Bočanová, Postlerová a další. Které celebrity mají děti s autismem? | Moje zdraví

Bočanová, Postlerová a další. Které celebrity mají děti s autismem?

2. dubna 2021 • 06:00

Jako každý rok, i letos si právě dnes připomínáme Světový den porozumění autismu. Barvou této osvětové kampaně je modrá. To proto, že modrá je barvou sebevyjádření a komunikace a to je jedna z oblastí, která dětem i dospělým s autismem činí velké potíže. Přesto mohou být tito lidé velmi nadaní. Některou z forem autismu trpí i děti některých známých osobností. Kterých? Podívejte se.

Mahulena Bočanová (54)

Známá herečka vychovává devatenáctiletou dceru Márinku, která od narození trpí lehkou formou autismu. Její onemocnění navíc komplikuje i epilepsie, Bočanová se však se svou rodinnou situací smířila a ví, že o dceru bude pečovat po celý život. „Já nijak netrpím. Život s Mari je jen o smíření, přizpůsobení a lásce. To je pro každou mámu úplně normální,“ říká herečka, která si Márinku pořídila se svým exmanželem, podnikatelem a producentem Viktorem Mrázem.

Jak spolu slavná matka s dcerou vycházejí, čtěte zde.

Simona Postlerová (56)

Divadelní herečka a dabérka Simona Postlerová má už dospělého syna Damiána (22), který je autista a byl mu diagnostikován Aspergerův syndrom. „Můj syn je extrémně chytrý. Okolo jeho třinácti let se ale vše změnilo. Místo jedniček začal ze školy nosit pětky, přestával mluvit, byl apatický a jednou při snídani zkolaboval. Myslela jsem, že má infarkt, okamžitě ho převezli do motolské nemocnice. Nastal kolotoč psychiatrických a psychologických vyšetření, medikace a pobytů v bohnické psychiatrické léčebně,“ svěřila se Postlerová o tom, jak přišli na synovu diagnózu. Tohle trvalo do jeho dospělosti. „Myslím, že jsme se spolu naučili žít. Syn mě naučil trpělivosti,“ míní herečka.

Více k tématu čtěte zde.

Kateřina Kornová (54)

V dětství byla synovi herečky a moderátorky Kateřiny Kornové diagnostikována dětská mozková obrna, autismus a později také epilepsie. Filip (28), kterého má herečka s exmanželem zpěvákem Jiřím Kornem (71), se tak bez její pomoci neobejde. „Filip je moje dítě a já jsem jeho máma. Tak to celý život beru,“ říká Kornová. „Trávíme spolu většinu času, jsme sehraná dvojka. Pracuju na tom, aby byl co nejsamostatnější, a to je běh na dlouhou trať. Co bude dál, to se neví. Jsem ale ráda, že je to teď tak, jak to je. Už je velký a já vidím, že jsme za tu dobu udělali nemalý pokrok,“ dodává herečka.

Další informace o jejich vztahu najdete zde.

Ze současných celebrit trpí autismem také herec Anthony Hopkins (83), švédská aktivistka Greta Thunberg (18) nebo zpěvačka Susan Boyle (60).

Mezi další známé osobnosti, o kterých se mluví v souvislosti s poruchou autistického spektra, patřili například i Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart, Charles Darwin, Thomas Jefferson nebo Michelangelo.

Co je autismus

Autismus je závažná neurovývojová porucha, jedna z tzv. poruch autistického spektra, která se projevuje narušením v oblasti sociální interakce, komunikace a stereotypními vzorci v chování a zájmech. Důsledkem autismu je, že pacient nechápe okolní svět tak, jak jej chápe zdravý člověk, často reaguje nezvykle na běžné situace a podněty. Mírnější forma poruchy vývojového spektra je tzv. Aspergerův syndrom. Poruchy autistického spektra jsou známé např. z filmů jako Rain man, Mary a Max a další. Porucha je vrozená; dětí s autismem je podle posledních výzkumů 0,5–1 procento. Vyskytuje se častěji u chlapců, což je typické pro neurovývojové poruchy obecně.

Příznaky autismu

Lidé s autismem mívají potíže ve vyhodnocování informací, které jim okolní svět nabízí, z toho vyplývají problémy v oblasti řečové, v komunikaci s ostatními lidmi, v sociálních dovednostech. Autismus se zpravidla projevuje ve třech oblastech života – takzvaná triáda: komunikace, interakce (sociální chování) a imaginace (představivost). Autisté často dávají přednost samotě před společností, nemají zájem o druhé osoby, často u nich pozorujeme stereotypní chování a rigidní myšlení. Lidé s autismem mívají problémy ve vývoji řeči, těžko zvládají běžné sociální dovednosti a obecně jsou pro ně obtížně zvládnutelné jakékoliv mezilidské vztahy.

U nemocných s autismem se může často vyskytovat chování, které připomíná obsedantně-kompulzivní poruchu. Opakovaně vykonávají určité rutinní činnosti, což jim přináší vnitřní uspokojení. Pokud je naopak vykonat nemohou, jsou neklidní, ve stresu nebo pociťují úzkost.

Příčina autismu

Přesná příčina autismu zatím není známá. V současnosti se na autismus pohlíží jako na onemocnění, kde má rozhodující vliv genetika. Neznamená to ale, že by existoval jeden gen odpovědný za vznik této poruchy. Nicméně v rodinách, kde se autismus vyskytuje, je riziko narození dalšího jedince s poruchou autistického spektra vyšší. Mezi další rizikové faktory patří též kupříkladu komplikace v těhotenství a během porodu. 

Autismus může být kombinován s jinými poruchami, až tři čtvrtiny lidí s autismem mají současně mentální retardaci. Více než čtvrtina lidí s autismem trpí epilepsií. U 10 % pacientů je autismus součástí jiného, často genetického postižení (např. syndromu fragilního chromozomu X). Autismus je tedy jednou z tzv. pervazivních poruch, tedy poruch pronikajících celou hloubkou psychiky.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.