Počet kuřáků elektronických cigaret roste. Podceňují riziko nemocí | Moje zdraví

Počet kuřáků elektronických cigaret roste. Podceňují riziko nemocí

Počet kuřáků elektronických cigaret roste. Podceňují riziko nemocí
Autor: istock.com
8. listopadu 2019 • 06:00

Zatímco kuřáků klasických cigaret ubývá, stále více lidí zkouší elektronické cigarety a produkty založené na principu zahřívání tabáku. Odborníci jednoznačně varují: Ani ty nejsou bez rizika. 

Pokud srovnáte v řadě cigarety, produkty, které tabák zahřívají, a elektronické cigarety, stále v nechvalném žebříčku vítězí tabák. V klasickém cigaretovém kouři vdechuje člověk řádově až 7 000 látek, z nichž stovky jsou vysoce toxické a jejich devastující vliv na zdraví je známý déle než 70 let. 

Vedle toho výrobky zahřívaného (odborníci dokonce používají přívlastek tlejícího) tabáku (Heated Tobacco Products, HTP) jsou na českém trhu teprve druhým rokem. Jeho zdravotní nezávadnost nepotvrdil ani americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a reguluje ho jako běžné cigarety. Jako nejméně rizikové se dosud jeví elektronické cigarety, které se v Česku prodávají přes 10 let. Vapér při jejich konzumaci vdechuje často jen stopové množství látek.

„Dlouhodobé studie o vlivu vapování na zdraví nemáme, ale jsou to výrobky na bázi samotného nikotinu, ne tabáku, ani nehoří, tedy vapér nevdechuje tisíce látek obsažených v kouři cigaret. Zda mladí vapéři po cigaretě v budoucnu přece jen sáhnou, nebo ne, to momentálně nevíme. Také užívání zahřívaného tabáku se rychle zvyšuje a jeho uživatelé mohou mít se svou závislostí velmi pravděpodobně problém,“ říká prof. MUDr. Eva Králíková, CSc., z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN v Praze.

Čtvrtina Čechů kouří

Cigaretu si podle statistik zapálí každý čtvrtý člověk starší 15 let. Častěji se jedná o ženy. Ročně se s kouřením pokouší přestat více než 600 000 kuřáků. Podaří se to však pouze pěti procentům z nich, protože téměř všichni to zkoušejí bez pomoci zdravotníků. Větší úspěšnost pak mají ti, co se obrátí na centra pro závislé na tabáku, kterých je v Česku několik desítek. Jejich seznam najdete na www.slzt.cz/centra-lecby.

Problémem alternativních cigaret je i to, že je uživatelé považují za méně rizikové. „Nekouřila jsem už tři měsíce, kamarád mi pak jednou nabídl zařízení IQOS, které zahřívá tabák, a tím uvolňuje nikotin. Líbilo se mi, jak to vypadá, a zachutnalo mi to. Po dvou měsících užívání však mám větší spotřebu cigaretových náplní heets než cigaret a cítím se mnohem závislejší. Je to ďáblův vynález: Vypadá neškodně, není cítit tolik jako cigareta a můžu jej používat všude – moje motivace nekouřit vzala za své,“ popisuje svoje zkušenosti 34letá Jana, která se léčila v Centru pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN v Praze. Pocit silnější závislosti při užívání výrobků na bázi tlejícího tabáku potvrdili i další pacienti centra.

Jak ohlídat kuřákovo zdraví

Aktivní kuřáci jsou ohroženi především rakovinou plic, jícnu a hrtanu, onemocněním srdce a cév, ale také cukrovkou nebo chronickou obstrukční plicní nemocí. Jednou z možností, jak zabránit fatálním následkům, je včasné zachycení nemocí. Ústav zdravotnických informací a statistik letos zahájil pilotní projekt, který má za cíl najít pacienty s chronickou obstrukční plicní nemocí v počátečních stádiích. Rizikovou skupinou, na kterou se projekt zaměřuje, jsou především kuřáci starší 40 let. „Už během prvních měsíců jsme zjistili, že nejméně 20 % domněle zdravých osob trpí časnou fází chronické obstrukční plicní nemoci. Pokud se jim podaří co nejdřív přestat kouřit a zahájit léčbu, mohou nemoc výrazně zpomalit či dokonce zastavit, a vyhnout se tak postupné destrukci plic,“ shrnuje doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., přednosta plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Pneumologové by v budoucnu chtěli zavést také screening rakoviny plic, která se řadí mezi nádorová onemocnění s nejhorší prognózou a úzce souvisí s kouřením. Cílem je zachytit nádor v rané fázi, kdy je prakticky bezpříznakový a lze ho ještě chirurgicky odstranit. 

Více o tom, jak poznáte rakovinu plic, čtěte ZDE.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.