Zatímco někteří mohou mít problémy s vyjadřováním emocí, jiní si pocitů vůbec nemusejí být vědomi. Vzhledem k tomu, že tento stav je spojen s neschopností vyjadřovat pocity, může se postižená osoba jevit jako nedotyková nebo apatická. Život vedle takového člověka klade vysoké nároky na druhého partnera. Vyžaduje velké pochopení.

Jak se z vás stane člověk bez emocí?

Alexithymia je neustále v procesu zkoumání. Nevylučuje se možnost genetického přenosu, ale velmi často je spojována s poškozením mozku na insule. Tato část mozku je známá svou rolí v sociálních dovednostech. Insula se podílí na vědomí a má různé funkce související obvykle s emocemi nebo regulací homeostázy těla. Mezi tyto funkce patří soucit a empatie, vnímání, motorická kontrola a další. Velmi často je alexithymie spojována s autismem, neboť jedním z jeho hlavních příznaků je nedostatek empatie.

Video se připravuje ...
„Depresemi trpí nejvíc střední manažeři, mají malý vliv,“ řekla psycholožkaVIDEO 

Je také možné prožívat alexithymii s depresí. Byla zaznamenána u velkých depresivních a poporodních poruch, stejně jako u schizofrenie. Výzkum ukazuje, že 32 až 51 procent lidí s depresivními poruchami má také alexithymii. Pojí se také s prožitím traumatu, zejména v raném dětství. Objevit se také může v souvislosti s dalšími chorobami, jako je Alzheimerova choroba, epilepsie, roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba, nebo po mrtvici.

Jak se léčí?

Člověk s alexithymií působí apaticky, ale v jádru není. Fyziologické reakce jako bušení srdce, ruměnec ve tváři, horkost, panika, zmatek, to vše prožívá, ale nedokáže tyto tělesné stavy identifikovat. Ví, že se s ním něco děje, ale neví co. Proto se tito lidé stávají extrémně citliví na tělesné pocity. Možným vyšetřením je magnetická rezonance, kterou provádí neurolog. Začíná se však vyšetřením u psychologa, neboť velmi často je alexithymie součástí jiného duševního onemocnění. Nejčastěji deprese. Proto i k dnešnímu dni neexistuje jediná individuální léčba alexithymie. Přesný přístup k léčbě závisí na celkových zdravotních potřebách. Využívají se různé terapie či cvičení, které pomáhají zlepšit duševní zdraví.

I když tento stav není ve své podstatě nebezpečný, může neúmyslně vést k mezilidským a vztahovým problémům. Způsobuje frustraci lidem, kteří ji zažívají, stejně jako přátelům a blízkým. Pokud si myslíte, že máte potíže s rozpoznáním nebo popisem pocitů, zvažte, zda si o tom nepromluvit s lékařem. Dobrou zprávou je, že jsou k dispozici terapie, které vám mohou pomoci zlepšit dovednosti v oblasti duševního zdraví. Nejenže to pomůže ve vztazích s ostatními, ale co je důležitější, můžete se také cítit lépe.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.