Touto smrtelnou nemocí plic trpí tisíce lidí. Tento týden se můžete nechat vyšetřit | Moje zdraví

Touto smrtelnou nemocí plic trpí tisíce lidí. Tento týden se můžete nechat vyšetřit

Touto smrtelnou nemocí plic trpí tisíce lidí. Tento týden se můžete nechat vyšetřit
Autor: istock.com
16. září 2019 • 14:00

Problémy s plícemi mají jedno společné: Nebolí, a proto se nemocní dostávají k lékařům pozdě. Léčba je navíc drahá. Platí to nejen o rakovině plic, ale také o mnohem méně známé idiopatické plicní fibróze. V současné době nemocí trpí asi 2000 lidí.

Idiopatická plicní fibróza je nemoc, která poškozuje plicní sklípky. Jemná tkáň se mění na husté vazivo a kvůli tomu plíce tuhnou. Lékaři popisují tuto nemoc jako chůzi po zmrzlém sněhu nebo rozepínání suchého zipu. To totiž slyší, pokud si pacienta poslechnou.

Změna je nevratná. Nemoc se nejčastěji projevuje dušností a kašlem. Pacienti přestávají stačit svým vrstevníkům a ani v klidu se nemohou nadechnout. Jedním z dalších příznaků nemoci jsou i paličkovité prsty a nehty ve tvaru hodinových sklíček. Bez moderní léčby nemocní do tří let umírají.

Nechte se vyšetřit

Dobrou zprávou je, že zatímco dříve se nemoc odhalila většinou pozdě, dnes je to díky osvětě mezi odborníky mnohem lepší. „Také úspěšně bojujeme s nesprávnou diagnostikou. Když jsme s léčbou IPF v tuzemsku začínali, lidé chodili do center pozdě. Teď řešíme opačný problém, chodí včas, ale my jim kvůli nastavenému systému úhrad léčby nejsme schopni pomoct,“ vysvětluje doktorka Martina Šterclová z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Přesto není situace stoprocentně ideální. Proto lékaři zvou pacienty na den otevřených dveří ve vybraných plicních ambulancích. Lidé si mohou bez doporučení praktického lékaře a bez objednání nechat prověřit stav svých plic přímo u odborníků – plicních lékařů. Letos se dveře 61 ambulancí po celém Česku otevřou 18. září. Kompletní seznam zapojených pracovišť je dostupný na www.plicnifibroza.cz.

Nedostatečné úhrady

Právě během akcí pro veřejnost se může nemoc objevit u někoho, kdo o ní ani neví. „Před dvěma lety jsem při dnu otevřených dveří u jedné z pacientek objevila podezření na idiopatickou plicní fibrózu a odeslala ji do specializovaného centra. Po nasazení léčby v centru jsem viděla, jak se kvalita jejího života zlepšuje. Když jsme se setkaly poprvé, neustále kašlala a musela omezit spoustu aktivit, které ji dříve naplňovaly. Nedávno jsem ji potkala na koncertě, kde si užívala dvouhodinový přednes hudby bez jediného zakašlání. Takové příhody mě utvrzují v tom, že osvěta o IPF má smysl. Nemocní se správnou léčbou by mohli žít úplně jiný život,“ říká primářka Ivana Čierna Peterová, místopředsedkyně ČPFS a předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů.

Jak již bylo řečeno, problém nemoci ale není jen včasná diagnostika. Více než čtvrtině z 2000 nemocných se totiž nedostává správné péče. Léčbu totiž pojišťovny platí pouze těm, kterým nemoc již pokročila a jejichž plicní kapacita klesla pod stanovenou hranici. Včasná léčba přitom může nemocným výrazně zkvalitnit život a prodloužit jej o více než polovinu. Na tento problém upozorňují pneumologové u příležitosti Týdne idiopatické plicní fibrózy, který probíhá od 16. září.

„Nedává to smysl. Čtvrtina nemocných nedosáhne na nejnovější léčbu, protože jejich nemoc se zatím dostatečně nezhoršila. Tedy jejich plicní funkce a kapacita plic nejsou zatím tak zlé. Pacienti ví, co je čeká, přesto musí čekat, až se jejich nemoc zhorší natolik, aby mohli být vhodně léčeni. Je proto nutné změnit systém úhrad léčby ze strany zdravotních pojišťoven, aby se nemocní dostali k léčbě dříve,“ dodává  Martina Šterclová.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.