Jídla, která zaženou smutek: Zkuste čočku nebo dýňové muffiny
Trápí vás ve studených a krátkých dnech, kdy je brzy tma, bezdůvodný smutek? Máme pro vás tipy na jídla, která zahřejí na těle i na duši.
ČOČKA
Luštěniny, tak jako ostatní komplexní sacharidy, pomáhají mozku obnovit hladinu serotoninu, jednoho z „hormonů štěstí“. Zároveň jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a minerály, což je řadí mezi doopravdy „šťastné“ potraviny.
DHÁL Z ČERVENÉ ČOČKY
Suroviny:
250 g červené čočky, kousek čerstvého zázvoru nakrájeného na plátky, 2 bobkové listy, kousek celé skořice, 2 lžíce másla, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce kurkumy, 1 lžíce římského kmínu, 1 lžíce koření garam masala, 1 lžíce sušených chilli papriček, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžičky soli, hrst koriandrových lístků, chléb naan k podávání
Postup:
Čočku, zázvor, bobkové listy a skořici dejte do hrnce a přidejte asi 750 ml vody. Vařte na mírném plameni asi 10–12 minut a občas promíchejte. Koření vyndejte a dejte stranou. Na pánvi rozehřejte máslo a asi 3 minuty na něm opékejte cibuli. Přidejte česnek, kurkumu, římský kmín, koření garam masala a sušené chilli papričky a vařte dohromady asi minutu.
Vmíchejte citronovou šťávu a přisolte. Přidejte čočku a dobře promíchejte. Za neustálého míchání vařte ještě 3 minuty. Před podáváním vmíchejte koriandrové lístky a podávejte s chlebem naan.
DÝŇOVÁ SEMÍNKA
Jsou bohatým zdrojem zinku, minerálu, který mozek potřebuje, aby dobíjel energii, reguloval chuť k jídlu a stabilizoval naši náladu.
MUFFINY S DÝŇOVÝMI SEMÍNKY
Suroviny:
3 vejce, 180 ml oleje nebo stejné množství rozpuštěného másla, 180 ml tekutého medu, 1 rozmačkaný banán, 1 lžička vanilkové esence, 2 mrkve, lžička sody, nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů, 250 g hladké mouky, lžička skořice, 100 g strouhaného kokosu, špetka soli, 120 g dýňových semínek, 100 g slunečnicových semínek
Postup:
V míse promíchejte vejce, olej nebo máslo, med, banán a vanilkovou esenci. Mrkev nastrouhejte nad čistou utěrkou a pak utěrku vyždímejte, aby se odstranila přebytečná voda z mrkve. Strouhanou mrkev, sodu a pomerančovou kůru přimíchejte do mísy. Vmíchejte mouku a koření, přidejte kokos, sůl a semínka.
Vše promíchejte, ale nepřemíchejte v úplně hladkou hmotu. Do formy na 12 muffinů dejte papírové košíčky a rovnoměrně je naplňte. Před pečením muffiny ozdobte dýňovými semínky. Pečte 25–30 minut.