Epilepsie | Moje zdraví

Trpíte epilepsií? Nebojte se sportu

Trpíte epilepsií? Nebojte se sportu
... • Autor: istock.com
21. října 2022 • 06:00

Epilepsie jakožto chronické onemocnění mozku často limituje ty, kdo jím trpí. Lidé se záměrně vyhýbají aktivitám, při kterých by mohli dostat záchvat, a dávají přednost strachu a nicnedělání. To je ale podle vědců velká chyba.

Téměř 400 000 Čechů zažilo během svého života epileptický záchvat, 80 000 z nich pak žije s aktivní epilepsií. A právě obava ze záchvatu často nutí lidi zříkat se volnočasových aktivit, a tudíž i sportu. Přitom právě sport je tím, co epilepsii výrazně zlepšuje.

Video se připravuje ...
Gondík přiznal životní restart: Nevěděl jsem, co se sebou!VIDEO 

S epilepsií plnohodnotně

I člověk trpící touto chronickou mozkovou nemocí však může žít naplno. „Dospělí i děti s epilepsií se mohou věnovat naprosté většině sportů, dokonce až po lezení po stěně, jízdu na koni či bojové sporty, pokud se dodrží všeobecná bezpečností opatření a je přítomen někdo, kdo je o zdravotním stavu informován,“ říká Jana Zárubová, lékařka z Centra pro epilepsie 2. lékařské fakulty a FN Motol.

Pryč s preventivními zákazy

Obecně platí, že každý pacient s epilepsií by měl být posuzován individuálně. Obecná pravidla „Jak na to?“ totiž neplatí pro všechny stejně. „Sportovat mohou, a dokonce by měli i pacienti s nezvladatelnou epilepsií, ale zde je již zapotřebí větší obezřetnosti a konzultace s lékařem,“ zdůrazňuje lékařka.

Při sportu je pak důležité, aby člověk nebyl úplně sám a aby ti, kdo tam jsou s ním, znali alespoň základní pravidla, jak se při případném záchvatu chovat. Neurolog a ošetřující lékař pak určí a zhodnotí případná rizika, která pro daného pacienta u jím zvoleného sportu skutečně hrozí.

Sport = lepší kondice, silnější zdraví

Skutečně tomu tak je. Fyzická aktivita je prospěšná nejen pro fyzické tělo, ale také pro psychiku každého člověka. Navíc se počítá také sociální kontakt, který sportovní aktivity přinášejí.

„Výzkumné studie jak u pacientů s epilepsií, tak v experimentu na zvířatech prokázaly, že už samotná fyzická činnost snižuje četnost záchvatů a snižuje stres, kterému jsou často pacienti vystaveni,“ potvrzuje Jakub Otáhal z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR a vedoucí programu Qualitas Strategie AV21.

Epilepsie není překážka

Jak se na první pohled může zdát. Epilepsie je nemoc jako každá jiná a je jen potřeba mít o ní dostatečně kvalitní informace, aby člověk věděl, jak na ni. Pak mu v plnohodnotném životě nic nebrání. Je naopak potřeba, aby každý žil podle svých představ. Tím se nemoc lépe zvládá.

Existuje řada webinářů a akreditačních kurzů, které mají za cíl jediné – vyvrátit nesprávné domněnky těch, kteří ke zdravějšímu životnímu stylu mají pomáhat, tj. trenérů a učitelů tělesné výchovy. V České republice je také nezisková organizace EpiStop, z.s., která má za cíl co nejvíce informovat právě o prospěšných účincích sportu na život s epilepsií.

„Život s epilepsií lze žít plnohodnotně,“ říká předseda spolku, lékař a vědec Přemysl Jiruška.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.