Přechozená chřipka nebo viróza: Hrozí i selhání srdce! | Moje zdraví

Přechodili jste virózu? Hrozí vám zánět srdce! Jak ho poznáte?

Přechodili jste virózu? Hrozí vám zánět srdce! Jak ho poznáte?
Autor: Shutterstock.com
1. března 2019 • 06:00

Už druhý den přecházíte virózu a spoléháte na to, že vás při životě udrží léky. Plánujete, že o víkendu se vyležíte, a od pondělka budete zase jako rybička? To byste dělat neměli! Co vám hrozí?

I když lidé často hovoří o tom, že přechodili chřipku, ve většině případů jde spíše o běžnou virózu. Tu totiž na rozdíl od pravé chřipky opravdu přechodit lze, v druhém případě vás doslova položí do postele a přechodit ji zvládne opravdu jen člověk, který hodně vydrží. Navíc dost nezodpovědný k sobě i ostatním.

To však neznamená, že přechozená viróza je něco, s čím se vaše tělo snadno vyrovná. Ve dvaceti možná, ale ve čtyřiceti už to nebude tak snadné. I když se z nemoci po pár dnech vyhrabete a nemáte další komplikace, vaše imunita nebude ráda, že jste nemoc nevyleželi. Tělo si každou prodělanou nemoc pamatuje a imunita je pokaždé, když se onemocnění řádně neléčí, oslabena.

Odpočívejte a spěte

Snížená obranyschopnost těla pak znamená, že budete náchylnější k dalším virózám a chřipkám, ale zaděláváte si tak i na chronické potíže, například se srdcem či klouby. Těmto rizikům přitom lze jednoduše předejít právě nepodceněním léčení. „U chřipky a virózy je důležitý především klidový režim. Nemocný by měl odpočívat na lůžku, dbát na zvýšený přísun tekutin, čímž pomůže tělu vyplavovat toxiny, jíst jen lehkou stravu, aby zbytečně nezatěžoval trávení, a též zvýšit příjem vitaminů. Vhodné je též udržovat v pokoji, kde nemocný tráví většinu času, větší vlhkost, například zavěšením mokrých prostěradel či jejich umístěním přes radiátory, a pravidelně větrat,“ doporučuje lékař Bohumil Ždichynec.

Pokud se vám nepodařilo zalézt na týden do postele, pak alespoň po prodělaném onemocnění zpomalte, více odpočívejte, chvíli nesportujte, jezte zdravou stravu, konzumujte vitaminy a hlavně spěte. Nebezpečné jsou v tomto směru již zmíněné léky, které tlumí potíže spojené s virózou, snadno totiž zakryjí, že je váš zdravotní stav opravdu špatný.

Co způsobuje přechozená chřipka?

Kromě poruchy imunity, které si možná několik let ani nevšimnete, nevyléčená viróza či chřipka zvyšují výrazně riziko velmi vážných nemocí. „Mezi primární komplikace chřipky, tedy ta onemocnění, která způsobí přímo chřipkový virus, patří akutní zánět hrtanu, chřipkový zápal plic, zánět svalů, zánět srdečního svalu a zánět mozku a mozkových blan. V oslabeném organismu pak mohou nastat i komplikace způsobené bakteriální infekcí, například zánět dutin či středního ucha,“ vyjmenovává zdravotní potíže celostní lékař Bohumil Ždichynec.

Největší potíže související s chřipkou, a to i v případě, že ji vyléčí, hrozí rizikovým skupinám. „Chřipka je závažné onemocnění, na které mohou zemřít zejména starší a chronicky nemocní, ovšem ohrozit život může i jinak zcela zdravému člověku. Je potřeba si uvědomit, že nejvíce se umírá právě na komplikace s chřipkou spojené,“ varuje praktický lékař Cyril Mucha. I u mladších lidí přitom roste počet těch, kteří onemocněli se zánětem srdce. Za posledních deset let u pacientů do 30 let narostl o závratných 60 procent.

Jakých potíží si všímat?

Pokud se tedy stalo, že jste chřipku či virózu přechodili, neměli byste podceňovat zdravotní potíže, které mohou i po několika týdnech od začátku onemocnění propuknout. Konzultujte je se svým lékařem!

Například zánět srdce se projevuje bolestí na hrudi, dušností, sníženou výkonností a celkovou únavou či poruchami srdečního rytmu, ale třeba i nevolností a otoky končetin. „Myokarditida se léčí antibiotiky, virostatiky a klidovým režimem. Zachytí-li se včas, není hospitalizace většinou nutná. Pokud se ale virus dostane až k srdečním chlopním, může zapříčinit jejich nedomykavost a pacient si pak ponese celoživotní následky. V některých případech pak zánět srdečního svalu může skončit srdečním selháním,“ varuje lékař Bohumil Ždichynec.

Ještě častější onemocnění, které ale obvykle následuje hned po onemocnění virózou, bývá zápal plic, který poznáte podle úporného a dusivého kašle. Kašlem se projevuje i akutní zánět hrtanu, který obvykle doprovází také ztráta hlasu. Pokud se zánět rozšíří na průdušky, trpí pacient též vysokými horečkami. V obou případech je třeba neodkládat návštěvu lékaře. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.