Astma a vážné plicní nemoci z kouření. Víte, jak je odhalit? | Moje zdraví

Astma a vážné plicní nemoci z kouření. Víte, jak je odhalit?

Astma a vážné plicní nemoci z kouření. Víte, jak je odhalit?
Autor: istock.com
21. května 2019 • 06:00

Hned v úvodu jedna drsná statistika. Plicní onemocnění mají v Česku ročně na svědomí nejméně desetinu všech úmrtí. Jejich příznaky bychom tedy rozhodně neměli podceňovat. Víte ale, jaké jsou a kdy se tyto nemoci dají ještě léčit?

Chronické obstrukční plicní nemoci jsou zrádné především proto, že dlouho probíhají bez vážnějších příznaků. Přitom čím dříve se na ně přijde, tím lépe se léčí. A tím vyššího věku se nemocní mohou dožít.

Zbystřit byste měli každopádně ve chvíli, kdy se onemocnění začne projevovat jako chronický kašel. Jakmile se těžce zadýcháváte poté, co vyjdete sotva pár schodů, vykašláváte hleny a jste hodně unavení, není pochyb o tom, že je něco špatně.

Nejvíc ohrožení jsou kuřáci

Pozor byste si měli dát, především pokud jste kuřáci. Právě ti totiž tvoří celých 80 procent pacientů s obstrukční nemocí. „Pro pacienty je kromě kašle a dušnosti typický věk nad 40 let a kuřáctví. Lidé však často příznaky nemoci ignorují. Přisuzují je právě věku a dlouhodobému kouření a k lékaři nejdou,“ vysvětluje MUDr. Pavel Hrouda, pneumolog z Nemocnice Na Homolce. Přestat kouřit je ovšem prvním pokynem, který od lékaře kromě diagnózy uslyšíte.

Pokud ale netípnete včas svou poslední cigaretu a nezačnete se léčit, můžete se přidat k desítkám nešťastných pacientů, kteří ročně skončí v nemocnici s výrazným zhoršením příznaků. „Záchranky je přiváží ve stavu, kdy nemohou dýchat, kašlou, jsou zmatení a vzplanutí nemoci je přímo ohrožuje na životě,“ říká profesorka Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice.

V současnosti se s chronickými plicními nemocemi léčí přibližně 300 000 lidí, dalších zhruba 300 000 o své nemoci zatím neví.

Riziko pro astmatiky

Podle lékaře ale nejsou výjimkou ani pacienti nekuřáci, kteří trpí dlouhodobě špatně léčeným astmatem. “Vzhledem ke svému zpravidla mladšímu věku a celkově dobré kondici jsou na svou chorobu adaptováni a o výrazném omezení plicních funkcí a své diagnóze neví. Často svoji chorobu přecházejí jako opakované bronchitidy s vleklým kašlem,” říká Hrouda. Dlouhodobě neléčené astma má na postižení dýchacích cest obdobný efekt jako dlouhodobé kuřáctví

Astmatem trpí v České republice přibližně 900 000 lidí, odborníci odhadují, že dalších 200 000 netuší, že mají astma. Dvě třetiny nemocných jsou ženy.

Kdy si nechat zkontrolovat plíce?

K plicnímu lékaři by měli zajít všichni lidé nad 40 let. Dále ti, kteří dlouhodobě kašlou, zadýchávají se, kouří a také lidé, kteří se často setkávají s jemným prachem a průmyslovými a automobilovými zplodinami. Ohrožení mohou být i lidé, kteří bydlí ve velkých městech či u hlavních dopravních tahů.

Zjistit, jak na tom jste, můžete například ve specializovaných lékárnách, které si můžete vybrat podle svého bydliště na webu www.plicnivek.cz. Podstatou vyšetření je měření rychlosti výdechu pomocí screeningového přístroje. Výsledek každého pacienta lékárníci porovnají s normálními hodnotami zdravých osob. Na základě tohoto porovnání určí hypotetickou hodnotu takzvaného plicního věku – tedy věku, kterému odpovídá funkce plic zjištěná během vyšetření. Měření trvá přibližně 10 minut, není nijak zatěžující a přinese první důležitou informaci, zda je u vás vše v pořádku.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.