Emoční inteligence: Co to je a jak ji zvýšit | Moje zdraví

Čtyři způsoby, jak zvýšit svoji emoční inteligenci

Čtyři způsoby, jak zvýšit svoji emoční inteligenci
... • Autor: istock.com
8. října 2020 • 06:00

Emoční inteligence je schopnost pojmenovat své emoce, porozumět jim a uvědomit si, jak ovlivňují lidi kolem vás. Lidé, kteří mají vysokou emoční inteligenci, tak lépe rozumějí nejen sobě samým, ale i svému okolí. To přináší v životě pochopitelně obří výhody. Máte pocit, že zrovna obří „emoční kvocient“ vám do vínku dán nebyl? Přečtěte si způsoby, jak své EQ zvýšit! 

Vnímejte sami sebe

Emoční inteligence je vlastně vše, co nám umožňuje zvládat své chování a co má vliv na naše další rozhodnutí. Prvním důležitým krokem je naučit se své pocity vnímat. Zkuste myslet na to, jak se během dne cítíte. Můžete začít tím, že se každý den ráno a večer zkusíte deset minut soustředit na přítomný okamžik. Zkuste se v práci občas zastavit, uvědomit si, jak sedíte, jak dýcháte, jestli vás něco nebolí. Pište si deník. Snažte se své pocity pojmenovat. To vše vám pomůže lépe si uvědomit, kdo jste, co chcete a proč.

Cvičte empatii

Empatie je klíčová pro zvýšení vaší emoční inteligence. Pomůže vám přiblížit se ostatním, získat jejich podporu, když to potřebujete, a zmírnit konflikty v profesním i osobním životě. Tím, že někomu projevíte pochopení, můžete získat jeho respekt. Začněte tím, že budete poslouchat, co vám druzí říkají. Naslouchejte, snažte se podívat na věci z jejich perspektivy. Nepřemýšlejte během jejich mluvení o něčem jiném ani o tom, co jim odpovíte. 

Snažte se ovládat

Lidé, kteří se dokáží ovládat, si mohou své jednání lépe promyslet. Ano, ve chvíli, kdy námi cloumá vztek nebo jsme ve stresu, přirozené instinkty velí reakci „útok“ nebo „útěk“. Ale i tehdy můžete natrénovat to, že se nejdřív nadechnete a pak ještě několikrát. Spousta situací se nemusí řešit ihned. Zkuste svá rozhodnutí na chvíli odložit. Podívat se na věci i z jiné stránky, zkusit změnit zaběhnutá schémata myšlení. Uvidíte, že začnete přicházet na efektivnější způsoby, jak se v daných situacích zachovat.

Typické je to například ve chvíli, kdy slyšíte kritiku. Nikomu není příjemná a vaše první reakce může být rozčílení, svedení viny na okolnosti nebo někoho jiného. Pokud si ale na reakci necháte nějakou chvíli, možná zjistíte, že byla částečně oprávněná. Že by se skutečně dalo něco příště udělat jinak. Takto jednají lidé s vysokým EQ.

Buďte týmový hráč

Emoční inteligenci je pochopitelně dobré rozvíjet mezi ostatními. Sami to asi nedokážete. Komunikujte, spolupracujte, procvičujte sociální dovednosti. Trénujte laskavost, toleranci, pochopení. 

Lidé, kteří mají vysokou emoční inteligenci, se obecně považují za šťastné. Vědí, co jim dělá radost, vnímají ji a umějí si ji prožít. Zkuste tyto rady pomalu zavádět do svého života. Možná se začnete cítit méně jako otrok svých emocí a začnete budovat smysluplnější a důvěrnější vztahy ve své profesní kariéře i osobním životě.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.